Sport

Sportcentrum wordt Disaster Area rijker

door Maurice Schaeken

Als alles goed gaat komt er binnenkort aan de TUE weer een nieuwe sportclub voor studenten bij: een skate-vereniging. Een unicum in academisch Nederland, volgens de initiatiefnemers Bart Theunissen en Bart Cilissen.
Volgens deze twee bouwkundestudenten telt de skate-club in oprichting virtueel al zo’n dertig leden. Berijders van skate-boards, in-lines of BMX-en kunnen zich als lid aanmelden bij deze nieuwe club.

Op een leeg en vlak terrein is er voor skaters eigenlijk niet zo veel te beleven. Zij zoeken obstakels op en het liefst hindernissen die van een Engelse naam zijn voorzien. Zoals diverse soorten hellingen als ramps en half-pipes, of hand-rails waar je lekker overheen kunt grinden. Ruimtes met dit soort objecten zijn dun gezaaid. Maar skaters weten overal wel plekjes waar ze aan hun trekken kunnen komen: een kantoor met een leuke trap ervoor, een pleintje met wat betonnen bankjes of een leuk geasfalteerd heuveltje.
Toch geen ideale situatie. Immers de buurt wordt gek van het lawaai en de skaters staan blootgesteld aan het Nederlandse klimaat: zijnde koud en nat. Steeds meer indoor-skate-parks openen daarom hun deuren. Enkele skatende TUE-studenten zagen dat ook wel zitten. Het idee groeide toevallig: een eigen vereniging met bijbehorende ruimte voor student-skaters. Ze trokken de stoute schoenen aan en melden zich met dertig enthousiaste studenten en hun plan voor een skatevereniging bij het sportcentrum. Daar zag men, gezien het potentiële ledental, wel wat in het initiatief. Bovendien wil het sportcentrum een zo breed mogelijk pakket bieden. Ieder tak van sport kan er terecht. Aldus sportcentrum directeur Jack de Mooij.

Kick
Wat maakt deze tak van sport zo aantrekkelijk? Skaters zijn voortdurend bezig met het verleggen van hun grenzen. Ze willen steeds moeilijkere sprongen maken. Zo proberen Theunissen en Cilissen uit te leggen. Skaters halen acrobatische toeren uit op een skate-board of op in-line skates (rolschaatsen met vier achter elkaar geplaatste wielen). Zij gebruiken daarbij allerhande obstakels. Bijvoorbeeld een half-pipe of een vert: een paar meter hoge halve buis. Je gaat er aan de ene kant boven op staan, je rolt naar beneden, en aan de andere kant probeer je er zo hoog mogelijk weer uit te springen. ‘Het is altijd hartstikke eng als je iets voor de eerste keer probeert. Maar als het dan lukt, geeft dat je een verschrikkelijke kick’, zeggen beide skaters. Buitenstaanders zien skaters vaak op de meest vreselijke manieren op hun gezicht vallen. Maar het gevaar valt best mee, verzekeren Theunissen en Cilissen. ‘Je moet jezelf wel beschermen, door het dragen van een helm en knie- en elleboog-stukken. En je moet ze leren te gebruiken. Bijvoorbeeld door snel op je knieën te landen als het misgaat.’ De meeste acrobatische toeren vallen best mee, volgens de twee bouwkundigen. Je blijft immers vlak bij de grond. Als je valt, kom je niet zo hard terecht. Alleen bij de vert moet je vanwege de hoge sprongen uitkijken. Toch komt het wel voor dat een skater een paar dagen op krukken rondstrompelt.

