Besturen vullen gaat moeizaam, ondanks bestuursbeurs

door Miguel Alvares

Iedere student moet ondertussen toch wel op de hoogte zijn van het sprookje van het kleine, weerloze studentje en de machinaties van de grote boze minister Ritzen. Haal ieder jaar minstens de helft van je vakken en zorg dat je binnen vier jaar afgestudeerd bent, want anders... Wat anders? Anders geen beurs meer en na het afstuderen een huizenhoge schuld. Veel studenten zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van de tempobeurs. Ook aan de TUE heeft zo’n tien procent de verplichte 21 studiepunten niet gehaald. Maar niet alleen de individuele student lijdt onder het studiejuk van Ritzen, ook de studentenverenigingen maken onder de temponorm zware tijden door.

Bestuurswerk is een tijdrovende taak, zeker als het om een grote vereniging gaat. Studenten die in zo’n bestuur zitting nemen, kunnen rekenen op enige studievertraging. Dit is een algemeen erkend en vroeger ook algemeen door studenten geaccepteerd feit. De komst van de tempobeurs heeft hier echter verandering in gebracht. Nu moeten per jaar minimaal 21 studiepunten worden gehaald. Voor veel studenten een reden om toch twee keer na te denken over het aannemen van een bestuursfunctie.

Relatief zwaar
Studeren moet meer zijn dan alleen maar colleges volgen en tentamens maken. De bedoeling is dat je ervaringen opdoet die je van dienst zullen zijn in je verder loopbaan. Bestuurswerk is een zo’n ervaring. Blijkbaar was het bestuur van de TUE dezelfde mening toegedaan. Om studenten die toch een bestuursfunctie ambieerden, de helpende hand te reiken, stelde de TUE een speciale beurs in; de zogeheten bestuursbeurs.
De bestuurbeurs is een vervanging van de beurs die door Groningen wordt verstrekt. Studenten die deze beurs ontvangen, zeggen voor een jaar hun studiefinanciering op. Dit jaar telt dan ook niet mee voor de tempobeursnorm. Je ontvangt dan ook geen OV-jaarkaart, maar de TUE geeft je voor dit gemis wel een vergoeding van 91 gulden per maand.
Beurzen worden uitgereikt aan besturen van verenigingen, waarvan de bestuursfuncties als relatief zwaar worden beschouwd. Hieronder vallen de drie studentenverenigingen Demos, ESC en SSRE, de meeste studieverenigingen en een aantal sportverenigingen. Ook organisaties als AEGEE, het Reductieburo en de AOR hebben recht op een aantal bestuursbeurzen. In het totaal zijn er 118 beurzen begroot.

P-diploma
Om zo’n bestuursbeurs te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Drs. Koos Blankestijn van het Bureau Studentendecanen gaat over de aanvragen. Hij lichtte een paar van deze voorwaarden toe. ‘Punt één is dat de student reeds in het bezit is van zijn of haar P-diploma. Verder wordt de beurs alleen uitgereikt aan mensen die nog recht hebben op de basisbeurs. Tenslotte geldt als ingangseis dat de student minstens zeventig procent van zijn studiepunten heeft gehaald over het aantal jaren dat hij aan de TUE studeerde.’
Op deze laatste regel mag de student tien studiepunten afwijken. Voorwaarde is dan wel dat tijdens het bestuursjaar deze studiepunten worden bijgehaald. Studenten met een bestuursbeurs moeten tijdens het bestuursjaar minstens tien studiepunten halen, plus eventueel het aantal dat ze nog achterliepen op de eerdergenoemde zeventig procent. Redelijke eisen, vindt Blankestijn zelf. Maar wat vinden de studenten er zelf van? En verschaft de bestuursbeurs genoeg stimulans om een student over de streep te trekken en toch een bestuur in te gaan? Een klein onderzoekje naar de verdeling van de beurzen leverde verschillende meningen op.

