Faculteitsberichten

Faculteitsberichten moeten donderdagmiddag voor 15.00 uur via bureau onderwijs via e-mail (cursor@cur.tue.nl) of op diskette (WP 5.1) bij Cursor worden aangeleverd. Een bericht wordt één keer geplaatst. Een bericht voor meerdere faculteiten wordt éénmaal volledig en vervolgens met verwijzing geplaatst. Samenvattingen langer dan tien regels worden geweigerd.

ALLE FACULTEITEN

Rekencentrum Gebruikerscolloquium
- Rob van Zutphen, faculteit Bouwkunde (‘Prototyping met Delphi’) donderdag 24 oktober, 14.00 uur, RC Collegezaal 1.
Delphi is een object georiënteerde software-ontwikkelomgeving van Borland, waar- mee visueel, snel en effectief MS Windows-applicaties kunnen worden geprogram- meerd. Delphi is uiterst geschikt voor prototyping, met name op het gebied van data- base frontends. Tijdens het colloquium worden de belangrijkste onderdelen van Delphi behandeld en worden enkele toepassingsmogelijkheden getoond.

Ondernemerschap in kleine en middelgrote organisaties (1A191)
In het tweede trimester zal dit keuzevak gedoceerd worden. Deze keer voor studenten van alle faculteiten van de TUE. Het doel van dit keuzevak is het opstellen van een ondernemingsplan. Inschrijven kan voor 20 november bij de faculteit Technologie Management, vakgroep Bedrijfseconomie en Marketing, tst. 3841. Chemische Industrie en Milieu (6S340)
Zie onder de faculteit
Scheikundige Technologie


BOUWKUNDE

Studentassistent gezocht
Studentassistent gezocht voor archiefordening, literatuurstudie en beeldende presen- tatie in het kader van het onderzoek ‘Open form’.
Het onderzoek betreft de geschiedenis van de Stichting Architecten Research (SAR). In de SAR participeerden architectenbureaus, maar ook bouwbedrijven, toeleveran- ciers, woningcorporaties, adviesbureaus en overheidsinstellingen, zoals de Rijksge- bouwendienst en de faculteit Bouwkunde van de TUE. Het onderzoek van de SAR had vooral betrekking op het flexibel ontwerpen, bouwen en beheren binnen de woningbouw. Daartoe werden voorstellen ontwikkeld (ontwerpmethoden), toepassin- gen door de deelnemers van de SAR gestimuleerd en gedocumenteerd, en actie gevoerd om het beleid van de verschillende partijen in de bouw in die richting te veranderen. Daarnaast werd veel onderzoek gedaan voor de overheid en consult- werk verricht. De activiteiten van de SAR zijn voortdurend onderwerp geweest van een levendig en vaak kritisch debat, ook binnen de faculteit Bouwkunde. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de vakgroep Kunstgeschiede- nis en Archeologie van de VU Amsterdam, die de historische discipline zal inbren- gen. Voor het onderzoek is een bijdrage ontvangen van het Stimuleringsfonds voor Architectuur. Het resultaat wordt uitgebracht in een Engelstalig boek met de titel ‘Open form’. Inlichtingen: ir. J. Carp, HG 5.09, ma en do tst. 2271.

Intekenlijst Archis zoek
Willen de studenten die zich bij het Buro Onderwijs van de faculteit Bouwkunde hadden opgegeven voor een abonnement op het maandblad Archis opnieuw hier voor intekenen; de lijst is namelijk opgestuurd maar niet bij Archis aangekomen.


ELEKTROTECHNIEK EN INFORMATIETECHNIEK

PP-Colloquium
Verzorgd door de vakgroep Telecommunicatietechnologie en Elektromagnetisme (TTE/EI).
- prof.dr.ir. J. Schalkwijk (‘Nieuwe algorithmen voor het opslaan en verzenden van informatie’) woensdag 23 oktober, 10.45 uur, collegezaal EH.
Met een moderne modem als kapstok bespreken we een aantal algorithmen, die waarschijnlijk in de naaste toekomst bij de opslag en het verzenden van informatie zullen worden gebruikt.

Stagevoordracht
- M.J. van den Hoek (‘De realisatie van een schakelklok voor visueel gehandicap- ten’) maandag 21 oktober, 14.00 uur, EH 3.13.


