Faculteitsberichten

Faculteitsberichten moeten donderdagmiddag voor 15.00 uur via bureau onderwijs bij voorkeur via e-mail (cursor@cur.tue.nl) en eventueel op diskette (WP 5.1) bij Cursor worden aangeleverd. Een bericht wordt één keer geplaatst. Een bericht voor meerdere faculteiten wordt éénmaal volledig en vervolgens met verwijzing geplaatst. Samenvattingen langer dan tien regels worden geweigerd.

ALLE FACULTEITEN

Rekencentrum Gebruikerscolloquium
- Jos Schoenmakers en Hans Wijtvliet, RC (‘Visual Basic’) donderdag 7 november, 14.00 uur, RC Collegezaal 1.
De programmeeromgeving Visual Basic is populair geworden, omdat gebleken is dat met deze omgeving snel die toepassingen gemaakt kunnen worden, waarvan de gebruikers-interface het belangrijkste onderdeel vormt. Bovendien is Visual Basic ook de taal waarin de macro’s van andere MicroSoft-producten geschreven kunnen worden, zoals Word, Excel en Access. Het colloquium verschaft een indruk van de programmeeromgeving en de manier waarop programma’s ontwikkeld worden. Ook biedt het een overzicht van de taal waarin de programma’s geschreven worden.

Duurzame Ontwikkeling (0C704)
In december gaat deze cursus voor alle studierichtingen van start. Hij wordt georga- niseerd door het TUE-centrum Technologie voor Duurzame Ontwikkeling (TDO) in samenwerking met alle faculteiten. Minstens drie verschillende faculteiten werken in een projectgroep aan een opdracht. Voorbeelden: duurzame energiesystemen, een grondstof-arm huis en hergebruik van materialen en onderdelen. De opdrachten zijn afkomstig van bedrijven en onderzoeksinstellingen die zich met duurzame ontwikke- ling bezighouden. Ook worden communicatieve vaardigheden aangeleerd zoals vergadertechniek en presenteren van de onderzoeksresultaten.
Dit vak, waarvoor vier studiepunten worden verkregen, start in het wintertrimester en loopt door in het lentetrimester. Het vak vergt ongeveer twee middagen per week. De inschrijving staat open voor derdejaars studenten en ouder, die in het bezit zijn van het P-diploma. Voor natuurkundestudenten geldt dit vak als multidisciplinair project in het vijfjarige curriculum. Het vak telt mee voor het behalen van het TDO-certifi- caat. Inschrijven bij het bureau TDO, pav. A43 vòòr 15 november. Meer informatie: Dione van Noort, Josina van Amsterdam, of Arjan Kirkels, tst. 4463.

IPO-Colloquia
- dr. L. Rothkrantz, TU Delft (‘Automatic recognition of facial expressions’) Friday 1 November, 11.00 hrs., IPO Colloquiumroom.
- ir. J. de Vet, IPO (‘Interaction styles: Towards a formalization’) Friday 8 Novem- ber, 11.00 hrs., IPO Colloquiumroom.
- drs. J. Klok, KPN Research, Leidschendam (‘De Reiswijzer - Design of an informa- tion terminal’) Friday 29 November, 11.00 hrs., IPO Colloquiumroom.

Inleiding Gerontechnologie (0G100)
Het Instituut voor Gerontechnologie verzorgt komend wintertrimester dit keuzecollege voor studenten van alle faculteiten. Gerontechnologie, een samenstelling van geron- tologie en technologie, is multidisciplinair en omvat het ontwerpen en ontwikkelen van producten en technieken voor een ondersteunende leef-, werk- en zorgomgeving voor met name ouderen. In negen inleidingen wordt een overzicht gegeven van relevante aandachtspunten in gerontechnologie. Daarnaast zal in een kleine project- groep worden gewerkt aan een case-study. Op deze wijze wordt duidelijk hoe technologische, sociaal-economische, psychologische, medische en demografische kennis geïntegreerd moet worden om een reëel probleem te belichten. Het college start op 4 december en wordt gegeven op woensdag het 7e en 8e college- uur (15.30-17.15 uur), in W&S 2.10. Inschrijven: Instituut voor Gerontechnologie, W&S 2.05, tst. 4658. Studiebelasting: 80 uur (2 SP). Inlichtingen: dr. J. Rietsema, tst. 3904/4658. Niveau: 3e/4e-jaars studenten. Studiemateriaal: artikelen. Onderwijs- vorm: hoorcollege, 2u/week. Tentamenvorm: case-study in kleine groepen.


BOUWKUNDE

Studiereis BERLIN ‘97
SUPport en Uitvoeringstechniek organiseren een studiereis naar Berlijn, de grootste bouwput van Europa. Het vertrek is 18 of 19 mei 1997, en de reis duurt acht dagen. Dinsdag 5 november om 9.00 uur start de inschrijving. Voor studenten kost de reis fl. 450,- en er is plaats voor veertig personen. Tot 6 december hebben studenten van de vakgroep BPU voorrang. Meer info: SUPport, HG 10 zuid.

Architectuurgeschiedenis 5 (7U580) Het voor dit trimester in de vorm van een studiedag geplande college Architectuur- geschiedenis 5 vervalt. Het college zal plaatsvinden in week 5 van het lentetrimester 1997. Nadere informatie volgt.

Regeltechniek voor gebouwverzorgingsystemen
Het tentamen wordt afgenomen op donderdag 28 november, van 14.00-17.00 uur, klimaatlab HG 10.52. Aanmelding voor het tentamen op het secretariaat van FAGO, HG 11.77 (open 9.00-17.00 uur), tot uiterlijk 15 november.


