LSVb verliest kort geding vergoeding OV-kaart

door Matthé ten Wolde HOP
Een groep studenten die vóór 1 februari 1996 voor hun studie naar het buitenland zijn geweest, krijgt geen geld terug voor hun OV-kaart. Dat heeft het College van Beroep Studiefinanciering beslist. Het gaat om ongeveer 400 studenten die voor een stage of studie in het buitenland zijn geweest, buiten een officieel uitwisselingspro-gramma van de Europese Unie om.
Sinds 1 februari van dit jaar krijgen alle studenten die tijdelijk in het buitenland studeren een vergoeding van 93,04 gulden per maand voor hun OV-kaart, die zij buiten Nederland niet kunnen gebruiken. Voordien konden alleen studenten die deelnamen aan een officieel uitwisselingsprogramma van de Europese Unie - zoals Leonardo en Erasmus - deze vergoeding krijgen, mits ze die ook claimden. Maar voor studenten die vóór 1 februari 1996 ‘ongeorganiseerd’ voor een stage of een studie de grens waren overgetrok-ken, kwam deze aanpassing in de studiefinanciering te laat. Dat vond de Landelijke Studentenvak-bond onterecht. De bond wilde dat zij alsnog - met terugwerkende kracht - geld zouden terugkrijgen voor hun vervoerskaart. Op grond van het zogeheten gelijkheidsbe-ginsel spande de LSVb een kort geding aan bij het College van Beroep Studiefinanciering.
De hoogste macht op het gebied van de studiefinanciering stelt de LSVb niet in het gelijk. Het college heeft deze toepassing van het gelijkheidsbeginsel eind vorige week afgewezen. Volgens het college mag de ‘ongeorganiseerde’ groep niet gelijk worden gesteld met studenten die aan een Erasmus-programma of een ander uitwisselingsprogramma van de Europese Unie meedoet. Bovendien hadden zij indertijd direct beroep moeten aantekenen tegen de hoogte van hun studiefinanciering, oordeelt het college.