Nederland haalt veel onderzoeksgeld uit Brussel

door Frank Steenkamp HOP
Nederlandse onderzoekers zijn er dit jaar in geslaagd om het relatief grote bedrag van 320 miljoen gulden te verwerven uit Brusselse fondsen. Dat bleek vorige week bij een bijeenkomst van wetenschapsministers. Omdat de Europese Commissie dit jaar echter in de onderzoeksuitgaven geschrapt heeft, valt ook voor Nederland het ontvangen bedrag lager uit dan vorig jaar. Maar net als vorig jaar haalt ons land opnieuw acht procent van de subsidies binnen; dat is twee procent meer dan de totale afdracht van ons land aan de EU.
Volgens een rapportage van de Europese Commissie aan de lidstaten waren Nederlandse onderzoekers net als vorig jaar succesvol met aanvragen uit de omvangrijke fondsen voor biotechnologisch en medisch onderzoek. Maar ook van het geld voor transportonderzoek en het bescheiden fonds voor sociaal-economisch onderzoek ging ruim tien procent richting Nederland. In alledrie deze gevallen speelden universiteiten en niet-commerciële instituten de hoofdrol. In totaal ging meer dan de helft van de 320 miljoen gulden naar deze instellingen. Op andere onderzoeksterreinen waar Europa veel geld aan uitgeeft, beginnen ook Nederlandse bedrijven steeds meer hun weg te vinden. Volgens een toelichting van het ministerie van Economische Zaken kreeg ons land bijvoorbeeld 90 miljoen uit het fonds voor informatie- en communicatietechnologie. Tweederde daarvan ging naar bedrijven; juist ook kleine en middelgrote bedrijven speelden daarbij een rol.
De bijeenkomst van wetenschapsministers heeft vorige week ook ingestemd met in totaal honderd miljoen aan extra uitgaven binnen het huidige Vierde Kaderprogramma voor gemeenschappelijk onderzoek. De grootste post, 35 miljoen gulden, is voor extra onderzoek aan overdraagbare vormen van spongiforme encephalopathie, ofwel aan alles wat verwant is aan de gekke-koeienziekte.