Faculteitsberichten

Faculteitsberichten moeten donderdagmiddag voor 15.00 uur via bureau onderwijs bij voorkeur via e-mail (cursor@cur.tue.nl) en eventueel op diskette (WP 5.1) bij Cursor worden aangeleverd. Een bericht wordt één keer geplaatst. Een bericht voor meerdere faculteiten wordt éénmaal volledig en vervolgens met verwijzing geplaatst. Samenvattingen langer dan tien regels worden geweigerd.

ALLE FACULTEITEN

Wijzigingen collegerooster
N 3.2 ma 5+6 3W210 NB201 in combinatie met 3W215
W/WMT 3.2 di 1+2 4A680 aud. 3, 4 vervallen
W/WMT 3.2 wo 1+2 4A680 aud. 3 vervallen
W/WMT 3.2 do nm 4A680 aud. 3 toevoegen
T 4.2 di 1+2+3 6H280 aud. 15 wordt wo 1+2+3 TL 0.14
T 4.2 wo 1+2+3 6Z110 TL 0.14 wordt di 1+2+3 aud. 15
Bdk 1.2 vr vm 1F012 J17,U46 wordt NP17,NP18
Bdk 1.2 do 3+4 2Y830 A+B P1 wordt 1+2 Blok B P1 en 3+4 Blok A P1
Bdk 3.2 do nm 1A091 P2 7+8 uur ook NP18
B5 2.2 ma nm 7U253 RC018 vervalt

Wijzigingen instructierooster
TM 2.2 wo nm, do vm, vr hele dag 7N464 HG274 wordt HG 2.59

Cursussen Bureau Studentenpsychologen
Het BSP start nog eind dit jaar en begin 1997 met de volgende cursussen:
* Studievaardigheden
Als je het idee hebt dat er aan je manier van studeren het nodige kan en misschien wel moet veranderen, is deze cursus aan te bevelen. De begeleiders gaan onder andere in op efficiënte manieren van theorie bestuderen en instructies en colleges volgen, tentamenplanning en je zelfstudietijd organiseren. De cursus start op veel faculteiten nog voor kerstmis, om zoveel mogelijk studenten een stimulans mee te geven voor de tentamenweek in januari. Voor 1 februari kan immers een eerstejaars student (als hij/zij niet al eerst ooit aan een andere HBO- of WO-opleiding is begon- nen) stoppen met de studie, zonder nadelige consequenties voor de prestatiebeurs. Informatie over de cursus wordt verstrekt via de publicatieborden op de faculteiten.
* Beter studeren
Deze cursus kan helpen om je studie beter aan te pakken. Voorwaarde is wel dat je werkelijk aan de slag wilt en je studie wilt laten voorgaan op andere dingen. De rode draad in de cursus is dat je gemaakte afspraken (over o.a. te volgen vakken, aantal uren zelfstudie, aanwezigheid) nakomt. Het BSP start 6 januari met deze cursus, die bestaat uit tien bijeenkomsten van 1½ uur. Aanmelding voor 15 december.
* Tentamenvrees
Vermoed je dat je vanwege spanning vóór en tijdens tentamens minder presteert dan je in feite kunt, dan is het wellicht een idee deze spanning te leren verminderen. Er zal ook aandacht besteed worden aan studieplanning. Deze cursus start woensdag 8 januari en bestaat uit zeven à acht wekelijkse bijeenkomsten van 1½ uur.
* Verstandig omgaan met gedachten en gevoelens
In de week van 13 januari start het BSP met deze cursus, die zich richt op het bijstu- ren/leren hanteren van hinderlijke gedachten en/of gevoelens die betrekking kunnen hebben op studie en/of persoonlijk en/of sociaal functioneren. Er zijn minimaal tien bijeenkomsten van 1½ uur.

Voor alle cursussen geldt dat er voorafgaand aan deelname een gesprek plaastvindt om te kijken of jouw doelstelling en de cursusinhoud op elkaar aansluiten. Voor inlichtingen en/of aanmelding: BSP, HG 1.04, tst. 2565.

