Prof.dr.ir. Rudolf Kriens:

Industrieel ontwerpen aantrekkelijk voor veel studenten

door Désiree Meijers

Het keuzecollege Industrieel Ontwerpen loopt als een trein. Prof.dr.ir. Rudolf Kriens startte drie jaar geleden met dit college voor studenten van alle faculteiten. Vanaf het eerste ogenblik kon dit college zich verheugen in een grote belangstelling. Veel studenten blijken naast hun technische studie open te staan voor design. Opmerkelijk is dat de inzet van de studenten voor dit college meer dan gemiddeld is, ondanks het feit dat het slechts twee studiepunten oplevert. Deze enthousiaste inzet leidt tot bovengemiddelde resultaten. Wie dit zelf wil zien, kan een kijkje nemen op vloer 1 in W-hoog, waar de beste stukjes artwork worden tentoongesteld.

Design blijkt veel technische studenten aan te spreken. ‘Terecht’, oordeelt Kriens, hoogleraar van de vakgroep Vervoerstechnologie bij de faculteit Werktuigbouwkunde. ‘Vormgeving is naast techniek een factor van doorslaggevend belang voor het commercieel succes van een product. Een technicus die alleen techniek beheerst, kan niet meer in deze tijd. Vormgeving hoort erbij, of het nu om personenwagens, kopieermachines, huishoudelijke apparaten of meubels gaat. De klant laat zich bij zijn koopbeslissing leiden door de vormgeving.’
Uit zijn contacten met de industrie weet Kriens hoe belangrijk het voor een technisch ingenieur is om te kunnen communiceren met vormgevers. Hij moet op voet van gelijkheid tegenspel kunnen leveren als er gesproken wordt over facetten als vorm, kleur en textuur.’ In het college wordt aandacht besteed aan de essentie van het industrieel ontwerpen, stromen en tendensen in de vormgeving, vorm en psychologie, wisselwerking tussen marketing, design en engineering en corporate identity. Ook komen casestudies uit de industriële praktijk aan bod.
‘Het is niet onze bedoeling om de art colleges te evenaren’, onderstreept Kriens. Om de studenten zo breed mogelijk kennis te laten maken met de designpraktijk verzorgen naast prof. Kriens ook een aantal gastdocenten uit het bedrijfsleven lezingen over de rol van het ‘industrial design’ bij het moderne productontwerp.

Home office
Een avondcollege van Studium Generale over industrieel ontwerpen vormde de aanleiding voor dit college. De werktuigbouwkundige studievereniging Simon Stevin vroeg Kriens na afloop om een keuzevak over dit onderwerp te willen organiseren. ‘Dit paste precies in mijn kraam’, vertelt Kriens.
Slechts een kleine minderheid van de deelnemende studenten is puur geïnteresseerd in de styling van auto’s. ‘Dit is verklaarbaar’, meent Kriens. ‘Behalve auto-ontwerpen vragen ook alledaagse zaken als hifi-apparatuur en broodroosters steeds meer van de vormgevers.’
De laatste cursus trok zo’n 75 belangstellenden, afkomstig van diverse faculteiten zoals Technologie Management, Bouwkunde en Werktuigbouwkunde. Na lezingen door vertegenwoordigers van bedrijven als Philips, DAF Trucks en Océ van der Grinten gingen de studenten aan de slag met verscheidene design-opdrachten, zoals: ‘de keuken van vandaag en morgen’, ‘een BMW ruimtewagen’ en ‘My First Sony PC’. Ook was er een opdracht om het ‘vergeten’ keukenapparaat in de Alessi-serie van Philips te ontwerpen. De ontwerpen van onder meer een eierkoker, een staafmixer en een gewone mixer vertonen grote klasse.
Kriens denkt erover om dit cursusjaar een prijs uit te loven voor het beste werkstuk, omdat hij graag iets extra’s wil doen voor deze gemotiveerde studenten, buiten de twee obligate studiepunten en een goed cijfer om. Voor de nieuwe cursus, die in december van start gaat, denkt Kriens aan opdrachten voor het ontwerpen van een werkplek thuis, ofwel een ‘home office’, mobiel werken, of het interieurdesign van een automobiel.

Wie zijn artistieke vaardigheden wil uitbuiten door deel te nemen aan het keuzevak Industrieel Ontwerpen, of wie belangstelling voor vormgeving heeft en enkel een paar lezingen wil bijwonen, kan dit tot en met maandagochtend 2 december melden bij het secretariaat van prof. Kriens, WH 4.131, tst. 3255.

Prof.dr.ir. Rudolf Kriens bij één van de meest in het oog lopende werkstukken van het keuzecollege Industrieel Ontwerpen. Foto: Michael Broekmeulen