Kom kijken en zie hoe de universiteit beweegt

door Maurice Schaeken

Oktober, wetenschapsmaand. Onder dit motto mag de landelijke wetenschap zich weer in de kijker spelen. Lezingen, wandelingen, boeken, kunst, alles wordt uit de kast getrokken om het grote publiek een kijkje in de ivoren toren te gunnen. Net als alle andere universiteiten opent ook de TUE haar deuren. Zondag 6 oktober, tussen 12.00 en 17.00 uur. Diverse faculteiten zetten hun beste beentje voor om het bezoek een beeld van de zich daar afspelende activiteiten te geven. Ieder jaar richten alle neuzen zich in de richting van één thema. Nu kunnen de bezoekers stilstaan bij ‘Beweging’.

De TUE nodigt aanstaande zondag belangstellenden uit om eens te bekijken wat de wetenschappers en techneuten allemaal uitspoken. Studenten en medewerkers zullen op diverse lokaties demonstraties verzorgen, waarbij het publiek ook zelf de handen uit de mouwen kan steken. Een kort overzicht.

Botsveiligheid
Technische Natuurkunde en Werktuigbouwkunde richten in het auditorium een markt in, waarover de bezoekers kunnen rondlopen. Zo zullen de werktuigbouwers onder andere laten zien hoe geheugenmateriaal weer terugbeweegt naar haar oorspronkelijke positie en hoe de techniek dit fenomeen kan gebruiken. Ook het verkeer komt aan bod en dan vooral wanneer het fout gaat: het onderzoek rond nekletsel en de botsveiligheid van voertuigen. De natuurkundigen concentreren zich op drie thema’s. Zo demonstreren ze de invloed van lage temperaturen: bijvoorbeeld het ‘bakken’ van (suiker)spekjes, supergeleiding en het (magnetisch) laten zweven van vloeibare lucht. Geluid komt aan de orde (stembandprothese) en de natuurkundige trucendoos zal eveneens opengetrokken worden.
Elektrotechniek en Scheikundige Technologie presenteren zich op eigen lokatie. E-hoog en het hoogspanninglaboratorium zijn ingericht om het publiek in te lichten wat E op het gebied van beweging doet. Met behulp van ultrageluid en elektrocardiografie kunnen de bezoekers bijvoorbeeld zien hoe het lichaam reageert op inspanning. Ook de ‘ultra-snelle glasvezelkabel’ valt te bewonderen. Scheikunde vat de beweging op als kennisoverdracht. Hun demonstraties vallen dan ook binnen dit kader. De kleintjes kunnen zich vermaken met het chemisch sprookje ‘Koningszeep’, van het science-theater Pandemonium. Ook kunnen zij de handen uit de mouwen steken en zelf tandpasta, verf en zeep maken. Voor de iets ouderen opent het ‘polymeren-lab’ haar deuren. Hier kunnen de bezoekers het hoe en wat van kunststof zien, ‘van korrels tot eindproduct’.

Dansende robots
In de W-hal laat het robotcentrum haar robots dansen. Belangstellenden kunnen negen robotsystemen in actie zien en te weten komen ‘hoe dat nou werkt, zo’n robot’. Ook het CAT-laboratorium opent er haar deuren.
De bezoekers hoeven zich niet alleen langs de diverse stands en demonstraties te bewegen, ze kunnen ook plaats nemen in de collegebanken. Prof.dr. Gert-Jan van Heijst spreekt over beweging op het grensvlak van wis- en natuurkunde: wervels en chaostheorie (om 12.15 en 12.45 uur). Prof.dr.ir. Harrie Lintsen staat stil bij de waterscheiding die de laatste twee eeuwen vormden voor de mensheid. Hij maakt de balans op van de techniek: hoe ging het, hoe gaat het en hoe zal het ermee gaan (om 13.00 en 14.30 uur). Dr. Paul Laperre laat zien wat er fout kan gaan als men zich beweegt tussen twee culturen. Hij beschrijft de valkuilen waarin een argeloze westerse ingenieur kan lopen bij het werk in ontwikkelingslanden (eveneens om 13.00 en 14.30 uur).
Naast de universiteit zal ook de PTH bol staan van activiteiten. In de kantine is bijvoorbeeld één van de succesnummers van vorig jaar te bewonderen: ‘Stoom in beweging’. Ook de PTH verzorgt lezingen. Een over ‘Bewegende constructies en robots’ (om 13.00 uur) en een over Japanse vechtsport: ‘Kinomichi: techniek van bewegen’ (om 14.30 en 16.00 uur). Bezoekers kunnen de handen uit de mouwen steken: bijvoorbeeld zelf een elektrische schakeling bouwen of een PET-raket maken: maak van een frisdrankfles een raket en kijk hoever je hem kan wegschieten.