Ritzen vindt ‘keiharde aanval’ fantastisch

door Hanne Obbink HOP

Jonge leden en sympathisanten van de PvdA doen ‘een keiharde aanval op het onderwijsbeleid van minister Ritzen.’ Maar de minister is niet onder de indruk; die vindt het pamflet waarin dat gebeurt ‘een fantastisch boekje’.

De jonge PvdA’ers doen hun aanval in het boekje Niet nix. ‘De Partij van de Arbeid moet weer uitdagend worden’, stellen de 21 jongeren in dit pamflet. Niet nix is hun agenda, en onderwijs neemt daarop een belangrijke plaats in. Want, zoals één van de schrijvers het afgelopen maandag bij de presentatie van het pamflet zei, ‘alle achterstand, alle tweedeling, alles begint bij onderwijs.’
Het opvallendste voorstel over onderwijs is de verlaging van de leerplichtige leeftijd tot twee jaar. Over hoger onderwijs heeft Niet nix veel minder revolutionaire gedachten. Het onderscheid tussen hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs moet verdwijnen, stellen de jonge PvdA’ers. De universiteiten moeten kleiner worden, maar een hoger niveau bieden. Zo kan de ‘vervlakking van de universitaire studies’ worden gekeerd. En er moet een ‘strippenkaart’ met leerrechten komen die mensen in staat stelt op elke gewenst ogenblik terug naar de collegebanken te gaan.
Ritzen was afgelopen maandag zelf aanwezig om het debat over deze gedachten te voeren. Hij prees het pamflet als ‘een fantastisch boekje - nee, dit is niet bedoeld als doodskus.’ Maar de schrijvers bleken niet van die lof gediend. Die zagen hun onderwijsparagraaf als ‘een keiharde aanval’, zoals een van hen zei. Ritzen voerde aan dat hij de zeven jaar van zijn bewind had benut om ‘orde op zaken te stellen.’ Maar de jongeren tegenover hem hadden daarvoor geen enkel respect: zeven jaar is wel erg lang.
De hardste aanval op Ritzen kwam trouwens niet van de niet- nixers, maar van vertrekkend partijvoorzitter Felix Rottenberg. Volgens hem is de PvdA ‘een partij van onderwijzers en onderwijsbureaucraten’, en zonder Ritzen te noemen kwalificeerde hij het beleid van de afgelopen jaren als ‘armetierige onderwijspolitiek’. Ritzen zat er wat bleekjes bij.