Cultuer

Protest-concert Jazzpower in Wilhelmina

door Huibert Spoorenberg

Valt er met ‘moeilijke muziek’ politiek te scoren? De Eindhovense stichting Jazzpower hoopt van wel. Maandagavond 7 oktober organiseert ze een protestmanifestatie in café Wilhelmina, omdat de gemeente Eindhoven hardnekkig weigert om het veel te kleine subsidiebudget van Jazzpower te verruimen. Brabantse topmusici als Ab Baars en het Paul van Kemenade kwintet, hebben hun medewerking toegezegd. Als het publiek massaal komt (en blijft) opdraven krijgt de stichting wellicht de nodige - en verdiende - aandacht.

De koek is vrijwel op. Voor de stichting Jazzpower rijzen de financiële problemen nu echt de pan uit. Daardoor is een programmering met behoorlijke continuïteit èn behoud van kwaliteit, niet langer te realiseren. Normaal gesproken organiseert de Jazzpower als enige in Eindhoven, met een uitstraling tot in de Randstad, wekelijks een optreden op het gebied van moderne jazz en geïmproviseerde muziek. Voorzichtigheidshalve wordt dat dit najaar al teruggebracht tot slechts eenmaal per veertien dagen. In principe zou de gemeente Eindhoven hier een oplossing voor moeten bieden. Wat tot op heden nog niet gebeurd is. Volgens Jazzpower vindt de gemeente één concert per drie weken al voldoende voor de vijfde stad van Nederland, terwijl één concert per week een alleszins redelijk streven zou zijn. De stichting concludeert dat de gemeente Eindhoven de laatste jaren alleen grootschalige cultuurprojecten zoals het Muziekcentrum Frits Philips en De Witte Dame financiert, waardoor kleinere, kwetsbare instellingen als Jazzpower alle mogelijkheden ontnomen worden. Maandagavond hangt Jazzpower de problemen aan de grote, muzikale klok.
Wat kunnen bezoekers op die manifestatie zoal verwachten? Een aantal welwillende en aan Brabant gelieerde musici heeft zijn medewerking toegezegd. Te zien en te horen zijn Ab Baars op soloklarinet en het (gelegenheids)duo Michiel Braam en Hans Sparla op piano en trombone. Ook staat een optreden van het Paul van Kemenade kwintet gepland, bestaande uit altsax, trombone, piano, bas en drums.
Uitnodigingen voor het concert zijn gestuurd aan alle politiek betrokkenen, evenals aan vertegenwoordigers van collega-culturele instellingen. Als het publiek er in grote getale bij aanwezig is, is dat in elk geval een eerste stap in de goede richting.

Café Wilhelmina,
maandag 7 oktober,
21.00 uur.
Entree: fl. 7,50.


Alex D’Electrique verafschuwt gezapig toneel

door Gerard Verhoogt
Sommige mensen hebben een meer-persoonlijkheden-stoornis, maar die gaan meestal niet verder dan maximaal vijf of zes personen. In ‘De Comanche’ van de toneelgroep Alex D’Electrique spoken maar liefst 18 personages door het hoofd van de hoofdpersoon: een Helmuth, barokke geliefden, een vrouwelijke arts, een Bert, een chefarts, olifanten, een politieman, en vele anderen, gespeeld door Ko van den Boch en Raymonde de Kuyper.
De groep Alex D’Electrique kenmerkt zich door heftig, fysiek theater. Ze begonnen tien jaar gelden dan ook uit protest tegen het ‘gezapige’ toneel. Het uitgangspunt was dat het publiek met meer energie de zaal uìt moet gaan dan het binnenkwam. Zo ook ‘De Comanche’ naar een film van de even prettig gestoorde en absurde Duitse filmer Herbert Achternbusch. In het zuurstoftent ligt een indiaan aan een monitor. Hij ligt al vijf jaar in coma. Dat wordt gevierd met een krat bier en een verjaardagstaart. Het beademingsapparaat blaast alle kaarsjes uit en mag een wens doen, maar heeft niks te wensen. Alleen de Comanche: die wil wakker worden. Een schoonmaakster ‘steelt’ en verzorgt hem, omdat ze bang is dat zijn traditionele beelden, opvattingen en herinneringen ook zouden vervagen door een operatie. Haar wapen is de liefde. De natuurmens blijkt niet alleen sterke verhalen te kunnen vertellen, maar ook over schaamteloze gewoontes te beschikken.
Te zien op 9 en 10 oktober in de Effenaar;
entree fl. 15-.

Interactief multimedia evenement

Op het Vormgeversoverleg Eindhoven presenteert Mark Koevenaars, vormgever multimedia, zijn ‘Eros & Logos’. Koevenaars studeerde in Eindhoven aan de Academie voor Industriële Vormgeving en Driedimensionaal Design in Londen. Hij verzorgde onder meer de webpagina’s van ABN-AMRO; de interactieve presentatie van de PTT en de cd-rom van Bikker Interactive Media; de cd-i-productie ‘Dit was 1994’ en de cd-rom en cd-i-versie van ‘Dit was 1995’ met Philips, ANP en Media Magix. Koevenaars gaf onder meer workshops over kunstmatige intuïtie in architectuur en doceerde aan de academies van bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam. Voorafgaande aan ‘Eros & Logos’ is een inleiding van Ab Hofstee, hoofd afdeling Kunst en Cultuur van de gemeente Eindhoven en van Marcel Sloots, de ontwerper van de nieuwe huisstijl van het Vormgeversoverleg Eindhoven. De bijeenkomst is op 9 oktober, 20.00 uur in het DAF-Museum.