Biomedische technologie zeer in trek bij vwo’ers

door Han Konings

Vorige week woensdag stond de hal van het hoofdgebouw plotsklaps vol met marktkraampjes. Wat er aangeboden werd verschilde echter danig van de normale koopwaar op een markt. Te bezichtigen waren een hartpomp, een ex-wereldkampioen schaatsen, allerhande prothesen, een apparaat om de oogbeweging te registreren en nog zowat zaken die verband hielden met de nieuwe ingenieursopleiding Biomedische technologie. Deze vijfjarige opleiding gaat volgend jaar september van start aan de TUE en mocht zich vorige week verheugen in een warme belangstelling van zo’n 330 vwo’ers.

De interesse voor Biomedische technologie is voor de initiatiefnemers, de TUE en de Universiteit Maastricht, zeer bemoedigend te noemen. Tot nu toe zijn er zo’n negenhonderd aanvragen voor informatie over de opleiding binnengekomen. Men wil volgend jaar met zo’n zestig eerstejaars beginnen.
Vorige week woensdag organiseerde de TUE in samenwerking met de Universiteit Maastricht voor 330 vwo’ers uit het hele land een voorlichtingsmiddag. De helft van hen doet dit jaar eindexamen. Velen werden dan ook begeleidt door de ouders, die ook wel eens wilden zien wat deze opleiding nu precies te bieden heeft. Speciaal hiervoor was er een voorbeeldcollege georganiseerd, waarbij de werking van het hart werd behandeld en waarbij men keek welke gegevens hierbij voor de nieuwe opleiding van belang zijn. Ook gaf men uitleg over hoe Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) er in de praktijk uitziet. PGO zal naast cursorisch onderwijs een belangrijke plaats innemen in de onderwijsopzet van Biomedische technologie.
Opvallend is dat ook zeer veel meisjes interesse tonen voor deze opleiding. Woensdag waren er 130 present.
Video eye tracking; apparatuur waarmee men de oogbeweging registreert, wat weer iets zegt over de werking van het evenwichtsorgaan. Foto: Michael Broekmeulen

Prof.dr. Harm Kuipers, ex-wereldkampioen schaatsen en momenteel in Maastricht werkzaam bij de vakgroep Bewegingswetenschappen, legde uit hoe de mens als motor functioneert. Foto: Michael Broekmeulen