Bekijk 't maar

door Jannigje Gerritzen & Willem van Rossum

Blokkers geblokkeerd

Ritzen dwingt studenten met de nieuwe prestatiebeurs om hard te studeren. Eigenlijk geeft hij zichzelf gewoon een soort ‘niet goed/geld terug-garantie’. Er zal dus gestudeerd moeten worden. Een lastige bezigheid overigens, dat studeren. Zit je net lekker in de stof, is er weer een leuk programma op tv, of komt net weer die huisgenoot waarmee je zo lekker kunt zuipen op bezoek. Biertje? En zeg dan maar eens nee.
Voor degenen die zichzelf tegen dit soort ongemak willen beschermen is er echter een prachtige uitvinding gedaan: de bibliotheek. Lekker jezelf in het gezelschap van allemaal lotgenoten uitleven op een stel differentiaalvergelijkingen. De bieb is the place to be. In de tentamenperiodes wordt deze oase van rust dan ook druk bezocht.
Een bezoek aan de bieb kan echter ook problemen met zich meebrengen. Neem nou de leeszaal van Technologie Management. Eigenlijk wordt iedereen er om vijf uur uitgeschopt, maar op dinsdag, woensdag en donderdag mag je tot zeven uur doorblokken. Wat aardig, zou je zeggen. Er is echter een klein probleempje, de deuren van het paviljoen sluiten namelijk om zes uur. En dan blijkt ineens dat dat probleempje niet zo klein is. Dus hebben we maar even met de bewaking gebeld. Die weten echter van niets. ‘De bibliotheek sluit toch om vijf uur?’, is de enige reactie die we daar oogstte. Gelukkig kunnen ze ons bij de bieb zelf wel bevrijden. ‘De bibliotheek blijft op deze dagen tot zeven uur open omdat het talenpracticum ook in de bieb gevestigd is’, legt Marga Loomans van de TEMA-bieb ons uit. ‘Er is dan echter altijd een deur aan de achterkant van het gebouw nog open.’ Heel handig ja, dat moet je dus maar net weten. En zelfs als je het weet kun je nog wat kostbare tijd kwijt zijn. De fietsenstalling bij bedrijfskunde is namelijk ook om 18.00 uur stipt gesloten.

Het mysterie van de obscene kaarten

Je kent ze wel, van die gratis ansichtkaarten die je in elke kroeg kunt vinden, in van die mooie rekjes met de naam Boomerang erop. Altijd makkelijk als er eens iemand jarig is en ook nu, in deze drukke tijd voor kaartjessturend Nederland, een goedkoop alternatief. Voor veel bedrijven en instan-ties is het bovendien een goede manier om reclame te maken. Zelfs voor het promoten van condoomgebruik worden de kaarten ingezet. Bedrijven blij, instanties blij, kaartjesschrijvers blij, iedereen blij zou je zeggen.
Dus niet. Ook in ons hoofdgebouw heeft een tijd zo’n rekje met kaarten gehangen. Sinds kort is het echter verdwenen. De reden? Uuuhhh, goede vraag. Er doen echter geruchten de ronde dat onzedelijke afbeeldingen aanstoot zouden hebben gegeven. Corien van de Wildenberg, secretaresse van het college van bestuur, reageert aanvankelijk met een aarzelend ‘ja’. Ze wil het echter nog even navragen. Als we later nog eens terugbellen vertelt ze echter dat de dr.ir. Henk de Wilt, voorzitter van het CvB, aan het hoofd van Dienst Interne Zaken opdracht heeft gegeven om alles wat commercieel is uit de gangen van onze universiteit te verwijderen.
Jos Jacobs, vervangend hoofd DIZ, weet echter nergens van. ‘Ik heb geruchten gehoord dat er vrouwonvriendelijke kaarten tussen zaten. Wie echter de kaartenbak heeft weggehaald weet ik ook niet.’ Dus hebben we maar even met de bewaking in het hoofdgebouw gebeld. Bingo! ‘Wij hebben het rek weggehaald omdat het een ontzettend zooitje was. Bovendien was er geen toestemming voor gegeven’, zo luidt hun verhaal. Op de redactie van Cursor hingen overigens nog een paar van de vermeende obscene kaartjes rond. Eenieder die er nog meer thuis heeft liggen kan ze altijd naar ons opsturen.

T’is vies

Het is een mooi gebouw, het nieuwe onderkomen van Scheikunde. Maar, zoals op de foto te zien is, is niets zo vergankelijk als schoonheid. Zo’n lege muur is blijkbaar een rode lap voor grafitti-artiesten. Het is niet de eerste keer dat het gebouw ondergespoten is. De gevel is behandeld met een middel om het weghalen van de verf te vergemakkelijken. Maar ja, zo blijf je wel bezig. Tot nu toe is het beleid van de TUE gericht op wegwassen, niet op overspuiten. Toch is het misschien een idee om een professionele spuitgast de muur te laten beschilderen. Bijvoorbeeld met het TUE-logo in fleurige kleuren. Dat is mooier dan een grijze muur en zeker mooier dan de troep die er nu op staat!

Knokploeg beschermt studentenhuis

Wat doe je als er ingebroken wordt? Nou, gewoon de politie waarschuwen, opgeven wat er weg is en flink balen. Maar wat als de dieven wat regelmatiger een bezoekje komen brengen? Afgelopen week was in het Tilburgse universiteitsblad Univers te lezen dat er een huis is dat de afgelopen maanden werkelijk geteisterd wordt door een golf van inbraken. De vijftig bewoners raakten onder andere al een wasmachine, een koelkast, een strijkbout en statiegeldflessen kwijt. De dieven hebben ook honger, want er verdwijnt regelmatig eten.
De huisbaas liet het er echter niet bij zitten. Hij vond dat de politie te weinig deed en schakelde een knokploeg in om het huis in het vervolg te beschermen. Een man om niet mee te spotten dus, een huisbaas uit duizenden. Een van de bewoners van het getroffen huis zegt dat het met die knokploeg wel meevalt. Volgens hem hebben de huisbaas en de conciërge samen twee nachten in de gemeenschappelijke keuken doorgebracht met honkbalknuppels aan hun zijde. Niet echt een ploeg van zware jongens, maar toch een wat veiliger gevoel. Met zo’n knuppel kun je een inbreker al gauw een aardige ram voor z’n kop verkopen. De politie is niet zo blij met het initiatief. Die kan zelf niet dag en nacht op wacht gaan staan om het pand te bewaken. Je eigen bezit beschermen mag, maar dan zelf de deugnieten in elkaar slaan gaat toch wat te ver. Ze moeten dan maar bellen.