SCHEIKUNDIGE TECHNOLOGIE

Atmosfeer & Luchtverontreiniging (6N140)
Itt eerdere aankondigingen zal het college Atmosfeer & Luchtverontreiniging niet gegeven worden in het wintertrimester. Dit college wordt in het collegejaar 1996/97 eenmalig aangeboden in het lentetrimester. Docenten zijn: prof.dr.ir. F. Janssen en dr.ir. H. Harsema. Informatie: secretariaat vakgroep TIA, SH 3.06, tst. 3024.

Cursus Studievaardigheden
De eerste tentamens zijn achter de rug. Tevreden over je resultaten? Of heb je het idee dat je wel degelijk iets moet veranderen aan je manier van studeren of aan de tijd die je buiten de colleges en instructies aan studeren besteedt? Dan is het wellicht een idee eens aan een cursus Studievaardigheden te denken. Ouderejaars scheikundestudenten gaan in op efficiënte manieren van onder meer theorie bestude- ren, instructies volgen en tentamens voorbereiden. Volgende week zal er een infor- matieve bijeenkomst zijn, waarin de begeleiders de inhoud van de cursus nader toelichten. Houd dus het informatiebord goed in de gaten. Ook weet je C&S-begelei- der en de studie-adviseur het nodige over de cursus.

Chemische Industrie en Milieu (6S340)
Dit college (verplicht vak voor generaties ’92, ’93, ’94; keuzevak) zal dit studiejaar niet worden gegeven. In 1997/98 wordt het vervangen door Milieutechnologie (docenten: prof.dr.ir. F. Janssen en dr.ir. B. Kuster). Studenten die nog tentamen willen doen over het oude vak dienen zich op te geven bij B. Kuster, tst. 3584, CT-hal 1.35. Dit tentamen zal gebaseerd zijn op diktaatnr. 6S340 (Thoenes/Van Kasteren) en een hand-out verkrijgbaar bij B. Kuster.


TECHNISCHE NATUURKUNDE

Afstudeervoordrachten
- V.H.J. Lammers, (‘Enhanced performance of the positron emission profiling detec- tor’) vrijdag 18 oktober, 14.00 uur, Cycl. 1.06.
- H. Boom, (‘Raman Investigations of In(Ga,Al)AsP/InP Layers’) maandag 21 okto- ber, 15.00 uur, N-laag A2.69.
- A.A.H. Vandeweijer (‘Ontwikkeling van een meerfasenstromingsmeter’) maandag 21 oktober, 13.30 uur, W&S -1.20.

TECHNOLOGIE MANAGEMENT

TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE

Inschrijven Practicum Groepsproject (1P024)
Studenten die in januari ’97 met het Practicum Groepsproject willen starten en vol- doen aan de toelatingseis (deelname aan PP1-tentamens) wordt verzocht zich in te schrijven bij Bea van de Ven, Bureau Stages & Internationalisatie, pav. A-8, ma t/m vr tussen 9.00 en 12.30 uur.

Industriële marketing (1A181)
Gedurende het tweede trimester (winter 1996/97) zal het keuzevak Industriële mar- keting (1A181) worden verzorgd in de vorm van een werkcollege. Studenten die aan dit werkcollege willen deelnemen, dienen zich in te schrijven bij het secretariaat van de vakgroep BM, pav. J-15. Bij inschrijving ontvangt u schriftelijke informatie over programma, de onderwijsvorm en toetsing van dit keuzevak.

TECHNIEK & MAATSCHAPPIJ

Studievoorlichtingsbijeenkomsten
Voor de TEMA-studenten die dit studiejaar voor één van de drie studiestromen moe- ten kiezen, worden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd:
ITO : Di 29 oktober 12.30 - 13.20 uur in TEMA 1.14
T&B : Wo 30 oktober 12.30 - 13.20 uur in TEMA 1.14
TCO : Wo 6 november 12.30 - 13.20 uur in TEMA 1.14
De nieuwe stroombrochures voor ’96/’97 liggen vanaf 25 oktober in het meubel tegenover Bureau Onderwijs TEMA.

