DFA en BTD verhuisd naar het CTD-gebouw

door Jan Ummels

Haast onopgemerkt is de reorganisatie van de Dienst Financiën en Administratie (DFA) en de Bouw Technische Dienst (BTD) in een stroomversnelling gekomen. In de eerste week van oktober hebben de administratieve medewerkers van de DFA, zo’n veertig mensen, het bestuursgebouw verlaten en hun intrek genomen in het gebouw van de Centraal Technische Dienst (CTD).
Begin november pakken ook 45 medewerkers van de BTD hun spullen en verhuizen eveneens naar het CTD-gebouw. De verhuizing van de dienstverlenende eenheden, onder meer de salarisadministratie van de Dienst Personeel en Organisatie (DPO), volgt eveneens binnen afzienbare tijd.

Vanaf maart is er hard gewerkt om een aantal ruimten van het CTD-gebouw op de eerste verdieping en een gedeelte van de W-hal voor de nieuwe bewoners gereed te maken. Aanvankelijk zou de verhuizing al na enige weken moeten plaatsvinden. Dat bleek geen haalbare kaart. Geconstateerd werd dat de reeds aanwezige voorzieningen niet toereikend waren. Zo was er maar één damestoilet en geen nooduitgang. Al snel bleek dat een structurelere aanpak noodzakelijk was.
‘We hebben toen de deadline van de verbouwing op 1 november gesteld’, vertelt projectleider Martien Dijkshoorn van de BTD. Samen met Piet van Happen, plaatsvervangend hoofd BTD, wordt vlak voor de verhuizing van de DFA een rondgang door de nieuwe behuizing gemaakt. Met nog enkele dagen te gaan is men met man en macht bezig de laatste hand aan de toch ingrijpende verbouwing te leggen. Tientallen medewerkers van verschillende buitenfirma’s zijn hiermee bezig. ‘De nog lopende verbouwing van de aangrenzende ruimten en de tegelijk in gang zijnde verhuizing vergen veel van de mensen van de buitenfirma’s. We proberen de overlast voor de huidige bewoners echter zo beperkt mogelijk te houden’, laat Dijkshoorn weten.

Asbest
De verbouwing van het CTD-gebouw en de W-hal heeft flink wat voeten in aarde gehad. Half juni is men met de verbouwingswerk-zaamheden begonnen. De hele va-kantieperiode is er doorgewerkt. De verhuizing moet op 1 november rond zijn. ‘Jawel, de verbouwing is een hele klus geweest. De interne verhuizing is ook al een gigantische operatie. Denk maar eens aan het overbrengen van de glasblazerij met al zijn bijzondere gassen’, bevestigt Piet van Happen. ‘En het zal nog wel een tijdje duren. Verschillende onderdelen van de CTD zijn niet zo gemakkelijk te verplaatsen.’ Dijkshoorn vult aan: ‘De glasblazerij en de elektrische werkplaats zijn nu al naar de W-hal verplaatst. De instrumentele service gaat pas eind van dit jaar hier naar toe. Het dunne film laboratorium en de meetkamer blijven waar ze zijn. Het is financieel niet haalbaar om die ergens anders in te richten.’
Ook aan de herinrichting van de grote werkplaats in de W-hal wordt nog gewerkt. Het is verder de bedoeling dat in de naaste toekomst ook de expeditie in de W-hal wordt ondergebracht. Ook gaat men in het hele CTD-gebouw de PTT-bekabeling vervangen door data-lijnen. Een bijkomend probleem was ook de aanwezigheid van asbest. Volgens de beide BTD-medewerkers waren er in twee ruimten asbestplafonds aangebracht, evenals in de aanwezige technische schachten en in de wand van de W-hal. Dat is nu weggehaald. Betekent dat ook dat het hele CTD-gebouw nu asbestvrij is? ‘Ik kan niet zeggen dat er nu helemaal géén asbest meer aanwezig is. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit echter absoluut geen gevaar voor de gezondheid oplevert’, zo verzekert Van Happen.

Sober
Zowel de BTD-medewerkers als de medewerkers afkomstig uit het bestuursgebouw moeten een flink aantal vierkante meters prijsgeven op hun nieuwe werkplek. Dat geldt ook voor de medewerkers van de CTD, die nu in de W-hal gehuistvest zijn. Zij hebben ook moeten inleveren. Ook staat de BTD- en DFA-medewerkers geen eigen kantine meer ter beschikking. ‘Uitgegaan is van sobere maar nette kantoren’, laat Van Happen weten. ‘Op loopafstand zijn er meerdere kantines aanwezig.’ Toch maar even de vraag gesteld waaruit de soberheid van de nieuwe werkplek bestaat. Dijkshoorn: ‘Slechts enkele ruimten hebben ventilatie gekregen. Ook is er maar voor een gedeelte van de kamers dubbele beglazing aanwezig. En iedereen moet vierkante meters inleveren. Alles is wat krapper.’ Van Happen vult aan: ‘Niet alles is vernieuwd. We hebben eerst gekeken wat nog goed is en dat hebben we ook gebruikt.’ En hoe staat het met de toiletten? Met enige voldoening tonen de beide BTD-medewerkers de nieuwe voorzieningen op dit gebied. Waarbij ook het nieuwe blok damestoiletten. Het CTD-gebouw is nu immers geen mannenbolwerk meer.