Sportverenigingen
Over het algemeen wordt de beurs goed ontvangen. Van de 118 begrootte beurzen zijn er dit jaar 83 uitgereikt, 18 meer dan vorig jaar. Vooral bij de studieverenigingen wordt er ijverig gebruik van gemaakt. Op één na zijn al de beurzen die voor hen waren begroot, uitgereikt. Over het algemeen vormen de ingangseisen daar geen probleem. Over de vergoeding heeft men meestal dezelfde mening: ‘Mwa, het is net zoveel als de gewone beurs. Net genoeg om mee rond te komen.’
Maar niet bij alle verenigingen is de bestuursbeurs zo mooi ontvangen. Een blik op de lijst van Blankestijn levert de impressie op dat de beurs niet zo populair is bij de sportverenigingen. Vele hebben maar een gedeelte van de hen toegekende beurzen geclaimd en sommige geen enkele. Dit beeld wordt echter verstoort door het feit dat bij veel van de sportverenigingen ook hogescholers zijn aangesloten. Deze hebben natuurlijk geen recht op een beurs van de TUE. Maar dit is niet de enige reden waarom de beurs niet geclaimd wordt. Voor veel van de sportverenigingen is de bestuursbeurs gewoon niet aantrekkelijk. Jelle Houben, voorzitter van de zaalvoetbalvereniging Totelos: ‘Er zijn studenten die iedere week naar huis willen of moeten, en die ver weg wonen. Een vergoeding van 91 gulden als substituut voor de OV-jaarkaart voldoet hier bij lange na niet.’ Veel sportverenigingen hebben daarnaast het probleem dat de bestuurswisseling pas in november plaats vindt, terwijl de beslissing over het aannemen van een bestuursbeurs al in september genomen moet worden. Maar dat is niet het echte probleem. Bij voetbalvereniging Pusphaira is dit jaar geen enkele beurs aangevraagd. Reden: ‘Geen van de bestuursleden heeft recht op een beurs omdat ze al te lang studeren. Het probleem is dat er geen nieuwe mensen in het bestuur willen. Studenten van nu willen gewoon niet in het bestuur omdat ze toch bang zijn dat ze anders hun studie niet binnen de gestelde tijd zullen afronden.’

Corps
Sportverenigingen zijn niet de enige die moeite hebben om hun besturen rond te krijgen. AEGEE Eindhoven had dit jaar in het begin dusdanig veel problemen met het vullen van hun bestuur, dat besloten werd om een beurs aan BEST af te staan. BEST is geen vereniging en heeft als zodanig ook geen leden. Omdat het ledental één van de criteria is waarmee het aantal toegekende beurzen wordt bepaald, kreeg BEST geen eigen beurzen toegewezen. Komend jaar zal hier misschien verandering in komen. Tot zolang is de beurs van AEGEE en welkome gift, die ze bij BEST goed konden gebruiken.
Een vereniging die qua beurzen dit jaar niet zou mogen klagen is het Eindhovens Studenten Corps. Het corps heeft namelijk naast de zes beurzen die normaal aan het bestuur worden uitgereikt, ook een incidentele beurs toegewezen gekregen. Dit speciaal in verband met hun achtste lustrum. De incidentele beurs, waarvan er vier zijn, is bedoeld voor studenten die iets organiseren buiten de organisaties die reeds een beurs toegekend krijgen, om (denk hierbij bijvoorbeeld aan het Virus- of het Panfestival). Hij is feitelijk dus niet bedoeld voor organisaties die al een bestuursbeurs ontvangen. Uitreiking van zo’n beurs aan het corps was dus ook niet zo een slim idee, geeft Blankestijn toe. ‘We kregen opeens van allerlei besturen aanvragen voor zo’n extra beurs, omdat zij dit jaar ook iets speciaals gingen organiseren. Het college van bestuur heeft toen besloten dat vanaf nu deze beurzen niet meer aan een organisatie die reeds bestuursbeurzen ontvangt, worden toegekend.’
Veel plezier heeft het corps overigens niet van deze extra beurs gehad. Door wat onderlinge strubbelingen bij de vorming van het bestuur heeft een persoon zijn beurs terug moeten geven. Mede door dit feit zijn er maar vijf van de zeven beurzen geclaimd.
Al met al kan van de bestuursbeurs gezegd worden dat het een mooi gebaar is van de TUE, ondanks wat gemor over het gebrek aan een OV-jaarkaart en het feit dat studenten die reeds langer studeren geen gebruik van deze beurs kunnen maken. Dit jaar is zo’n zeventig procent van de bestuursbeurzen uitgereikt. Aan deze beurzen zal het dan ook niet liggen als er in het verenigingsleven bestuursproblemen ontstaan. Dat studenten zich tegenwoordig, in het tijdperk van de tempobeurs, liever bij hun studie houden, dan met bestuurswerk aan de gang te gaan, is echter goed merkbaar.

Kunst van het besturen

Voor studenten die wat meer over de kunst van het besturen willen weten, heeft het Landelijk Advies Centrum student-bestuurders een boekje uitgebracht, genaamd: ‘Studeren voor student-bestuurder’. Dit boekje bevat informatie over diverse cursussen speciaal voor student-bestuurders. LACsb, Postbus 9029, 6500 JK Nijmegen, tel. 024-3528523, e-mail: JanKok@ls.hny.nl.