IPO zoekt proefpersonen Vanaf 4 december wordt op het Instituut voor Perceptie Onderzoek (IPO) een nieuw onderzoek gestart. Het gaat om het beoordelen van loopbewegingen die op een beeldscherm getoond worden. Wij zoeken nog een aantal proefpersonen die wel eens met computerprogramma’s, bijvoorbeeld Windows of videospelletjes, gewerkt hebben. Het experiment duurt ongeveer één uur à fl. 8,-. Aanmelden via de intekenlijsten, of bel 2773824 (René Paul), of 0345-515919, e-mail: hageman@natlab.research.philips.com

Logica 2 (maatschappelijke keuzetheorie) (0L810)
Dit keuzevak voor alle faculteiten verduidelijkt de problemen bij de toepassingen van logica op maatschappelijke keuzes. Behandeld worden vraagstukken als: Is een strikt democratische keuze logisch gezien mogelijk? En zo niet, kunnen we dan het idee van een democratie nog wel rechtvaardigen? Kunnen we strategisch stemgedrag uitsluiten? Kunnen producenten zich streng logisch richten naar de voorkeuren, die uitgesproken zijn door de consumenten?
Dit college begint maandag 9 december, van 10.45-12.30 uur in pav. U46. De docent is dr.ir. L. Royakkers, tst. 4693.

Filosofische achtergronden van IT (0L120)
Dit college richt zich op werk van prof. Joseph Weizenbaum, hoogleraar in de computerwetenschap. Zo stelt hij dat apparaten (computers) die onze intelligentie zouden moeten vergroten, bijdragen tot onze slechte en gevaarlijke instincten en dat deze intelligente machines armoede en misère brengen. In het college gaan we in op het vraagstuk of de computer nu werkelijk zo’n ‘monster met hersens van silicium’ is. Het college begint maandag 9 december, van 13.30-15.15 uur in TEMA 1.14.
Docenten: prof.dr. A. Sarlemijn en dr.ir. L. Royakkers.

Bedrijfsfilosofie en -ethiek (0L850)
Vanaf dinsdag 10 december, 1e en 2e uur, pav. P4, onder leiding van prof. A. Sarlemijn en prof. L. Verhoef.
Daar er gastsprekers optreden, willen wij u vragen om tijdig bij deze colleges aanwe- zig te zijn. De namen van deze sprekers zullen nog nader bekend gemaakt worden.

Geloof en wetenschap
Twee collegereeksen over geloof en wetenschap worden gegeven door prof.dr. W. Derkse, bekroond met de Templeton Course Award 1996:
- Hoorcollege Ideeëngeschiedenis (0F610) (2 SP): Kunnen geloof en wetenschap gesprekspartners zijn? Vanaf dinsdag 10 december, 8.45-10.30 uur, auditorium zaal 13. In deze cursus komt de verhouding tussen natuurwetenschap en geloof aan de orde, zowel historisch (van Galileo tot Herman Philipse) als thematisch (bv. kosmologie en Schepping, evolutie en doelgerichtheid, wetenschapsbeoefening en moraliteit). Er wordt een reader beschikbaar gesteld met teksten van vooraanstaande internationale auteurs op dit interdisciplinaire terrein.
- Werkcollege Ideeëngeschiedenis (0F611) (2 SP): In dialoog met het denken van Ian Barbour. Vanaf dinsdag 10 december, 10.45-12.30 uur, auditoriumzaal 13. Grondige lectuur van Ian Barbours nu reeds klassieke studie ‘Religion in an Age of Science’ (London 1990, verkrijgbaar bij de TUE-boekhandel), met aanvullende hand- outs van A. Peacocke, W. Drees, J. Brooke en J. Polkinghorne. Bij voorkeur in combi- natie met 0F610. Werkcollege geschiedt in seminarvorm, met maximaal 20 deelne- mers. Intekenen bij R. Schaaf, tst. 4753, of bij aanvang van het college.

