Mensen

Drs. Frank de Bruijn uit Alkmaar verdedigt maandag 4 november om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘The platinum catalyzed oxidative dehydrogenation of aqueous alco-hols: an investigation by electro-chemical methods’. In dit onderzoek is onder meer de interactie van ethanol met een platina-oppervlak bestudeerd, waarbij platinafolie en ‘geplatineerd platina’ werden gebruikt als modelkataly-sator. De dissertatie beschrijft ook de ontwikkeling van een on-line elektrochemische cel die het mogelijk maakt om katalysatoren te karakteriseren zonder dat deze van de vloeistoffase naar de gasfase overgebracht hoeven te worden. Promotoren zijn prof.dr.ir. G. Marin en prof.dr. J. van Veen. De Bruijn (30) studeerde in 1989 aan de Universiteit Utrecht af als scheikundige. Aansluitend startte hij aan de TUE de tweejarige onderzoekersopleiding Scheikundige technologie. Vanaf eind 1991 werkte hij bij de vakgroep Proceskunde van de faculteit Scheikundige Technologie aan dit promotie-onderzoek. Hij werkt sinds maart van dit jaar bij het Energieonderzoek Centrum Nederland bij de unit Fossiele brandstoffen.

Vrijdag 8 november om vier uur verdedigt ir. Sander de Leeuw uit Rosmalen in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘The selection of distribution con-trol techniques in a contingency perspective’. In dit proefschrift staat de selectie van fysieke distri-butiebesturingstechnieken centraal. Distributiebesturing betreft alle activiteiten die plaatsvinden om de plaats en de timing van de vraag naar artikelen en capaciteiten met de aanvoer van artikelen en capaciteiten af te stemmen over de eindige horizon. Commerciële distributie-aspecten komen niet aan de orde. Promotoren zijn prof.jhr.drs. M. Ploos van Amstel (TUE) en prof.dr. A. van Goor (VU Amsterdam). De Leeuw (27) studeerde in 1992 aan de TUE af als bedrijfskundig ingenieur. Hij werkte bij de vakgroep Internationale en distributietechnologie van de faculteit Technologie Management aan dit promotie-onderzoek, dat werd gesubsidieerd door de Stichting voor de Technische Wetenschappen. Sinds augustus werkt hij bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten.

Drs. Marc Stemerding uit Utrecht verdedigt maandag 11 november om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Modeling constraints-based choices for leisure mobility planning’. In deze dissertatie wordt een model gepresenteerd voor de planning van reductie van vrijetijdsverkeer. Promotoren zijn prof.dr. H. Timmermans (TUE) en prof.dr. Th. Beckers (KU Brabant). Stemerding (29) studeerde in 1991 aan de Universiteit Utrecht af als sociaal-geograaf. Zijn promotie-onderzoek werd gefinancierd door het Samenwerkingsorgaan Brabantse Universiteiten (SOBU). Stemerding werkt bij Goudappel Coffeng adviseurs verkeer en vervoer in Deventer.

Dinsdag 12 november om vier uur verdedigt ir. John Gielen uit Sittard in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Plasma beam deposition of amorphous hydrogenated carbon’. In dit proefschrift komt de plasmadepositie van amorf gehydrogeneerd koolstof met behulp van één specifieke techniek aan de orde. Dat is de plasmabundeldepositie met behulp van een expanderend thermisch argonplasma met daaraan toegevoegd acetyleen. Promotoren zijn prof.dr.ir. D. Schram en prof.dr. F. de Hoog. Gielen (27) studeerde in 1992 aan de TUE af als natuurkundig ingenieur. Aansluitend startte hij als onderzoeker in opleiding bij de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) gedetacheerd bij de vakgroep Deeltjesfysica van de faculteit Technische Natuurkunde met dit promotie-onderzoek.

Ir. Bert Groenendaal uit Eindhoven verdedigt dinsdag 12 november om vier uur in promotiezaal 5 van het auditorium zijn proefschrift ‘The chemistry of oligopyr-roles’. In deze dissertatie wordt het ontwerp, de synthese en de karakterisering van bepaalde oligomeren op basis van pyrrool beschreven. Promotoren zijn prof.dr. E.W. Meijer (TUE) en prof.dr. K. Müllen (Max Planck Instituut voor Polymeren Research, Mainz). Groenendaal (29) studeerde in 1992 aan de TUE af als scheikundig ingenieur. Aansluitend werkte hij bij de vakgroep Organische chemie van de faculteit Scheikundige Technologie aan dit promotie-onderzoek. In mei van dit jaar ontving Groenendaal de tweede prijs voor Nederland van de DSM-prijs voor chemie en technologie. Vanaf januari gaat hij voor één jaar als postdoc werken aan de universiteit van Berkeley/VS.

Vrijdag 15 november om vier uur houdt prof.dr. F.W. Steutel zijn afscheidscollege. Onder de titel ‘Laatste kansen’ steekt deze hoogleraar een rede af in de blauwe zaal van het auditorium. Fred Steutel was ruim 20 jaar als hoogleraar kansrekening en statistiek verbonden aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de TUE.
Voorafgaand aan deze rede zal vanaf 10.15 uur in zaal 2 van het auditorium een minisymposium worden gehouden onder de titel ‘Kansrekening en Approximatie’. Prof. L. Bondesson houdt een voordracht over ‘On some solved and unsolved problems in the field of infinite divisibility’ en prof. F. Schurer over de graad van approximatie met behulp van positieve lineaire operatoren. Dr. K. van Harn spreekt na de middag over ‘Geheelwaardige fracties in de kansrekening; een terugblik’ en prof. C. Goldie besluit het symposium met een toespraak over ‘Ran-dom affine recurrences, with infinite divisibility aspects’.