Taal- en andere virtuozen in nieuw programma van SG

door Gerard Verhoogt

Jan Timmer, Maarten van Rossem, Jules Deelder, Hans Dulfer, The Ex, CvB-voorzitter dr.ir. Henk de Wilt en Commissaris van de Koningin mr. Frans Houben, Enneüs Heerma, Pieter Winsemius, Harrie Lintsen, uitgever Vic van de Reijt, romanschrijver Dirk van Weelden: het zijn maar enkele van de vele gasten die Studium Generale dit trimester uitnodigt. Naast aandacht voor de taalvirtuozen Raymond Queneau en Kees Stip, films als ‘Trainspotting’, een avond van de Nederlandse film, een tentoonstelling over Netkunst en 25 jaar stadsvernieuwing, twee theaterexcursies en diverse open podia.

‘Er was een bij te ‘s-Gravenhage / die antwoord wist op alle vragen. / Toen men hem moeilijk genoeg / ‘Wat was was eer was was was?’ vroeg / werd hij winnaar van de quiz / met ‘Eer was was was was was is’. Het is één van de vele dierengedichten van taalmaëstro Kees Stip, die door SG met een tentoonstelling geëerd wordt.
Ander exposities gaan over ‘Kunst en Internet’ en ’25 jaar Stadsvernieuwing’.
Maarten Pieterson, hoofd van SG, brengt één van de meest intrigerende boeken van de laatste vijftig jaar onder de aandacht op één van de twee voorleesuurtjes: Stijloefeningen van Raymond Queneau. Die schreef zo’n 100 varianten van hetzelfde verhaal, de ene keer in wiskundige termen, dan in gastronomische, spookachtige, vooringenomen en ga zo maar door. Verder komen uitgever Vic van de Reijt (uitgever van Kees Stip) en schrijver Dirk van Weelden, die praat over de extra mogelijkheden van verhalen op CD-Rom.

Muzikale clown
De muziekevenementen staan bijna helemaal in het teken van de jazz: Deelder draait zijn eigen bebop- en swingplaten; Dulfer heeft het over de toekomst van de jazz; er is een workshop met de Tilburgse broers Palinckx en een avond met latin en jazz. Punkgroep The Ex maakt een cross-over met jazzvirtuozen als Han Bennink en Ab Baars.
Behalve de film ‘Trainspotting’ komt van dezelfde cast rond regisseur Danny Bowle ook hun eersteling ‘Shallow grave’. Daar zijn alle elementen van ‘Trainspotting’ al in aanwezig: humor die langzaam overgaat in een ongemakkelijke spanning. Verder draait in het SG-onderdeel ‘De Britse Cinema’ de weinig zachtzinnige jeugdbiografie ‘Small faces’ over jongeren in Glasgow en ‘Much ado about nothing’, een eigentijdse Shakespeare-vertelling, met Emma Thompson en Denzel Washington in de hoofdrollen. Tenslotte is er een avond van de Nederlandse film, waar ook de makers zelf bij aanwezig zullen zijn. Daaronder is de Brabantse filmer-fotograaf Paul de Nooijer, maker van eigenzinnige animatiefilms en twee jaar geleden winnaar van International Animation Award in Hiroshima.
Bovendien kunnen studenten voor weinig geld naar twee theaterexcursies; één naar de muzikale clown Beppe Costa en naar het Leids Cabaret Festival, een forum voor jong talent.

Dilemma’s
De provincie Brabant wil Brabant over vijftig jaar weer helemaal ‘groen’ hebben. Onder meer door het gebruik van biomassa, zonne-energie en ‘groene benzine’. Welke rol kan de TUE hierbij vervullen? De missie van de TUE, alle aanwezige kennis en de wens van het CvB om midden in de maatschappij te staan, waren redenen om CvB-voorzitter De Wilt en Commissaris van de Koningin Houben uit te nodigen.
De Engelse moeder die een achtling wilde houden, mede onder druk (geld dus) van een tabloid, zorgde wereldwijd voor veel ethische en medische vragen. SG organiseert een forum over het maakbare leven. Zowel het publiek als de forumleden krijgen hierbij een aantal dilemma’s voorgelegd.
SG-Aktueel tenslotte wist een aantal grote namen te strikken. Jan Timmer praat over de positie van internationals, Enneüs Heerma over de toekomst van het CDA, Maarten van Rossem over de rol en positie van de Amerikaanse president en voormalig minister Winsemius geeft aanstaande maandag al een lezing over milieubeheer.

Meer informatie over het komende SG-programma en alle data en locaties zijn te vinden in het onlangs verschenen Sgrift.

In de hal van het hoofdgebouw komt van 21 februari t/m 23 maart een tentoonstelling over 25 jaar stadsvernieuwing. Foto: Bram Saeys


‘Ontwikkelingen rond 1900’

De eerste lezing van SG gaat over ‘Ontwikkelingen rond 1900’. In het vorige fin de siècle werden veel bestaande structuren op zijn kop gezet: Max Planck geeft de aanzet tot de quantummechanica en Albert Einstein ontwikkelt de relativiteitstheorie, in de kunst laat men de werkelijkheidsnabootsing varen en doen het kubisme en abstract werk opgeld, Paul van Ostayen experimenteert met typografie in zijn gedichten, Freud wordt internationaal erkend, er is de emancipatie van de arbeiders en de vrouwen, film en radio komen op, kortom, de hele maatschappij is in beweging. Dat biedt behalve veel onrust ook veel nieuwe mogelijkheden, wellicht vergelijkbaar met de laatste decennia van deze eeuw, met de digitalisering. De eerste lezing is op woensdag 11 december, als dr. Frans van Lunteren van de Universiteit Utrecht praat over de omslag in de natuurkunde en kunsthistoricus drs. Louis Knibbeler over die in de beeldende kunst. Een week later spreekt prof.dr. Harry Lintsen (TEMA) over de sociale en technische veranderingen en dr. Robert Dettingmeijer over de architectuur. Beide lezingen beginnen om 11.45 uur en vinden plaats in de blauwe zaal van het auditorium.