Mensen

Ir. Janine Verheesen ontving op donderdag 28 november de derde prijs bij de uitreiking van de NIVE Jaarprijs 1996 van de Nederlandse Vereniging voor Management, groot tweeduizend gulden. Verheesen is afgestudeerd aan de faculteit Technologie Management aan de TUE en werd beloond voor haar scriptie ‘Specialistisch ontwerpen: patiëntenlogistiek in het St. Ignatius Ziekenhuis te Breda’. De jury oordeelde dat zij op genuanceerde wijze had aangegeven waar de knelpunten lagen en dat ze goed had geformuleerd hoe één en ander verbeterd kon worden. De NIVE stelde de prijs in 1966 in om jong talent aan te moedigen op het terrein van management. Dit jaar werd door een tegenvallend kwaliteitsniveau geen eerste prijs uitgereikt.

Dinsdag 17 december verdedigt ir. Henk Hollmann uit Valkenswaard om vier uur in promotiezaal 5 van het auditorium zijn proefschrift ‘Modulation codes’. Deze dissertatie handelt over digitale modulatiecodes, ook wel kanaalcodes genoemd. Deze codes worden toegepast in digitale datatransmissie- en opslagsystemen, bijvoorbeeld een compact disc systeem. Promotoren zijn prof.dr. J. van Lint (TUE) en prof.dr. P. Siegel (University of California).
Hollmann (42) studeerde aan de TUE af als wiskundig ingenieur. Hij werkt sinds 1985 bij Philips Research, waar hij ook dit promotie-onderzoek verrichtte.

Drs. Mischa Bonn uit Amsterdam verdedigt woensdag 18 december om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Picosecond non-linear infrared spectroscopy in zeolites and solution’. Promotoren zijn prof.dr. R. van Santen (TUE) en prof.dr. A. Kleyn (UvA).
Bonn (25) studeerde in mei 1993 als scheikundige af aan de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend begon hij met zijn promotie-onderzoek bij het FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam.

Donderdag 19 december om vier uur verdedigt drs. Leon Oerlemans uit Tilburg in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘De ingebedde onderneming: innoveren in industriële netwerken’. In deze dissertatie worden op basis van gegevens van zo’n zevenhonderd Noordbrabantse industriële ondernemingen innovatieprocessen en economische relaties empirisch op elkaar betrokken. Het blijkt dat met name de innovatieprocessen in het industriële midden- en kleinbedrijf een sterke economische, organisatorische en ruimtelijke inbedding te zien geven. Promotoren zijn prof.dr. N. Douben (TUE) en prof.dr. F. Boekema (KU Nijmegen).
Oerlemans (37) studeerde in 1986 aan de KU Brabant af in de regionale economie en economische geografie. Sinds 1990 werkt hij aan de faculteit Technologie Management van de TUE onder meer aan het project ‘Naar een technisch-economische netwerkgemeenschap’. Zijn promotie-onderzoek past in dit meerjarige project. Sinds kort is hij (in deeltijd) ook werkzaam op de KU Brabant, faculteit Economische Wetenschappen.

Donderdag 19 december om vier uur verdedigt René Rongen uit Helmond in promotiezaal 5 van het auditorium zijn proefschrift ‘Chemical beam epitaxy of GaxIn1-xAs/InP multiple layer structures’. In deze dissertatie wordt de relatief nieuwe kristalgroeimethode CBE (Chemische Bundel Epitaxie) voor het maken van halfgeleider-structuren beschreven. Deze structuren worden gebruikt in opto-elektronische chips voor glasvezelnetwerken. Dit proefschrift gaat met name in op de optimale omstandigheden voor de kristalgroei. Promotoren zijn prof.dr. J. Wolter en prof.dr.ir. D. Schram.
Rongen (30) studeerde als natuurkundige in 1992 af aan de TH Aken. In datzelfde jaar startte hij als medewerker van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) aan de TUE bij de vakgroep Vaste stof fysica van de faculteit Technische Natuurkunde met zijn promotie-onderzoek.

Ir. Jos Vankan uit Heerlen verdedigt vrijdag 20 december om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘A finite element model of blood contracting skeletal muscle’. In dit onderzoek is een continuümbeschrijving van het mechanisch gedrag van doorbloed spierweefsel afgeleid uit de continuümstheorie van onmengbare mengsels. Het eindige elementenmodel van doorbloed skeletspierweefsel kan gebruikt worden voor analyse van de mechanische interactie tussen weefsel en bloed in gecompliceerde belastingssituaties. Promotoren zijn prof.dr.ir. J. Janssen en prof.dr. A. Huson.
Vankan (28) studeerde in 1992 aan de TUE af als werktuigbouwkundig ingenieur. Aansluitend verrichtte hij dit promotie-onderzoek in een samenwerkingsproject tussen de TUE en de Universiteit Maastricht bij de vakgroep Fundamentele werktuigkunde van de faculteit Werktuigbouwkunde aan de TUE.

Toon van der Stappen zal vanaf 1 januari 1997 gebruik maken van de vut-regeling. Hij is sinds 1962 werkzaam bij de faculteit Scheikundige Technologie als medewerker Technische Dienstverlening. Ter gelegenheid van zijn afscheid, biedt de faculteit hem een receptie aan op woensdag 18 december, om 16.00 uur in de FORT.

Bedankt

Het is al weer zo’n vijf weken geleden dat ik afscheid nam. Graag wil ik bij deze iedereen die ertoe heeft bijgedragen dat dit afscheid onvergetelijk is geworden daarvoor hartelijk danken. Een algemeen bedankje doet eigenlijk geen recht aan de veelal zeer persoonlijk getinte afscheidswoorden, maar het is niet goed mogelijk iedereen individueel te benaderen. Vandaar langs deze weg nogmaals veel dank en ik wens u tevens alle goeds voor de toekomst.

Annelies Vincent