Aemulatio wordt urban fusion dance

’Toen we de muziek van Schoonenbeek voor het eerst hoorden, wisten we niet zo goed wat we er mee aan moesten’, vertelt Sylvia Glasser, directrice en oprichtster van de Zuid-Afrikaanse dansacademie ‘Moving Into Dance’ in Johannesburg. ‘Wij zouden zulke muziek niet gekozen hebben. Maar we zijn naar alle aanknopingspunten gaan zoeken waarmee onze dansers zich met het stuk konden identificeren. Ik denk dat onze choreografie daardoor zeer Afrikaans is geworden.’

’’Moving into Dance’ is eigenlijk meer een trainingscentrum waar verschillende producties worden voorbereid dan een dansacademie’, verduidelijkt Glasser, die momenteel aan de dansacademie in Tilburg enkele danslessen verzorgt. ‘Maar er wordt wel degelijk ook lesgegeven in ‘creative dance’ en choreografie.’ Het gemiddelde aantal leerlingen aan het instituut is ongeveer vijftig, afhankelijk van welke projecten er lopen. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit de omgeving van Johannesburg en Pretoria. Sommigen van hen moeten uren lopen voor ze het instituut bereiken. Moving into Dance verleent beurzen uit privé-fondsen, maar uiteraard verschijnen er meer mensen op de audities dan het kan plaatsen. Bij de oprichting in 1978 waren alle leerlingen overigens blank.
Toen het begin jaren ’80 verhuisde naar een plaats die ook voor zwarte leerlingen bereikbaar was, verschoof de verhouding blank/zwart naar 50%. Momenteel zijn vrijwel alle leerlingen zwart, en bijna allemaal mannelijk. En hetzelfde geldt voor de leraren.

rugbywedstrijd

Naast traditionele Afrikaanse muziek werkt ‘Moving into Dance’ zeker ook met westerse muziek. Maar dat geldt niet voor alle dansers. Daarom hebben ze geprobeerd om in de Aemulatio-compositie iets te vinden dat ‘van hen’ was, en dat lukte in de vorm van hun eigen ritmes. De uiteindelijke choreogra-fie refereert dan ook naar de zogeheten urban fusion dances, zoals die in de Zuid-Afrikaanse townships voorkomen. Maar er zijn ook verwijzingen naar gewoon ballet.
‘En toen we aan de choreografie begonnen te werken, had Zuid-Afrika net een belangrijke rugbywedstrijd gewonnen’, glimlacht Glasser, ‘daar wordt in de choreografie ook nog naar verwezen.’
Het is dus een zeer nationale aangelegenheid geworden. De zes dansers die in de choreografie optreden gebruiken tijdens de uitvoering zelfs de nieuwe Zuid-Afrikaanse vlag. Bij het instuderen van de dansuitvoering hebben alle betrokkenen ontzettend veel plezier gehad, maar het registreren ervan op video stuitte op nogal wat problemen. De apparatuur van het bedrijf dat de opname verzorgde ging namelijk voortdurend kapot. Uiteindelijk is het filmen in Tilburg gebeurd.
‘Moving into Dance’ is deze maand overigens weer in Nederland en zal er nog een paar maal optreden. Op 22 oktober tijdens het Introdans festival in Arnhem en op 16, 29 en 31 oktober en 1 november in het Soeterijn-theater in Amsterdam.

door Huibert Spoorenberg