Eiffeltoren
Theunissen en Cilissen gaan hun skatevereniging tooien met de naam Disaster Area. ‘Die benaming komt uit het boek Hitchhikers guide to the galaxy. Het was de naam van de luidst spelende band van het universum. Bovendien luidt de letterlijke vertaling ervan: rampgebied, en een ramp is weer een obstakel om overheen te skaten. Zo sluit de cirkel zich. De leden van Disaster Area kunnen buitenlandse excursies verwachten, zeggen Theunissen en Cilissen. Bijvoorbeeld naar Parijs, om onder de Eiffeltoren te gaan skaten. En een jaarlijks toernooi. Zo’n skate-wedstrijd bestaat uit twee onderdelen. Bijvoorbeeld het onderdeel street, waarbij de deelnemers acrobatische toeren uithalen over hindernissen als een steigerpijp of een ramp (een kleine helling). Beoordeeld wordt de moeilijkheidsgraad en de uitvoering. Het andere wedstrijdonderdeel speelt zich af in en vooral boven de vert, een grote open buis. De jury kijkt hier vooral hoe hoog de skater er boven uit weet te springen.
Het belangrijkste doel van Disaster Area is het kunnen skaten in een indoor skate-ruimte. Op korte termijn kunnen ze waarschijnlijk terecht in de oude Van Gend & Loos-loods aan de Fuutlaan. Een Eindhovense skate-winkelier probeert hier op eigen initiatief een park te realiseren. De leden van Disaster Area hopen echter op een eigen skate-park. Op dat moment kan de vereniging ook officieel ‘de lucht in gaan’. Immers: ‘Het heeft geen zin contributie te vragen als je er niets tegenover kan zetten’, aldus Theunissen en Cilissen.

Feest
Nieuwe leden kan de vereniging altijd gebruiken. Zowel gevorderden als beginners. Zowel skateboarders, als inliners en BMX-ers. Belangstellenden kunnen informatie inwinnen bij Bart Theunissen (tel. 2439923) en Bart Cilissen (tel. 2435201). Disaster Area houdt ook nog een feest om de vereniging onder de aandacht te brengen. Dit vindt plaats op 13 november in café ‘t Pandje aan de Dommelstraat.


Hajraa niet in staat tot bekerstunt

door Lisa Mattemaker
Tot verbazing van vriend en vij-and redde studentenvolleybalvereniging Hajraa het dit jaar tot de derde ronde van de bekerwedstrijden. Zaterdagmiddag was de volleybalhal van het sportcentrum afgeladen met Hajraa-supporters, die voor de juiste stemming zorgden bij de confrontatie van het eerste herenteam met TDK/Brevok uit de eredivisie.
Hajraa 1, dat nu vierde staat in de tweede divisie, drong door tot de derde ronde na winst op Chipmarket uit Geldrop, een team uit de eerste divisie. De verwachtingen voor deze wedstrijd tegen het eredivisieteam uit Breda, waren dan ook prettig gespannen. Mocht de spelers van TDK/Brevok de tegenstander onderschatten, dan konden ze mogelijk nog voor een verrassing komen te staan. Maar deze heren waren ook niet op hun achterhoofd gevallen en namen het zekere voor het onzekere en startten in hun basisopstelling. De eerste set wonnen de uitspelers glansrijk met 4-15. Commentaar van een supporter: ‘Zie je het verschil in hoogte van het blok van die mannen, je probeert de bal op hun vingers te spelen maar dan krijg je hem nog op je neus terug.’ In de tweede set boden de Eindhovenaren meer tegenstand, ze kwamen zelfs met 9-8 voor te staan. Op dat moment leek het er even op dat de Hajranen nog een set konden winnen. Toen bleek echter duidelijk het niveauverschil; Hajraa maakte zelf de fouten waarmee de winst verloren ging. ‘Dat is het met die mannen’, aldus speler Han van der Heuvel, ‘zij kunnen dan nog een tandje bij zetten, oftewel ze halen één van die vingers uit hun neus, en dan is het al snel weer goed genoeg.’
Zo werd het 9-15 en uiteindelijk 8-15, waarmee Hajraa de bekerwedstrijd verloor met 0-3. Trainer Wim Koch was echter niet ontevreden: ‘Onze aanvallen over het midden bleven constant, de pass werd steeds goed opgevangen en dat is toch essentieel om niet van de baan afgeslagen te worden.’ Volgens Koch duurt een partij in dat geval mogelijk nog korter, namelijk 45 tot 50 minuten. Al met al een niet vaak voorkomende en bij voorbaat al legendarische partij op het sportcentrum.

