Dienst Personeel en Organisatie

Met flexibel pensioen tussen 55 en 65 jaar

Tussen 55 en 65 jaar met pensioen. Of misschien toch in deeltijd met pensioen en halve dagen blijven werken. Niet op je 62ste uittreden, maar nog een paar jaar doorgaan en daarna een hoger pensioen krijgen. Of andersom, eerder dan 62 uittreden en een lager pensioen krijgen. Dat kan allemaal met de nieuwe FPU-regeling van het ABP. FPU staat voor Flexibel Pensioen en Uittreden en komt op 1 april 1997 in de plaats van de veel minder mogelijkheden biedende VUT-regeling. Medewerkers die op 1 april 1997 50 jaar en ouder zijn, worden al gauw geconfronteerd met diverse keuzemogelijkheden. Bovendien gelden er voor hen overgangsregels. Dit artikel gaat nader in op de keuzes in de flexibele pensioenregeling voor vijftigplussers.

Als algemene regel geldt voor medewerkers die gebruik willen maken van de FPU-regeling, dat ze op 62 jaar een flexibel pensioen van 70 procent van het pensioengevend salaris krijgen. Als voorwaarde voor het bereiken van dat niveau van 70 procent geldt, dat hij steeds een fulltime baan heeft gehad èn 40 dienstjaren heeft bereikt. Wie eerder stopt krijgt minder pensioen, wie later stopt krijgt meer. Voor de bepaling van het pensioengevend salaris wordt gekeken naar het salaris in de voorlaatste januari maand voor ingang van de FPU. Een ambtenaar die per 1 juli 1997 met FPU gaat, krijgt dus een pensioen dat is berekend over zijn salaris van januari 1996. Voorafgaand aan het flexibel pensioen dient een medewerker tenminste tien jaar ononderbroken diensttijd te hebben. Een onderbreking van hooguit twee maanden is toegestaan. En men moet de laatste zes maanden voor de FPU-datum in actieve dienst zijn geweest. Dat is de algemene regel.
Nu de uitzonderingen en aanvullingen daarop:
* Werknemers bij overheid en onder- wijs die op 1 april 1997 50 jaar maar nog geen 61 jaar zijn, vallen voor de FPU in een bijzondere regeling. Dankzij deze overgangsregeling krijgen zij vanaf hun 61ste verjaardag recht op FPU, dus een jaar eerder dan de standaardleeftijd voor andere werknemers. De hoogte van het flexibel pensioen is gerelateerd aan de leeftijd. Medewerkers die op de peildatum 1 april 1997 50 tot 55 jaar zijn krijgen 70 procent van het pensioengevend salaris. Zij die op die datum 55 tot 61 jaar zijn krijgen een flexibel pensioen van 75 procent.
* Werknemers die vóór 1 april 1997 61 jaar worden of al 40 dienstjaren hebben, kunnen uiterlijk op 1 april 1997 vervroegd uittreden, waarbij ze gebruik maken van de bestaande VUT-regeling. VUT-uitkeringen die op of vóór 1 april 1997 ingaan worden volgens de huidige voorwaarden afgewikkeld. Zij hebben ook de mogelijkheid om te blijven doorwerken en kunnen op een later tijdstip met flexibel pensioen gaan. De FPU-voorwaarden zullen dan gelijk zijn aan die van de VUT-regeling.
* Voor mensen die 40 jaar in over- heidsdienst hebben gewerkt, geldt eveneens een bijzondere regeling. Tot 1 april 2000 kunnen ze hiervan gebruik maken en vóór hun 61ste met FPU gaan. Zij krijgen dan een pensioen ter hoogte van 70 procent. Degenen die voor hun 61ste de 40 dienstjaren volmaken, kunnen ook besluiten om door te werken tot 61 jaar. En dan pas met FPU te gaan. Dat biedt het voordeel van een hoger flexibel pensioen, namelijk van 75 procent. De dienstjaren-regeling loopt door tot het jaar 2012, maar het benodigde minimum aantal dienstjaren stijgt in de toekomst. Tot 1 april 2003 bedraagt dat minimum aantal 41 dienstjaren, tot 1 april 2006 zijn dat er 42, tot 1 april 2009 zijn er 43 dienstjaren nodig en tot 1 april 2012 tenminste 44.
* De FPU-regeling biedt ook de keuze- mogelijkheid om gedeeltelijk met flexibel pensioen te gaan en gedeeltelijk te blijven werken. Het FPU-pensioen wordt dan naar rato van het deeltijd uittreden berekend. Iemand die bijvoorbeeld op zijn 62ste beslist om halve dagen te gaan werken, krijgt de helft van het flexibel pensioen dat hij bij volledige uittreding op dat tijdstip en met zijn aantal dienstjaren zou hebben gekregen.
* Het flexibel pensioen wordt bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar gevolgd door het ouderdomspensioen. De hoogte van dat pensioen is ondermeer afhankelijk van het aantal jaren waarin het pensioen is opgebouwd.

Meer informatie
In de periode januari-april 1997 zal het ABP alle deelnemers nader informeren over de FPU-regeling. Iedereen krijgt een brief over de individuele keuzemogelijkheden van de FPU, inclusief een overzicht van de financiële gevolgen van die keuzes. Voor wie vragen heeft over de FPU-regeling en alles daaromheen, is er een speciale informatielijn: 045-5796171. Deze is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.
Uiteraard blijft het ook mogelijk inlichtingen te vragen over de FPU-regeling bij de groep Personeels- en Salarisadministratie binnen de TUE bij J. v/d Veen, tst. 2060, bestuursgebouw 1.14.