Afstudeervoordrachten
- E.R. Moerman (‘Leerbehoeftenonderzoek bij de NS’) dinsdag 22 oktober, 11.00 uur, TEMA 0.14.
- Jeroen H.W. Gelinck (‘A case study on the possibilities and constraints of GIS for urban planning and management in Dar es Salaam, Tanzania’) woensdag 23 oktober, 14.00 uur, TEMA 0.16.


WERKTUIGBOUWKUNDE

Trimesterwijzigingen 4L810 en 4S060
Door een fout is in de Studiegids en de Vakkengids het vak Basiskennis geluidarm construeren (4L810) in trimester 3.3 vermeld. Dit vak zal echter, zoals in voorgaande jaren, in trimester 3.2 plaatsvinden.
Het vak Bedrijfszekerheid van mechanische produkten (4S060) staat in de Studiegids vermeld in trimester 3.2. Dit vak is echter een vervolg op het vak 4S040. Het zal dus pas in trimester 3.3 plaatsvinden.

WISKUNDE EN INFORMATICA

Kansrekening en Statistiek (2S270/2S340) en Kansrekening (2S000)
Aan de tentamens van 29 november en 20 januari kan ook deelgenomen worden door studenten die een tentamen Kansrekening en Statistiek (2S270) willen afleggen. Geef wel duidelijk op je werk aan welke code van toepassing is.
Studenten in het vierjarige programma, die tentamen willen afleggen in het ‘oude’ vak Kansrekening (2S000) kunnen dit doen door het Kansrekeningdeel van een van bovengenoemde tentamens 2S340 te maken. Geef het duidelijk aan op je werk als je van deze regeling gebruik maakt. Studenten die al een voldoende hebben behaald voor 2S000, maar het vak 2S340 of 2S270 willen behalen, kunnen dit doen door het Statistiekdeel van een van bovenge- noemde tentamens 2S340 te maken. Het cijfer voor 2S340 of 2S270 is dan tweeder- de keer het voldoende cijfer voor 2S000 en eenderde keer het cijfer voor bovenge- noemd Statistiekdeel. Geef het ook weer duidelijk aan op je werk als je hier gebruik van wilt maken. Vermeld ook de code (2S340 of 2S270) die van toepassing is.

STAN ACKERMANS INSTITUUT

Eindcolloquia
* Mechatronisch Ontwerper
- ir. M.M.P.A. Vermeulen (‘Development of a small submicron-precision 3D Co-ordi- nate Measuring Machine, including: Drive systems, vibration isolation and machine levelling’) vrijdag 18 oktober, 14.00 uur, W-hoog 3A-07.
Samenvatting:
In de sectie Precision Engineering van de faculteit W loopt een promotie op een pro- totype submicron-precisie 3D-meetmachine. Geïntegreerd in dit project is tijdens de ontwerpersopleiding Mechatronisch Ontwerper gewerkt aan een aantal componen- ten van deze machine, waaronder een prototype eentraps-wrijvingswielaandrijving, een pneumatisch trillingsisolatiesysteem en een elektromechanische niveau-regeling.
- ir. J.P.M.B. Vermeulen (‘Application of ceramic laminate materials, infinitely stiff aerostatic thrust bearings and direct drive systems in a single point diamond turning machine with submicron accuracy’) maandag 21 oktober, 16.00 uur, W- hoog 4.14.
Samenvatting:
Main structural components of most existing single point diamond turning (SPDT) machines are made of granite, and, conventionally, steel is applied in hydrostatic slideways. Applying multi-layer ceramic-epoxy laminate materials, in a geometry optimised SPDT machine, the slide’s mass-to-stiffness ratio is increased with a factor of three, compared to an equal design in steel or aluminium. To further improve smoothness of motion, an inifinitely stiff aerostatic thrust bearing design was made and direct drive systems are applied for both the main spindle and the slides.
* Computergesteund ontwerpen en fabriceren van discrete producten
- ir. C.H.M. Biemans (‘Design, fabrication and testing of a carbon fibre reinforced epoxy bracket’) dinsdag 22 oktober, 13.30 uur, W-hoog 4.14.
Samenvatting:
Het doel van deze ontwerpopdracht is het aantonen van de voordelen van composietmaterialen ten opzichte van metalen voor de productie van complexe on- derdelen uit de lucht- en ruimtevaartindustrie. De opdracht is uitgevoerd bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.