Milieutechnologie in de maatschappij (0K070)
Vanaf maandag 9 december wordt dit vak in het 7e en 8e uur gegeven in TEMA 1.14. Het biedt een inleiding in beleidsmatige aspecten van de milieutechnologie. Aan de orde komt een aantal basisbegrippen uit de milieukunde, milieu-economie en milieurecht. Aandacht wordt gegeven aan beleidsinstrumenten en strategieën bij de ontwikkeling van duurzame technieken. Het vak telt mee voor het TDO-certificaat. Informatie: dr. M. de Vries, tst. 4629, of dr.ir. G. Verbong, tst. 2698.

Ondernemingsrecht (0A800)
In aanvulling op het vermelde in de Studiegids (p. 58/59) geldt als literatuur voor het vak Ondernemingsrecht: ‘De juridische organisatie van de onderneming’ (Dorresteijn/Van het Kaar, 5e druk ’95, FED) en de syllabus ‘Ondernemingsrecht’ (1.564; herziene versie, sept. ’96). Doel van het vak is het verschaffen van kennis en inzicht in de juridische organisatie van de onderneming. Voor ingenieurs in bijvoorbeeld commercieel-technische of management- of leidinggevende functies, of zij die een eigen bedrijf zouden willen starten, is deze kennis van groot belang. Inhoud: de ‘juridische omgeving’ van de onderneming (het juridisch kader voor de onderneming op de (inter)nationale markt); rechtsvormen van ondernemingen (een- manszaak, VOF, NV, BV, etc.); oprichting van een onderneming; juridische structuur van de onderneming; etc. Voorts wordt aandacht besteed aan een aantal bijzondere onderwerpen zoals ondernemingssamenwerking, joint ventures, fusie en overname, beschermingsconstructies, (internationale) concerns en concernvorming, etc.

Keuzevak Methodiek van het Ontwerpen (4L060)
Zie onder de faculteit Werktuigbouwkunde

Keuzevak/lezingencyclus Industrieel Ontwerpen (4L110)
Zie onder de faculteit Werktuigbouwkunde


BOUWKUNDE

Eindcolloquia
- Harold van de Ven (‘Bouwsysteem voor het ontwerpen van een kantine/eetzaal- complex op de Genm. De Ruyter Steveninck kazerne te Oirschot’) dinsdag 10 december, 10.00 uur, Videoroom HG 4.95.
- Robert Boots (‘De autarkische woning, de zelfvoorzienende woning als middel om de negatieve invloed van het menselijk handelen op het milieu te verminderen’) dinsdag 10 december, 13.30 uur, Videoroom HG 4.95.
- A.T. Verhoeven (‘Uit de gratie; integratie, ontwerp voor een gevangenis te Eindhoven’) vrijdag 13 december, 13.30 uur, HG 5.95.

Bouwfysica Licht
Het college Bouwfysica Licht wordt ook dit collegejaar weer ondersteund door studie- taken. De studie-taak wordt in drie ronden opgegeven. De taak vindt u op uw per- soonlijke diskette. Enkele figuren worden nog op papier uitgereikt. Inleveren van uw diskette kan op plaats en tijdstip vermeld in het rooster. Te laat ingeleverde diskettes kunnen niet meer beoordeeld worden. De dag na het inleveren kunt u uw diskette met de volgende taak afhalen. Indien u over de drie studie-taken gemiddeld een cijfer 6,7 behaald hebt, komt u in aanmerking voor een bonus bij de beoordeling van het tentamen op 21 januari. De bonus is dan tien procent van het gemiddelde cijfer over de studie-taken. De stof vindt u in de vijfde druk van het dictaat ‘Bouwfysica Licht’ (dictnr. 7.214.619963, eventueel nr. 7.214.519959). Meer oefenopgaven zijn te vinden in het dictaat ‘Bouwfysica Licht huiswerkopgaven’ (nr 7.318). Tijdens het tentamen is gebruik van dictaat en/of ander niet bij de opgaven verstrekt (naslag) materiaal niet toegestaan. Het college start maandag 9 december in auditoriumzaal 6, zie ook Bouwpers 7.


