Mensen

Tijdens de vergadering van de Royal Institution of Electrical Engineers op 24 oktober in Londen is aan prof.ir. Geert Damstra, gasthoogleraar aan de faculteit Elektrotechniek, de Science, Education and Technology Division Premium uitgereikt. Hij kreeg deze onderscheiding samen met professor Victor Kertesz (TU Boedapest) naar aanleiding van hun IEE-publicatie ‘Development and applications of a 10 MHz digital system for current zero measurements’. Dit systeem maakt het mogelijk nauwkeurige metingen van snel veranderende boogspanningen en stromen bij hoogspanningsschakelaars uit te voeren tijdens kortsluitproeven zoals bij Kema in Arnhem. Hierdoor worden experimentele gegevens voor het bepalen van boogparameters verkregen.

Prof.dr. Jan Algera ontving op 31 oktober de Senior Professionele Prijs van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) voor zijn bijzondere verdiensten voor de beroepsuitoefening in de psychologie. De prijs werd uitgereikt tijdens het NIP-congres ‘Psychologen in debat’ in Maastricht. In het juryrapport wordt Algera geprezen vanwege de grote verscheidenheid aan bijdragen die hij heeft geleverd op het terrein van de arbeids- en organisatiepsychologie en om zijn vermogen om praktische en wetenschappelijke vraagstukken op dit gebied te combineren. Algera is deeltijds hoogleraar Personeelsbeheersingssystemen aan de TUE, faculteit Technologie Management, vakgroep Technologie & Arbeid, en adjunct-directeur van ArboNed Hoogovens BV.

Drie TUE-studenten haalden donderdag 14 november eervolle vermeldingen bij de studieprijs van het ENCI-Jubileumfonds. Deze prijs is in het leven geroepen om het bouwen met beton en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beton en cement te stimuleren. Peter van der Horst zag zijn scriptie ‘Nederlandse gietbouwsystemen naar Duitsland’ bekroond en Mathé Flipsen zijn verhandeling met als titel ‘De problemen bij het verwezenlijken van tunnelprojecten in Duitsland’. Beiden zijn studenten van prof.ir. Ger Maas. De derde eervolle vermelding was voor Ramon Hofstee, student van prof.dr.ir. Jan Kerstens, voor zijn studie over ‘Ontwikkelen van een overspannen betonconstructie’.

Donderdag 28 november om vier uur verdedigt drs. Peter Eecen uit Amsterdam in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Spectral behaviour of free electron masers’. In deze dissertatie worden diverse aspecten van de vrije-elektronen maser beschreven. Een maser is een laser die millimeter-straling maakt met een hoog vermogen. Zo is het spectrale gedrag van de vrije-elektronen maser bestudeerd met een frequentie-onafhankelijke reflectie-coëfficiënt. Promotoren zijn prof.dr.ir. T. Scheps en prof.dr.ir. H. Hagedoorn.
Eecen (29) studeerde in 1992 als natuurkundige af aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verrichtte dit promotie-onderzoek bij het FOM-Instituut voor Plasmafysica ‘Rijnhuizen’.

Ir. Dick Ettema uit Eindhoven verdedigt vrijdag 29 november om twee uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Activity-based travel demand modeling’. Dit onderzoek heeft de activiteitenbenadering in de verkeerskunde tot onderwerp. Het is een benadering, die verkeers-kundige maatregelen, ruimtelijke planning en tijdsbeleid integreert. Dit proefschrift heeft tot doel problemen met betrekking tot bestaande activiteitenmodellen te inventariseren en, op basis hiervan, nieuwe modellen te ontwikkelen die beter in staat zijn om bepaalde aspecten van verplaatsingsgedrag in de context van het activiteitenpatroon te beschrijven. Promotoren zijn prof.dr. H. Timmermans (TUE) en prof. R. Kitamura (Universiteit van Kyoto, Japan).
Ettema (29) studeerde in 1991 aan de TUE af als bouwkundig ingenieur en aansluitend verrichtte hij dit promotie-onderzoek bij de vakgroep Architectuur, urbanis-tiek en beheer van de faculteit Bouwkunde. Hij werkt als consul-tant bij Hague Consulting Group in Den Haag.

Vrijdag 29 november om vier uur verdedigt ir.ing. Wilco Tijhuis uit Rijssen in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Bouwers aan de slag of in de slag?’. Deze dissertatie beschrijft Nederlandse ervaringen in het Duitse bouwproces. Bij het internationa-liseren van de Nederlandse bouwnijverheid op de Duitse markt zijn diverse problemen actueel. Met name aspecten rondom contact, contract en conflict bleken in de onderzoek belangrijk. De resultaten zijn vooral nuttig voor hen, die een overzicht willen krijgen van de problematiek van het internationaal actief zijn op bouwmark-ten. Promotoren zijn prof.ir. G. Maas (TUE) en prof.dr. G. Sanders (RU Groningen).
Tijhuis (30) studeerde in 1992 aan de TUE af als bouwkundig ingenieur. Hij werkte bij de vakgroep Produktie en uitvoering van de faculteit Bouwkunde aan zijn promotie-onderzoek en combineerde dit werk met een projectondersteunende functie bij het bouwbedrijf en projectontwikkelaar Kondor Wessels Berlin in Berlijn.

Eind 1996 gaat dr. Wil Visscher, werkzaam bij de faculteit Scheikundige Technologie, met pensioen. Ter gelegenheid van haar afscheid wordt vrijdag 22 november een symposium gehouden. Dr. G. Sluyters-Rehbach zal om 14.30 uur het symposium openen met een lezing getiteld ‘Elektrode-oppervlakken nader bekeken’. Dr. F. van den Brink zal vervolgens spreken over elektrokatalyse en dr. R. Einerhand over batterijen. Na het slotwoord door prof.dr. J. van Veen begint om 16.30 uur een receptie in de Traverse. Informatie: Ine van ‘t Blik, tst. 2730.

Op 1 december 1996 is Rien van der Linden 40 jaar in dienst van de overheid, waarvan ruim 31 jaar bij de faculteit Werktuigbouw-kunde. Ter gelegenheid hiervan wordt hem op donderdag 28 november een receptie aangeboden in WH 1.15, van 15.00 tot 17.00 uur. Collega’s, vrienden en bekenden zijn van harte uitgenodigd.