Komen & Gaan

Economisch vliegtuigen volboeken

Rob Vaessens (30) komt oorspronkelijk uit Cadier en Keer en studeerde van 1984 tot 1990 Technische Wiskunde aan de TUE. Na zijn studie schreef hij een artikel over zijn afstudeerproject en in september 1990 begon hij als aio. Tijdens zijn afstuderen richtte Rob zich op foutverbeterende codes. Dit zijn codes die in bijvoorbeeld compact disks gebruikt worden om verloren gegane informatie te achterhalen. Als er een kras op een cd komt is de muziek toch nog hoorbaar. Ook in de ruimtevaart worden foutverbeterende codes gebruikt bij het overzenden van foto’s van planeten naar de aarde. Alle pixels van zo’n foto hebben een bepaalde grijstint die gecodeerd wordt in enen en nullen. Die enen en nullen moeten foutloos overgezonden worden om de foto goed weer te kunnen geven. Rob hield zich bij zijn afstudeerwerk vooral bezig met een lokaal zoekalgoritme dat bij die coderingstheorie toegepast wordt.
Na zijn studie besloot Rob te promoveren. Hij stortte zich weer op de zoekalgoritmen, maar dit keer toegepast voor een scheduling probleem. Hierbij moet een computer meerdere jobs tegelijkertijd uitvoeren. Een machine kan maar één job tegelijkertijd aan, daarom moet je een beslissing nemen welke het eerst uitgevoerd moet worden. Rob keek naar een schedule waarbij je alle jobs zo snel mogelijk klaar hebt.
Toen hij aio was, werd Rob bestuurslid van kanovereniging Okawa. Ook heeft hij vrij fanatiek volleybal gespeeld. Sinds drie maanden heeft hij de TUE verruild voor het hoofdkantoor van de KLM in Amstelveen, een baan die hem prima bevalt. Rob: ‘Het is hier veel praktischer, ik werk aan een systeem dat stoelen toewijst op vluchten. Als je een vlucht wil boeken wordt er in een systeem gekeken of er nog stoelen beschikbaar zijn. Dit systeem levert de input voor het reserveringssysteem van de boekingen. In een vliegtuig heb je verschillende soorten plaatsen: dure, goedkope, plaatsen met voorwaarden eraan gekoppeld. Een vliegtuig wordt in verschillende klassen opgedeeld. Het systeem waar ik aan werk bepaalt per klasse hoeveel stoelen er beschikbaar gesteld moeten worden, daarbij probeer je een afweging te maken tussen de stoelen die je graag zou willen verkopen en wat reëel haalbaar is.’ De kansrekening en besliskunde van zijn studie maken deel uit van Rob’s huidige werk, maar van de coderingstheorie ziet hij weinig meer terug.

Naam:
Rob Vaessens

Studeerde hier:
Technische Wiskunde

Werkt nu bij:
KLM

In de rubriek ‘Komen en Gaan’ interviewen Moniek Stoffele en Jannigje Gerritzen de ene week een eerstejaars student en de andere week een oud-student van de TUE. Zowel het beginnen van een studie als het starten met een loopbaan betekent dat men breekt met het oude en weer een sprong in het diepe moet wagen.