Bekijk 't maar

door Jannigje Gerritzen & Willem van Rossum

Vervangende dienstplicht vervangen

Nu er geen geen dienstplicht meer is en er geen soldaten meer opgeroepen worden, zijn er ook geen jongemannen meer die dienst kunnen weigeren. Voorheen wist het ministerie van Defensie wel raad met hen: te werk stellen voor de gemeenschap. Vroeger mocht je officieel niets in de richting van je opleiding doen, maar de regel verwaterde en soms waren die vervangende baantjes best wel leuk. Software ontwerpen voor een ziekenhuis bijvoorbeeld, da’s geen fout baantje als je net van een informatica-opleiding afkomt. Die mooie werkervaring gaat nu aan de meeste jongens voorbij, want de dienstplicht is niet meer en er kan dus ook niet meer geweigerd worden.
De RPF had echter medelijden met al die mannelijke studenten die zo deze prachtkans op wat extra werkervaring mislopen. De fractievoorzitter van deze partij heeft namelijk voorgesteld om oud-stu-denten voor deze baantjes in te zetten en hen zo hun studieschul-den te laten aflossen. Het zogenaamd vervangen van de vervangende dienstplicht. Zo bestaat er misschien dus toch nog kans op een paar maanden archieven afstoffen, gehandicapten vervoeren of onderzoekjes verrichten voor armlastige organisaties. Studenten zouden volgens dit plan op basis van vrijwilligheid aan de slag moeten. Dat biedt twee voordelen: ze blijven van de straat en de overheid ziet toch nog wat terug van al die studieleningen. De RPF is er namelijk van overtuigd dat een flink deel van de uitstaande studieleningen nooit meer terugkomt omdat de rente erop zo hoog is. Bovendien is het erg lastig als je een hypotheek wil nemen. De RPF heeft aan alles gedacht met dit plan. Zo vindt ze namelijk ook dat de te werk gestelde oud-studenten niet van de honger om mogen komen en ook een toelage moeten krijgen om van te eten.
De regering is het met het plan niet eens. Ze vinden dat het huidige aflossingssysteem wel okee en voldoende sociaal is. Maar de RPF geeft het niet op. Ze gaan zich beraden en het plan verder uitwerken. Je kunt zeggen wat je wil van de RPF, maar ze hebben in ieder geval wel door dat een stu-dielening met hoge rente geen pretje is. Of de oplossing een pretje zou zijn is natuurlijk de vraag, maar het idee is origineel. Bovendien discrimineert dit voorstel niet, ook vrouwen kunnen nu vervangende dienstplicht vervullen.

Telefooncollecte

Vorige week stond er opeens een collectebus in het auditorium. Voor een nieuwe telefooncel. Komt die er dan niet? Moeten we als armlastige studenten daar ook nog geld voor bij elkaar sprokkelen? Bij het auditorium weten ze niets van een collecte. Volgens de plannen komt er binnen een paar weken een nieuwe telefooncel, een groene, achter bij de senaatszaal. Die is al maanden in bestelling. Een studentengeintje dus, die bus.

In het auditorium werd vorige week gecollecteerd voor een nieuwe telefooncel. Foto: Bram Saeys


T-shirt of stropdas?

De Intro is al weer zo’n maand geleden afgelopen, maar de strijd om de gunsten van de student is nog niet voorbij. Nu ze Ritzen als belangrijkste tegenstander hebben gevonden, moeten de diverse studentenverenigingen flink moeite doen om hun ledenbestand op peil te houden. Het Eindhovens Studenten Corps presenteert hiertoe op A3-formaat een aantal afwegingen die een student, volgens hen, moet maken. Eén van de twee keuzemogelijkheden staat daarbij duidelijk voor de keuze voor het Corps. Bij een aantal van de dilemma’s is het vrij duidelijk, ‘Kantine of Sociëteit Ilium?’ en ‘Treinreizen of Corpshuizen’ bijvoorbeeld. Een kwestie van smaak, zou je zeggen. Bij andere ga je je echter vragen stellen bij de motivaties die mensen hebben om Corps-lid te worden. ‘fl. 2,75 of fl. 1.25?’ bijvoorbeeld. Als je goedkoop wilt zuipen moet je dus lid van het Corps worden. ‘Remie of Vrienden?’ is er nog zo één. Als je zelf geen vrienden kunt maken kun je dus altijd nog lid worden van het Corps. Het Corps is dus bij uitstek de vereniging voor de eenzame alcoholisten onder ons.
Aan de hele campagne hebben ze de titel ‘Studeren of Student zijn?’ meegegeven. Maar, zo rijst de vraag, moet je om te studeren niet eerst student zijn, welke inhoudelijke invulling je daar zelf ook aan geeft? En heeft het verleden niet uitgewezen dat studenten niet altijd studeren, al wordt deze laatste mogelijkheid sinds Ritzen wel moeilijk om lang vol te houden? Jaap Weijers, senator van het Corps, geeft enige opheldering over deze fundamentele vragen. ‘De vraag die wij bedoelen te stellen, is of je alleen maar je vakjes wilt scoren en in vier jaar je bul wilt halen, of dat je naast je studie nog een andere interessante invulling aan je studietijd wilt geven?’, legt Weijers uit. Nog steeds blijven we met een aantal vragen zitten. Misschien moeten we dan toch maar eens naar één van de open sociëteitsavonden van het Corps. Als we dan toch in de Bunker zijn kunnen we meteen antwoord zoeken op een andere vraag die het Corps stelt: ‘AOR of Gala?’

Voorbevlekt ontvangen

In de serie ‘Bijzondere advertenties’ kwamen we dit keer iemand tegen die zijn tapijtje wil slijten. Een zekere Ilco biedt voor vijftig bop een beige-grijs vloerkleed aan van zo’n veertien vierkante meter. Voor de duidelijkheid doet hij er een vaag plattegrondje bij. Volgens hem is de mat zo goed als nieuw. Toch wel zielig eigenlijk, net je kamer ingericht, en dan al zo wanhopig op zoek naar cash dat je je kamerbreed in de markt moet gooien.
Na de telefoon ter hand te hebben genomen wordt ons duidelijk gemaakt dat het vloerkleed al van eigenaar is gewisseld. Ilco Meijer, de vorige eigenaar vertelt: ‘Vorige week dinsdag heb ik de advertentie opgehangen, dezelfde dag was het tapijt verkocht. Ik ga zelf verhuizen en de volgende bewoner wilde het tapijt niet en op m’n nieuwe kamer heb ik het niet nodig, dus heb ik het zo maar aangeboden.’ Veel vraag naar dus, voorbevlekte vloerbedekking. Maar welke eerstejaars wil nou niet zijn kamer het aanzicht geven van een volwaardige studentenkamer. Dit bespaart tenminste heel wat moeite. Wat is de volgende stap? Prefab wijn- en kotsvlekken?