ELEKTROTECHNIEK EN INFORMATIETECHNIEK

Afsluitend-examen
De eerstvolgende Afsluitende-examenvergadering wordt gehouden op donderdag 12 december. De diploma-uitreiking zal ook plaatsvinden op 12 december in de blauwe zaal van het auditorium om 16.00 uur. De aanmelding voor het Afsluitend-examen sluit op woensdag 4 december. Aanmeldingsformulier inleveren bij de studenten- administratie van de faculteit. De examen-kandidaat moet op woensdag 4 december aan alle examenverplichtingen hebben voldaan. De laatste dag voor het maken van een afspraak voor het videopracticum is donderdag 28 november. De uiterste datum voor het houden van de vereiste stagevoordracht is woensdag 4 december. De laatste dag voor het maken van een afspraak voor de afstudeervoordracht is donderdag 28 november vóór 12.00 uur. De uiterste datum voor het houden van een afstudeer- voordracht is donderdag 5 december.

Stagevoordracht
- H.I. Nerminer (‘Modelreductie met behulp van Kautz filters’) maandag 4 novem- ber, 14.00 uur, EH 9.13.

Voortgezette Functietheorie (2A816)
Zie onder de
faculteit Wiskunde en Informatica


TECHNISCHE NATUURKUNDE

Inleiding in de Numerieke Methoden (2N210)
Itt hetgeen op het examenrooster vermeld staat, wordt het examen Inleiding in de Numerieke Methoden (2N210) niet op 26 november maar op 20 november afgeno- men, van 9.00 tot 12.00 uur.

Voortgezette Functietheorie (2A816)
Zie onder de
faculteit Wiskunde en Informatica


TECHNOLOGIE MANAGEMENT

TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE

Practicum Groepsproject (1P024)
Studenten die in januari ’97 met het Practicum Groepsproject willen starten en vol- doen aan de toelatingseis (deelname aan PP1-tentamens), worden verzocht zich in te schrijven bij Bea van de Ven, Bureau Stages & Internationalisatie, pav. A8, ma t/m vr tussen 9.00 en 12.30 uur. Inschrijven kan t/m 15 november.

WERKTUIGBOUWKUNDE

Afstuderen binnen WOC
Vakgroep WOC geeft dinsdag 12 november voorlichting over de keuze van afstudeerhoogleraar/-sectie en vakkenpakket binnen WOC. De bijeenkomst is be- doeld voor studenten die hebben gekozen voor afstuderen in WOC, of die daar meer over willen weten, en volgt op de vakgroepkeuze-informatie van mei 1996. Ontvangst vanaf 13.30 uur, in WH 3A.08. Sprekers zijn:
- prof. Van Steenhoven, WET (‘Werktuigkundige energie en procestechnologie en verbrandingsmotoren’) van 13.45-14.30 uur.
- prof. Schouten, A&T (‘Werktuigkundig ontwerpen, aandrijf- en tribotechniek en bedrijfszekerheid’) van 14.45-15.30 uur.
- prof. Kriens, VT (‘Ontwerpen van industriële producten en voertuigtechnologie’) van 15.45-16.30 uur.
Borrel met disputen dQ en WOC vanaf 16.45 uur in WL -1.2.

WISKUNDE EN INFORMATICA

Voortgezette Functietheorie (2A816)
Dit keuzecollege van prof.dr. J. Boersma wordt bij voldoende belangstelling in het lentetrimester ’97 gegeven. Het college heeft een omvang van drie uur per week en gaat over conforme afbeelding met toepassingen in de mathematische fysica. Vereiste voorkennis: college Functietheorie (2Y480). Het studiemateriaal wordt bij het begin van het college beschikbaar gesteld. Het college is geschikt als keuzevak voor studen- ten Wsk, N en E. Aanmelden bij A. Oversteegen, HG 8.38, tst. 2753.

PP-Colloquium Wiskunde
- dr.ir. H. Huijberts (‘(Almost) everything you always wanted to know about nonlinearity, but were afraid to ask’) woensdag 6 november, 10.45-11.30 uur, HG 6.96.
Samenvatting:
In deze voordracht zullen het vakgebied ‘Niet-lineaire dynamische systemen’ en de mogelijkheden om op dit vakgebied af te studeren worden besproken. Er zal worden begonnen met een korte beschrijving van het vakgebied, waarin onder andere het optreden van zeer complex (chaotisch) gedrag in niet-lineaire systemen aan de orde zal komen. Het vakgebied kenmerkt zich door het feit dat hier veel wiskundige disci- plines (differentiaalvergelijkingen, algebra, meetkunde, topologie) samenkomen. Hierdoor kunnen, afhankelijk van de interesses, theoretische afstudeeropdrachten in allerlei richtingen worden geformeerd. Verder zullen aan de hand van lopende pro- jecten (vibratiereductie in balken, deeltjesversnellers, verkeersregeling) de mogelijkhe- den om op een praktisch georiënteerd onderwerp af te studeren worden besproken.


STAN ACKERMANS INSTITUUT

Eindcolloquium * Logistieke Besturingssystemen
- ir. M.M. Hofland (‘Aandacht voor prestatie: logistieke besturing in een hartcatheterisatielaboratorium’) maandag 11 november, 16.15 uur, pav. K10.
Samenvatting:
De ontwerpopdracht omvat o.a. het ontwerpen en invoeren van een regelkring, en van een planningsmethodiek en verantwoordelijkheidsgebieden in het hartcatheteri- satielaboratorium in het Thoraxcentrum van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam.