Bekijk 't maar

door Jannigje Gerritzen & Willem van Rossum

GTST bij Thêta

Het lijkt wel een soap als je het zo voor het eerst hoort. Een soap waar je vooral niet middenin moet vallen, omdat je er dan niets van begrijpt. Roeivereniging Thêta heeft namelijk onderlinge relaties lopen die qua complexiteit niet voor een serie als ‘The Bold and the Beautiful’ onderdoen. Het is eigenlijk een doorlopende serie afleveringen, die bol staan van over en weer gestolen roeiattributen. Voor het gemak beginnen we bij de eerste januari van dit jaar. Het Tachos-huis jatte rond de jaarwisseling namelijk een dispuutsschild van STROPDAS. STROPDAS is het enige erkende Thêta-dispuut. Dit schild verdween volgens welingelichte bronnen uit het Casanova-huis, het huis waar de STROPDASsers wonen. De bewoners van dit huis lieten het er niet bij zitten en namen wraak, ze ontvreemdden de huisroeipaal van Tachos. Bij een ruil om de gestolen voorwerpen terug te geven annex te krijgen, dachten beide huizen sluw te zijn door nepattri-buten uit te wisselen. Het Tachos-huis had al snel door dat het om een neppaal ging, en haalde de echte paal terug. De vervalsing van het schild werd door Casanova niet opgemerkt en een half jaar later bood het Tachos-huis het echte schild aan Casanova aan.
Zo ziet dus een standaard episode in de Thêta-soap er uit. Maar na de vakantie werd het echt ingewikkeld. Een korte samenvatting: Tachos stal een paal van het Liqorice-huis, die vervolgens dachten dat Casanova de dader was. Liqorice nam wraak op Casanova en nam een paal mee, waarop Casanova bij het dispuut-in-oprichting Van Speyk binnendrong om de paal te zoeken. Toen ze erachter kwamen dat die daar niet was, namen ze de voordeur maar mee en dumpten die verderop in een plantsoen. Toen de Van Speyk-roeiers na enige tijd zoeken hun deur niet terug hadden gevonden, wees Casanova aan waar de deur lag. Tot zover deze episode, over je scherm rolt de aftiteling: ‘Volgende week in deze serie: Van Speyk neemt wraak’. Voor wie deze soap nog een beetje kan volgen: een week later schroefde Van Speyk de voordeur van het Casanova-huis dicht. Met one-way-schroeven wel te verstaan. Daar waren ze bij Casanova niet zo blij mee, toen bleek dat de deur echt niet meer open kon. In een kwade bui ging er een ruit aan diggelen bij Van Speyk. Toen was het verhaal natuurlijk niet leuk meer. De grap was nogal uit de hand gelopen. Een bewoner van het Casanova-huis verzekert ons dat vorige week alles weer is bijgelegd tussen de twee rivaliserende huizen. Er worden vanaf nu dus geen deuren meer meegenomen of dichtgeschroefd. Goede tijden breken weer aan.

Destroy!

Bij biologie is één van de meest gebruikte methodes voor wetenschappelijk onderzoek het ontleden. Flora en fauna prutst men uit elkaar om te bekijken hoe het nou eigenlijk in elkaar zit. Maar waarom zou deze manier niet werken voor elektro-studenten? Wat is een betere manier om te leren hoe bijvoorbeeld een televisie in elkaar zit dan deze televisie uit elkaar te halen? Zo moeten ze ook bij Thor hebben gedacht en dus werd er afgelopen maandag weer de jaarlijkse deconstructiewedstrijd op poten gezet. De wetenschappelijke voorzichtigheid die biologen bij het ontleden hanteren, was hier echter ver te zoeken. Bij deze tegenhanger van de constructiewedstrijd is alles op snelheid gericht. Eerst moet een aantal eerstejaars met een televisie een parkoers afleggen. Daarna is het de bedoeling dat ze alle nog resterende energie gebruiken om het apparaat in zo klein mogelijke stukjes te hakken. Jeroen Hilgers, organisator van dit anarchistische samenzijn, legt uit: ‘Doel van het spel is om in zes minuten zo veel mogelijk door een gaatje van zeven bij zeven centimeter te proppen. Hierbij mogen gereedschappen gebruikt worden die de studenten zelf hebben meegenomen.’
Dat het hier niet om schroevedraaiers en soldeerbouten gaat mag duidelijk zijn. Het arsenaal liep uiteen van breekijzers tot mokers. ‘Deze wedstrijd is niet alleen goed voor het begrip hoe een teevee in elkaar zit, maar ook om de frustraties die vorige week tijdens de tentamens zijn opgebouwd af te reageren’, deelt Hilgers mee. Aan de inspanningen van de elektro’s te merken hebben ze een zwaar weekje achter de rug.

Zuipen heeft zin

Ritzen maakt het voor studenten steeds moeilijker om een brede invulling aan hun studententijd te geven. Er zal gestudeerd moeten worden als nooit tevoren, anders bestaat er een grote kans dat de hedendaagse student morgen met een schuld van vele duizenden guldens wordt opgezadeld.
Het wordt zo langzamerhand een cliché, al zal het daar niet leuker van worden. Een cliché overigens waar het Eindhovens Dagblad vorige week dinsdag nog even op inhaakte door bij drie studentenverenigingen naar de zin van het studentenleven te vragen. Niet alleen het Tilburgse Olof en het Bossche Quos Ego, maar ook ons Eindhovense Demos werd op deze vraag getrakteerd. De Tilburgers hadden meteen een lang verhaal klaar. Er werd gesproken over ‘breed bezig zijn’ en ‘serieuzere zaken’, over ‘kennis maken met het bedrijfsleven’ en een ‘tuchtraad’, maar ook de ‘almanak’ en het ‘verenigingsblad’ kwamen aan de orde. En natuurlijk, wat zou een vereniging zijn zonder ‘commissies’ waar je ‘sociale vaardigheden’ op kunt doen en kunt leren ‘combineren’ en ‘improviseren’. Ook de Bossche studenten hadden nog wel een verhaaltje klaar, al spitste dit zich toch voornamelijk toe op de veranderingen onder invloed van Ritzen. Aan het eind van het artikel was er nog één alinea van welgeteld vijf regels over voor het commentaar van Demos. Zouden zij het dan echt zo bondig samen kunnen vatten? Nee, schijnbaar niet, het enige dat zij te melden hadden was dat ze nog steeds over deze vraag nadachten.
Omdat het toch vrij cruciaal is voor een studentenvereniging om de zin van het studentenleven in te zien, belden wij nog maar eens even om te vragen of ze er intussen al uit waren. De eerste reactie die we echter kregen was ‘ik moet er even over nadenken’. Nog steeds? We werden echter meteen doorverbonden met Patrick Kennis, vice-president van Demos, en hij had wel een antwoord klaar. ‘Ja natuurlijk, het is zeker belangrijk om je op andere gebieden te ontwikkelen.’ Op de vraag waarom ze dat vorige week nog niet wisten, antwoordde hij: ‘Toen was er een borrel met gratis drank, je weet wel hoe dat gaat.’ Ja, ja, je op andere gebieden ontwikkelen, ongeveer rondom het gebied waar je lever zit misschien?