5000ste sportkaart is een feit

Toon Reijnders, administrateur van het SSC, verkocht vorige week maandag de vijfduizendste sportkaart. Dit aantal is in de 39-jarige geschiedenis van de studentensport in Eindhoven nog nimmer gehaald. Het sportcentrum bereikt hiermee één van de voor het collegejaar 1996/97 gestelde doelen. Het tweede doel, meer dan vijftig procent van de TUE-studentenpopulatie tot sportkaartbezitter te maken, zal, als de vraag naar sportkaarten in het huidige tempo blijft doorlopen, binnenkort gehaald worden. Ondanks deze toeloop is de capaciteit nog toereikend, met uitzondering van de squashbanen, die permanent (over)bezet zijn. Hier is voorlopig geen oplossing voor. Voor cursussen die echt te vol zijn, worden extra lessen ingeroosterd. Zo is met ingang van vandaag een extra les aerobics op woensdag van 21.00-22.30 uur opgenomen.

Sport kort

Extra bedrijfsfitness
De cursussen bedrijfsfitness worden iedere maand opnieuw volgeboekt. Om TUE-medewerk(st)ers die de cursus gevolgd hebben voldoende gelegenheid te geven om te trainen, is per 1 november een extra trainingsuur in het rooster opgenomen. Op donderdag, van 16.30-17.30, kan vanaf heden iedere medewerk(st)er die in het bezit is van een (bedrijfs)fitness-pasje terecht.

Panache speelt gelijk
Erg origineel was badminton-vereinging Panache dit weekend niet. Het derde, het vierde en het herenteam speelden allemaal gelijk. Panache 1 ging onderuit tegen Doetinchem. Maar niet geheel kansloos, na afloop stond het scorebord op 3-5 in het nadeel van Panache.

Pusphaira 1 boekt winst
Pusphaira 1 heeft afgelopen zondag een gemakkelijke overwinning geboekt in de 5e klasse I op Tongelre 1. Voor de rust bracht Franck de Bruyn de stand op 1-0. Ook na de rust kwam Pusphaira nauwelijks in gevaar. Roel Verbrugge maakte er 2-0 van en Norbert Borgers bepaalde de eindstand op 3-0.
De overige uitslagen:
Pusphaira 2 - DBS 5 2-2
Pusphaira 3 - LEW 6 afgelast
Pusphaira 4 - Veloc 9 1-1

Thêta presteert goed op de Amstel
Zondag 3 november werden de Novembervieren in Amsterdam verroeid. Op deze 5,5 kilometer lange race op de Amstel verdedigden twee Thêta-ploegen de geel-bruine verenigingskleuren. Verscheidende leden uit de Holland Acht waren aanwezig op dit prestigieuze onderonsje van beste roeiers. In het Eerste-Divisie veld, het zwaarst en het sterkst bezet, won de Thêta-combi in een tijd van 13 minuten en 26,21 seconden. Zij waren slechts één seconde sneller dan nummer twee, Skadi Rotterdam, en twee seconden sneller dan nummer drie, Skoll Amsterdam/Aegir Groningen. In de ploeg zaten de Thêta-toproeiers Gerard Egelmeers, Jeroen Spaans en Laurens van Graafeiland samen met Mathijs van de Schoot (De Dordtsche). Mirjam van Hasselt stuurde ze vakkundig onder de verscheidende bruggen door. Onder de 18 ploegen die ze versloegen, waren onder andere de olympische kampioenen Koos Maasdijk (Skadi Rotterdam, tweede) en Michiel Bartman (Nereus Amsterdam).
De andere Thêta-ploeg, ouderejaars licht, roeide in het Tweede-Divisie veld. Zij waren minder fortuinlijk en kozen bij de beruchte Berlagebrug het verkeerde bruggat. Hiervoor kregen zij 15 strafseconden bovenop hun tijd van 15 minuten en 43 seconden. Een duikeling van de achtste naar de veertiende plek was het gevolg.


Agenda

November
9-10 Origin VIP-toernooi, Eindhoven