Komen & Gaan

Internationaal georiënteerd

Willem Manders weet nog goed waarom hij destijds voor de studie Technische Bedrijfskunde aan de TUE heeft gekozen. Hij wilde graag een technische studie doen, maar ook weer niet te veel op de techniek ingaan. De Eindhovense opleiding stond hem het meest aan, omdat de wiskundige en technische onderdelen sterk vertegenwoordigd waren en de logistieke richting binnen de opleiding hem erg interesseerde. Tijdens zijn studie besefte hij dat logistiek toch niet dat was wat hem het meest aansprak. Hij ging liever de organisatiekant op.
Gedurende zijn studie is Willem actief geweest bij de Special Pro-jects Group (SPG), een studentenadviesbureau. Hier heeft hij veel vaardigheden, zoals presenteren en vergaderen geleerd, die hem in zijn huidige werkkring uitstekend van pas komen. Willem is er van overtuigd dat het heel belangrijk is voor studenten om naast je studie actief te zijn.
Door zijn werk bij SPG kwam Willem veel in het buitenland. Dit beviel hem zo goed dat zijn stage en afstuderen ook buiten Nederland plaatsvonden. Volgens hem is de studie een zoekproces, waarbij studenten hun interesses ontdekken. In zijn geval internationaal bezig zijn en contact hebben met mensen met verschillende achtergronden. De rol die een universiteit kan spelen bij de vorming van iemands persoonlijkheid is dan ook heel belangrijk.
Willem mist zijn studententijd niet echt. Het is volgens hem toch een periode waar je weer overheen groeit. Als student kon hij dan wel heerlijk uitslapen na een avondje stappen en had hij heel veel vrijheid, toch bevalt het werken hem uitstekend. Ook nu nog heeft hij een redelijk grote vrijheid om zijn dag in te delen zoals hij wil. Zolang hij zijn afspraken maar nakomt en de deadline haalt. Zijn huidige werkzaamheden bij Shell liggen meer in de financieel-economische richting dan in de organisatorische waarin hij afgestudeerd is. Dit is geen probleem, hij ervaart dat veel afgestudeerden net als hij in een ander vakgebied terechtkomen. Volgens hem komt dit doordat er minder hoge eisen aan de vakkennis gesteld worden en dat bedrijven meer kijken naar de personal skills. Vooral de manier van denken die op de universiteit geleerd wordt, is belangrijk. ‘Gelijk hebben is één, gelijk krijgen is een tweede’, vat Willem de beoordelingscriteria bij sollicitaties samen.
Zijn internationale interesses kan Willem rijkelijk kwijt in zijn baan. Hij heeft veel contacten met medewerkers van andere Shell-kantoren. Hij vertelt dat binnen het kantoor waar hij werkt, mensen met verschillende nationaliteiten rondlopen. Dit is volgens Willem ook zeker de kracht van Shell, het bedrijf is zo sterk door de Nederlands-Engelse achtergrond. Willem merkt dat binnen Shell niet gekeken wordt naar iemands afkomst of huidskleur. Wel worden alle verschillende culturen in ere gehouden. Toen Willem een bespreking had met een buitenlandse werknemer, vertelden collega’s hem over de gebruiken van zijn gesprekspartner. Het was in dat land beleefd de man eerst naar de gezondheid van diens familie te vragen en daarna pas naar die van de man zelf.

Naam:
Willem Manders

Studeerde hier:
Technische Bedrijfskunde

Werkt nu bij:
Shell International BV

In de rubriek ‘Komen en Gaan’ interviewen Moniek Stoffele en Jannigje Gerritzen de ene week een eerstejaars student en de andere week een oud-student van de TUE. Zowel het beginnen van een studie als het starten met een loopbaan betekent dat men breekt met het oude en weer een sprong in het diepe moet wagen.