ELEKTROTECHNIEK EN INFORMATIETECHNIEK

PP-Colloquium
Verzorgd door de vakgroep Elektrische Energietechniek (EHC).
- prof.dr.ir. P. van der Laan (‘Onder hoogspanning blijven werken’) woensdag 11 december, 10.45 uur, collegezaal EH.
Samenvatting:
Hoogspanning is nodig voor het overdragen van grote vermogens en voor bijvoor- beeld beeldbuizen en röntgenbuizen. Meestal mogen doorslagen niet optreden, soms hebben ontladingen gevoed met hoge spanning nuttige toepassingen. Wij meten aan vroege stadia van doorslag: in lawines, streamers en partiële ontladingen.
Intense gepulste corona-ontladingen worden gebruikt om verontreinigingen in gas- sen of vloeistoffen af te breken. Hoge vermogens vragen om methoden voor het on- derdrukken van storingen; goede Electromagnetic Compatibility (EMC) is essentieel. Die methoden zijn nodig bij hoogspanningsonderzoek, bliksembeveiliging van elektronica in grote installaties, vele praktijkvragen en bij het EMC-ontwerp van printplaten.

Stagevoordracht
- M.B. Grit (‘Construction of High Order Perceptions’) donderdag 5 december, 14.00 uur, EH 9.13.

Afstudeervoordrachten
- S.A. Timmer (‘Using Time Frequency Transformation Techniques in Condition Monitoring’) donderdag 5 december, 11.00 uur, EH 4.11.
- F.P. van der Wilt (‘Towards a second-order FDTD scheme for configurations containing medium discontinuities’) donderdag 5 december, 11.00 uur, EH 13.3.


SCHEIKUNDIGE TECHNOLOGIE

Geschiedenis van de Scheikundige Technologie (0F060)
Dit college behandelt o.a. het ontstaan van de scheikunde in Alexandrië, via de alchemisten, naar Van ‘t Hoff en de geschiedenis van de drie onderzoeksgebieden van de faculteit Scheikunde: procestechnologie, de katalyse en de materiaaltechno- logie. Aanvang: donderdag 5 december, in pav. L10.

TECHNISCHE NATUURKUNDE

Afstudeervoordrachten
- J. Bosman (‘3D segmentatie en visualisatie in MR angiografie’) woensdag 11 december, 10.00 uur, N-laag 2.29.
- G.J.M. Hagelaar (‘Modeling of micro discharges’) donderdag 12 december, 14.00 uur, N-laag a2.69

Theorie van microscopisch wanordelijke media (3N220)
Dit keuzevak wordt in het tweede trimester gegeven vanaf 6 december, vrijdags van 10.45-12.15 uur in N-laag 2e verdieping. Docent: prof.dr. M. Michels.
Aantekeningen over de collegestof worden tijdens het college uitgereikt.


TECHNOLOGIE MANAGEMENT

Marketing-communicatie (0T920)
Dit college wordt dit jaar voor het laatst gegeven en begint op maandag 9 december om 10.45 in TEMA 1.14. Er is gedurende het gehele trimester elke maandag het derde en vierde uur een hoorcollege. Hiervoor is aanwezigheid niet verplicht, maar een belangrijk deel van het tentamen is gebaseerd op de thema’s die in de colleges behandeld worden. Als uitgangspunt voor de colleges en voor het tentamen dient het boek ‘Marketing-communicatiestrategie’ van Floor & Van Raaij, uitgave Stenfert/ Kroese. U kunt voor dit college zowel van de oude druk als van de nieuwe druk gebruik maken.

Studenten-enquête TM
De komende weken zal er in opdracht van het faculteitsbestuur onder alle TEMA- studenten en een gedeelte van de studenten Technische Bedrijfskunde een enquête verspreid worden. Deze enquête inventariseert wat de studenten van de dienstverle- ning van de faculteit Technologie Management vinden. Het doel hiervan is verdere kwaliteitsverbetering mogelijk te maken. Vanwege het belang van dit onderzoek worden alle studenten die deze enquête thuis hebben gekregen verzocht de ingevulde vragenlijst vóór 20 december terug te sturen of in te leveren bij de Bedrijfskunde- winkel, pav. U1. Uiteraard zullen alle gegevens anoniem worden verwerkt. Inlichtingen, tst. 3415.

TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE

Processen 1 voor BDK (2S850)
Dit wordt afgesloten door een practicum, voorafgegaan door een toets. Een vol- doende resultaat voor de toets is de toelatingsvoorwaarde tot het practicum. De toets en het practicum vormen één geheel; een met goed gevolg afgelegde toets is dan ook uitsluitend toelatingsbewijs voor het eerstvolgende practicum dat direct volgt op die toets.
Processen 1 bevat twee onderwerpen: Markov-ketens en Wachtrijen. De toets bevat over elk onderwerp één opgave. Voor het practicum is het nodig dat beide onder- werpen in voldoende mate beheerst worden. Een voldoende resultaat voor de toets wordt dan ook alleen verkregen als voor beide opgaven van de toets een voldoend aantal punten zijn behaald. Het examencijfer Processen 1 wordt voor 40 procent door het toetsresultaat en voor 60 procent door het practicumresultaat bepaald. Toets en practicum worden tweemaal per studiejaar georganiseerd.
De eerste toets is op 3 februari, 8.30-10.30 uur, in pav., zie publicatieborden in pav. en HG. De resultaten worden uiterlijk 10 februari, 17.00 uur, gepubliceerd op de publicatieborden in het paviljoen. Het practicum is op 13 februari, van 13.30-17.00 uur, en op 20 februari, van 13.30-17.00 uur. Plaats en groepsindeling: zie publicatieborden paviljoen (uiterlijk 13 februari, 9.00 uur). Aan de groepsindeling wordt strikt de hand gehouden. Toets en practicum worden herhaald aan het einde van de interimperiode augustus 1997. Toets: 15 augustus, 14.00-16.00 uur. Practicum: 25 en 26 augustus, 9.00-12.30 uur.
Aanmelden voor beide toetsen van Processen 1 en de daaraan gekoppelde practica, met vermelding van de keuze (feb. of aug.), uiterlijk op 24 december 1996 tijdens de pauzes van het college Processen 1, of op lijsten bij kamer HG 9.06.
Studenten, die voor de toets of het practicum in februari een onvoldoende resultaat behalen, worden automatisch toegevoegd aan de deelnemerslijst voor de toets en het practicum in augustus. Indien zij dat niet wensen, moeten zij dat melden bij W. Senden, HG 9.06, tst. 2983. Voor studenten, die in augustus een onvoldoende resul- taat behalen voor de toets of het practicum, geldt dat zij zich in het volgende studie- jaar opnieuw moeten aanmelden.

TECHNIEK & MAATSCHAPPIJ

Bibliotheekinstructie eerstejaars
Locatie: pav. A.12
- Donderdag 19 december, 9.30-11.30 uur: Groep 1 (10 studenten met component Bouwkunde, A t/m H).
- Vrijdag 20 december, 13.30-15.30 uur: Groep 2 (10 studenten met component Bouwkunde, I t/m Z).
- Dinsdag 7 januari, 13.30-15.30 uur: Groep 3 (9 studenten met component Natuurkunde en Scheikunde).

Afstudeervoordrachten
- D.A. Gonsalves (‘Energy conservation opportunities at Tanzania Bottlers Ltd’) woensdag 11 december, 9.00 uur, TEMA 0.16.
- Anjo Leunissen (‘Het ontwikkelen van een checklist voor SBR-publicaties’) dinsdag 10 december, 9.30 uur, TEMA 0.16.

Wetenschapsfilosofie (0F710)
Dit college van prof.dr.ir. E. Schuurman is een keuzecollege met 2 studiepunten en vangt aan op donderdag 5 december van 11.45-12.30 uur in auditoriumzaal 13. Dit college begint met een uiteenzetting over de wijsgerige structuurleer van de werkelijk- heid. Daarna wordt aandacht gegeven aan het wetenschappelijk gebeuren binnen die structuurleer. Actuele wetenschapsfilosofische discussiepunten komen aan de orde. We sluiten het college af met de bespreking van aard en grenzen van de weten- schap en van de verhouding van geloof en wetenschap. Ook belangstellenden zijn welkom.

