Ondernemerschap in kleine en middelgrote organisaties

Een volledig ondernemingsplan opstellen en dat aan een bank presenteren om de financiering van je eigen bedrijf rond te krijgen, is geen gebruikelijke tentaminering van een keuzevak. Bij het college ‘Ondernemerschap in kleine en middelgrote organisaties’ van de faculteit Technologie Management is dit wel degelijk nodig voor de afronding van dit keuzevak voor alle faculteiten. Prof.dr. Leo Verhoef gunt de toekomstige ingenieur een kijkje in de keuken van de zelfstandige ondernemer. In het tweede trimester gaat deze collegereeks voor de derde keer van start. In de negen collegeweken passeren alle aspecten van het ondernemen de revue. Zo komt de ondernemer zelf aan bod: wie is hij en hoe treden verschillende soorten ondernemers op? Verder wordt de marketing van het bedrijf onder de loep genomen: hoe zoek je de juiste doelgroep en welke concurrenten zijn er op de markt? Vanzelfsprekend ook aandacht voor het financieel management: wat zijn de mogelijke financieringsvormen en hoe kun je het beste investeren? Er is zelfs een workshop ‘Ideevorming’, waar de studenten moeten achterhalen op welk idee het toekomstige bedrijf nu precies gaat draaien. Minder voor de hand liggend misschien, maar even belangwekkend: het personeelsbeleid, wie wil je aannemen en waarom?
Het keuzevak geeft wat meer bekendheid aan de mogelijkheid om als ondernemer voor jezelf te beginnen in plaats van met een baan bij een grote organisatie de kost te verdienen. Gastsprekers komen naar de TUE, of worden bezocht bij hun bedrijf of op andere locaties. Afgelopen jaar zijn de accountantskantoren KPMG, Coopers & Lybrands en ook de Cuypersgroep bezocht. Ook ABN AMRO en de ING-bank in Amsterdam zijn al eens gastheer geweest. De studenten hebben tevens het bedrijvencentrum de Pinkard in Nuenen bezocht. Dit is een bedrijvencentrum voor startende bedrijven, waar de mogelijkheid bestaat om gezamenlijk gebruik te maken van duurdere voorzieningen.
Aanvankelijk was het keuzevak niet bedoeld voor bedrijfskundestudenten, zij zijn in principe al bekend met veel van wat er in de colleges aan bod komt. Naar aanleiding van de belangstelling en de positieve reacties van toch aanwezige bedrijfskundigen, die juist de praktische toepassing van bekende theorie erg interessant vonden, wordt dit keuzevak nu voor alle faculteiten en dus ook voor bedrijfskundigen gegeven. Voor de toetsing van het keuzevak moeten de studenten met zijn tweeën of drieën een ondernemingsplan schrijven voor een te starten bedrijf en hiermee naar een bank gaan voor een financieringsaanvraag. Dat plan moeten ze presenteren bij een accountmanager, die niet beter weet dan dat het een reguliere aanvraag betreft die hij moet beoordelen. De studenten krijgen hun uiteindelijke beoordeling echter vanuit de TUE.
Aanmelden voor het keuzevak ‘Ondernemerschap in kleine en middelgrote organisaties’ moet vóór 20 november bij het secretariaat van de vakgroep Bedrijfseconomie en Marketing van de faculteit Technologie Management.