Bekijk 't maar

Efteling geeft beurzen

Nu het Oostblok uiteindelijk van het juk van het communisme is verlost, willen ze daar ook wel eens wat plezier en vertier. En wat is nou een betere instantie om daarbij te helpen dan onze eigen Efteling. De eigenaar van Lange Jan en de Python en nog legio andere attracties stelt dan ook twee sprookjesachtige beurzen ter beschikking.
De gelukkigen, een student uit Rusland en één uit Polen, mogen ieder tienduizend piek in ontvangst nemen. Met deze centen kunnen ze het zogeheten PELS (Programme in European Leisure Studies) programma volgen.
Voor Oosteuropeanen heeft het ‘rijke’ Westen altijd al een sprookjesachtige uitstraling gehad. Hopelijk gaan de kersverse studenten nu niet denken dat het hier één groot sprookjesbos is. Dan kennen ze stiefmoeder Ritzen nog niet.

Smiths scoort in eigen doel

‘Slimmeriken kraken Smiths’ kopt een artikeltje in de Volkskrant van 2 oktober. ‘Met gebogen hoofd laat het bedrijf weten dat het ambitieus begonnen project per direct is stopgezet’, zo schrijft de Volkskrant. In hetzelfde artikeltje noemt G. Meinen, woordvoerster van Smiths, ‘de actie van vooral studenten zeer inventief’ en ze noemt de massale mediabelangstelling één van de factoren die de actie heeft doen mislukken.
Ha, ha, eindelijk erkenning voor het werk wat we hier doen. Maar, zo rijst toch de vraag, wat gebeurt er nou met al de moeite die mensen zich getroost hebben om zakken te gaan wegen. Al die mensen die vreemde blikken in de supermarkt hebben moeten trotseren, krijgen die hun moeite nou helemaal niet meer beloond. Op het Internet, bij de voormalige scoorpagina vinden we een deel van het antwoord. ‘Alle scoorkaarten die op het moment nog in omloop zijn, zijn ongeldig’ wordt daar vermeld. Blijven we dus nog steeds met de vraag zitten wat er met de kaarten gebeurt die al ingestuurd zijn.
Een belletje naar Smiths brengt opheldering. Alle kaarten die voor 2 oktober binnen zijn gekomen, worden nog gewoon behandeld, zo maken ze ons daar duidelijk. De inzenders van de kaarten die op 2 oktober zijn binnengekomen kunnen een brief van Smiths verwachten. Een karige vervanging, als je vijf joetjes verwacht. Degenen die de kaarten nog later hebben ingestuurd, kunnen het echter helemaal shaken. Voor hen is niets meer in het vooruitzicht gesteld. Zelfs de postzegel wordt niet vergoed!

Voer voor bio-techneuten

Onbespoten worteltjes en kropjes sla, scharrelspruitjes en milieuvriendelijk geteelde dropjes. Het klinkt nog steeds als voer voor freaks, maar het Universitair Milieu Platform Eindhoven (UMPE) wil duidelijk maken dat dit niet meer zo is. De afgelopen drie dagen stonden zij met een standje in het hoofdgebouw, waar passanten een heuse smaaktest konden doen. Proef maar eens welke yoghurt lekkerder is, of welke chips je beter bevallen. Naast yoghurt en chips, waren er ook wortels, appelen, dropjes en druiven voorhanden. Een kleine smaaktest wees al snel uit dat de biologisch geteelde chips lekkerder waren dan de gewone. De appels vertoonden geen verschil, en de milieuvriendelijke wortel was duidelijk smakelijker.
Alleen voor de yoghurt was het moeilijker beslissen, het Bekijk ‘t maar mini-testlab was hierover verdeeld. De één gaf de voorkeur aan de zuurdere gewone yoghurt, de ander vond de biologische yoghurt lekkerder, alhoewel die wel wat ‘korreliger’ was. Ach ja, je kunt ook niet alles hebben. Voor geïnteresseerden in biovoer: de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling, het overkoepelend orgaan van het UMPE, wil Albert Heijn ertoe bewegen meer biovriendelijke producten in het assortiment op te nemen. Het UMPE zelf organiseert op 21 oktober een ecologisch etentje, voor wie geïnteresseerd is en het standje gemist heeft. Nou nog wachten op goed ecologisch bier, daar is vast en zeker een grote afzetmarkt voor.

Time management

Wat veel studenten eigenlijk stiekem al wisten, hebben ze bij de Katholieke Universiteit Brabant even ‘wetenschappelijk’ bewezen. Het universiteitsblad aldaar besloot een klein onderzoekje te doen naar de tijd die studenten nou werkelijk in hun studie stoppen. De Tilburgse studenten rechten, economie, sociale wetenschappen en letteren blijken per week gemiddeld zo’n tweeëntwintig uur aan hun studie te besteden. Gemiddeld wel te verstaan, er zijn er dus bij die er nog beduidend minder tijd aan spenderen.
Een half jaar lang hielden twintig studenten bij hoeveel tijd ze besteedden aan studie, bijbanen, sport en verenigingswerk. Het bleek dat 22.2 uur per week naar de studie gaat. De rector magnificus van de KUB noemt het vreselijk, alhoewel hij ook vindt dat je aan zo’n kleinschalig onderzoek niet teveel waarde moet hechten. Ook enkele bestuursleden van Tilburgse verenigingen werd om hun mening gevraagd. Zij vinden het getal van tweeëntwintig uur erg laag en denken dat dertig uur meer in de richting ligt. Alhoewel een slimme student het in die tijd wel kan klaren door de juiste colleges te volgen en af en toe wat over te slaan. Bovendien moeten studenten naast hun studie veel doen, zoals werken om de toch al karige beurs wat aan te vullen. Het blijkt dat bij serieus studeren 22.7 uur per week genoeg kan zijn voor maar liefst 44 studiepunten. Bij econometrie wel te verstaan, dat is toch niet de meest misselijke studie. Van te voren doorlezen van de stof blijkt hierbij veel te helpen. Maar de kroon spant een studente die met 9.5 uur per week 42 studiepunten per jaar weet binnen te slepen. Dat is pas echt relaxed studeren.
Toch is het wel triest dat studenten zo weinig studeren, maar ja, je hebt natuurlijk het beeld van de feestende bierdrinkende student op te houden. ‘s Ochtends met een kater in de studieboeken duiken gaat nu eenmaal niet zo goed. Wat studenten uit Tilburg blijkbaar wel leren is zeer economisch met hun tijd om te springen. En dat is een kwaliteit die in het bedrijfsleven van zeer groot belang is.