Mensen

Ir. Peter Ferket uit Eindhoven verdedigt maandag 14 oktober om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Solving boundary value problems on composite grids with an application to combustion’. In deze dissertatie worden iteratieve methoden voor het oplossen van elliptische randvoorwaardepro-blemen op zogenaamde samengestelde roosters bestudeerd. Veel fysische processen kunnen wiskundig gemodelleerd worden als een elliptisch randvoorwaardeprobleem. In dit proefschrift wordt een onderzochte wiskundige methode toegepast op een probleem afgeleid uit de modellering van verbrandingsprocessen. Promotoren zijn prof.dr. R. Mattheij (TUE) en prof.dr. P. Hemker (Universiteit van Amsterdam). Ferket (27) studeerde in 1992 aan de TUE af als wiskundig ingenieur. Hij werkte als assistent in opleiding bij de vakgroep Analyse van de faculteit Wiskunde en Informatica aan dit promotie-onderzoek.

Dinsdag 15 oktober om vier uur verdedigt drs. Kristine de Boer uit Eindhoven in promotiezaal 4 van het auditorium haar proefschrift ‘Derivation and evaluation of interatomic potentials for pure-silica materials’. In dit proefschrift wordt een onderzoek naar silica-kristallen beschreven. Het doel is drieledig. Hoofddoel is het afleiden van interatomaire potentialen die geschikt zijn voor het berekenen van de fysische eigenschappen van silica-kristallen. Het tweede doel is het testen van de betrouwbaarheid van deze potentialen. Het derde doel bestaat uit de toepassing van deze potentialen in studies naar de fysische eigenschappen van deze verbindingen. Promotoren zijn prof.dr. R. van Santen (TUE) en prof.dr.ir. A. van der Avoird (KU Nijmegen). De Boer (30) studeerde chemie aan de RU Leiden, waar zij in 1989 haar diploma behaalde. Aansluitend startte zij met haar promotie-onderzoek bij de vakgroep Katalyse van de faculteit Scheikundige Technologie van de TUE. Vanaf 1 september werkt zij bij Palmtop in Hoofddorp.

Dinsdag 22 oktober om vier uur verdedigt ir. Ton van Daelen uit San Diego in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Practical application of molecular modeling in heterogeneous catalysis’. Het zwaartepunt van deze dissertatie bestaat uit de beschrijving van elementaire reacties van moleculen op metaaloppervlakken met behulp van de dichtheidsfunctionaal-theorie. Dit proefschrift geeft ook een overzicht van de belangrijkste modeleringsmethodes die gebruikt worden in de industriële katalyse. Promotoren zijn prof.dr. R. van Santen (TUE) en prof.dr. E. Baerends (VU Amsterdam). Van Daelen (29) studeerde in 1991 aan de TUE af als scheikundig ingenieur. In datzelfde jaar startte hij zijn promotie-onderzoek bij Biosym, later Molecular Simulations (MSI) geheten, in San Diego, Californië. Sinds 1 april van dit jaar werkt Ton van Daelen als productmanager van de Software Developer’s Kit bij MSI in San Diego.

Na ruim 37 jaar in dienst te zijn geweest bij de faculteit Werktuigbouwkunde, neemt T. Duisters afscheid van de universiteit. Hij maakt gebruik van de vut-regeling. Ter gelegenheid hiervan wordt hem op vrijdag 18 oktober een receptie aangeboden in W-hoog 1.15, vanaf 16.30 uur. Collega’s, vrienden en bekenden zijn van harte uitgenodigd.