Onderzoekscolloquium
- Frank Vercoulen, Recht & Techniek; co-referent: Marc van Wegberg, Universiteit Maastricht/METEOR (‘Standaarden en bedrijfsstrategieën bij de introductie van nieuwe videodiensten) woensdag 11 december, 12.15 uur, TEMA 1.16.
Paper te verkrijgen bij Frank Vercoulen, DG 1.10.


WERKTUIGBOUWKUNDE

Wijzigingen wintertrimester
* Algemene wijzigingen:
- Studenten die het vak Gebruik van de eindige elementenmethode (4K110) willen afronden, dienen hierover contact op te nemen met ir. J. de Vree, tst. 4841, WH 2.135.
- Ivm een wijziging van leerstoel van prof. Van der Hoorn heeft de vakgroep WPA besloten het vak Interactie mens/machines/produkt (4U741/trim. 3.2) te vervan- gen door het vak Custom made machines (4U761/trim. 3.2).
- Berichten over wijzigingen in het lentetrimester en mbt tentamens in de interim- periode worden in de loop van het wintertrimester bekend gemaakt.

* Wijzigingen ivm opheffing ontwerp- en onderzoekstroom in het tweede jaar:
- Vakken die in studiejaar 1996/97 niet gegeven worden:
4A560 Regelen van multivariabele systemen
4C520 Analyse van omvormprocessen
4C610 Bewerkingstechnologie
- Deze vakken worden in studiejaar 1996/97 nog wel tweemaal getentamineerd:
Wintertentamenperiode:
4A560 op 4 maart 1997 van 14.00-17.00 uur
4C520 op 7 maart 1997 van 09.00-12.00 uur
4C610 op 7 maart 1997 van 09.00-12.00 uur
Lentetentamenperiode:
4A560 op 24 juni 1997 van 09.00-12.00 uur
4C520 op 27 juni 1997 van 09.00-12.00 uur
4C610 op 27 juni 1997 van 09.00-12.00 uur
- Vakken die miv het 2e trimester van studiejaar 1996/97 verschuiven naar een ander trimester:
Eindige elementenmethode (4A680) verschuift van het lentetrimester naar het winter- trimester. Dit vak is verplicht voor alle 2e-jaars studenten (generatie 1995) en kan als keuzevak gevolgd worden voor studenten vanaf het 3e jaar.
Dit vak wordt in studiejaar 1996/97 tweemaal getentamineerd:
Wintertentamenperiode:
4A680 op 5 maart 1997; tijdstippen worden tijdens het college bekend gemaakt. De tentamenvorm is als volgt, twee uur via computer in SOL, twee uur via een schriftelijk tentamen.
Lentetentamenperiode:
4A680 op 16 juni 1997; tijdstippen worden nader bekend gemaakt.

Afstudeervoordracht
- P.A. den Dikken (‘Numerical Stability of New Mixed Finite-Element Formulations for Viscoelastic Flow’) vrijdag 6 december, 10.00 uur, W-hoog 0.05.

Wetenschappelijk rapporteren
Deze cursus start op 7 januari. Aanmelden kan tot en met 13 december bij M. Gunther, WH 4.105.

Methodiek van het Ontwerpen (4L060)
Dit keuzevak behandelt de ontwerpprocessen zoals die in de meest succesvolle bedrij- ven worden toegepast. De volgende onderwerpen komen aan de orde: grondbeginse- len van de productontwikkeling, creativiteit en de mens als ontwerper, strategische positionering van het product, product planning, conceptueel en contructief ontwer- pen, kwaliteit, doorlooptijd en kosten, Quality Function Deployment, Design Histories, ontwerpen in teams, Collaborative Engineering (demonstratie), Virtual Reality (gast- spreker).
Afronding als keuzevak middels een scriptie of opdracht. Inschrijving voor het col- lege bij het secretariaat van prof. Kriens, WH 4.133, vóór 12.30 uur. Tijdens het eerste college op 10 december zullen de scriptie-thema’s en de verdere gang van zaken worden bekendgemaakt.

Industrieel ontwerpen (4L110)
In het komend wintertrimester zal het keuzevak Industrieel Ontwerpen wederom worden gegeven. Met medewerking van een aantal gastdocenten uit het bedrijfsleven zal kennis worden overgedragen over de rol van het Industrial Design bij het mo- derne productontwerp. Belangstellenden die een of meerdere colleges uitsluitend als lezingencyclus willen volgen zijn ook welkom. Behandeld worden: de essentie van het industrieel ontwerpen, stromen en tendenzen in de vormgeving, vorm en kleur, wis- selwerking tussen marketing, design en engineering, casestudies uit de industriële praktijk en een workshop. Sprekers zijn o.a. afkomstig van Océ van der Grinten, Volvo, Philips en DAF. Afronding als keuzevak middels een te vervaardigen stuk artwork (met beschrijving). Inschrijving voor het college bij het secretariaat van prof. Kriens, WH 4.133, vóór 12.30 uur. Tijdens het eerste college op 6 december zullen de opdrachten voor het artwork en de verdere gang van zaken worden bekendgemaakt.

ALV Simon Stevin
Donderdag 12 december houdt het bestuur der WSV Simon Stevin zijn tweede ALV in Café Marathon op Stratumseind 47. Aanvang: 20.00 uur.


WISKUNDE EN INFORMATICA

Roosters
De roosters voor W&I-studenten zijn klaar en worden vanaf dit trimester ook ver- spreid bij Jose Janssen, HG 6.32.
Dit rooster bevat naast de colleges ook de instructies.

PP-colloquium
- prof.dr. P. van der Laan (‘Afstuderen in de statistiek’) woensdag 11 december, 10.45-11.30 uur, HG 6.96.
Samenvatting:
Statistische modelvorming en bijbehorende statistische analyse zal ahv een praktijk probleem worden toegelicht. Vervolgens worden mogelijke afstudeeronderwerpen, ook in de vorm van literatuurstudies, besproken. Deze lopen uiteen van toetsen tot statistische selectiemethoden, van tolerantiegrenzen tot niet-parametrische technie- ken, van kwaliteitszorg (Statistical Quality Management) tot proefopzetten. Ook komen stagemogelijkheden aan bod. Bijvoorbeeld bij NS, Centrum voor Kwantita- tieve Methoden, Mars, Unilever, Organon, CBS, Duphar, CPRO (plantenveredeling en reproduktie-onderzoek). Dit PP-colloquium is zowel bedoeld voor tweede- als derdejaars wiskundestudenten.

Herkansingsonderwijs Programmeren 1
Dit onderwijs wordt verzorgd door drs. A. de Rijk. Afspraken hieromtrent worden gemaakt direct na het tweede college op maandag 16 december.

Systeemtheorie 1 (2P530)
Dit college wordt gegeven op maandag het 1e + 2e uur in auditoriumzaal 9. Het eerste college is op 9 december.


STAN ACKERMANS INSTITUUT

Diploma-uitreiking
Woensdag 11 december deelt het Stan Ackermans Instituut diploma’s uit aan 31 cursisten. Dertig gediplomeerden zijn afkomstig van zeven ontwerpersopleidingen en één cursist komt uit de tweejarige onderzoekersopleiding Technische Natuurkunde, ‘Klinische Fysica’. De uitreiking van de diploma’s zal, in verband met het grote aantal deelnemers, in twee zittingen plaatsvinden, in de blauwe zaal van het auditorium. Sessie 1 begint om 14.30 uur, waarna aansluitend om 15.45 uur de receptie is in de senaatszaal van het auditorium. Sessie 2 begint om 16.30 uur. Om 17.45 uur is daarvan de receptie in de senaatszaal.

Eindcolloquium
* Fysische Instrumentatie
- ir. N.A.A.J. van Asten (‘Borstkanker detectie met behulp van rood/infrarood licht’) woensdag 11 december, 14.00 uur, N-laag a 2.69.
Samenvatting:
Tijdens een ontwerpopdracht, uitgevoerd bij Philips Research, is een apparaat ge- bouwd dat borstkanker kan detecteren met behulp van rood/infrarood licht. In dit colloquium zal zowel worden ingegaan op het ontwerpproces als op de werking van dit apparaat.