Hoofdgebouw tijdelijk drooggelegd

door Jan Ummels
Tussen kerstmis en nieuwjaar wordt aan de drinkwaterinstallatie in het hoofdgebouw gewerkt. Dat gebeurt op vrijdag 27, maandag 30 en dinsdag 31 december. De volledige drinkwaterinstallatie wordt eerst afgetapt, waarna modificaties zoals terugslagkleppen worden aangebracht. Daarna wordt de installatie weer gevuld. Ook worden twee watertanks buiten gebruik gesteld. Verder worden druk-verhogingingsinstallaties ingeregeld en gaat men verschillende doorverbindingen maken. Deze toch wel ingrijpende werkzaamheden kunnen flink wat overlast voor de gebruikers van het hoofdgebouw veroorzaken, laat Anton Peeters van de Bouw Technische Dienst weten.
De TUE is op de genoemde dagen officieel wegens vakantie gesloten. ‘Dat is ook de reden waarom we voor deze periode gekozen hebben’, vertelt Peeters. Dat wil echter niet zeggen dat er dan geen mensen aanwezig zijn. Volgens de bewakingsdienst verrichten op die dagen veel mensen in het hoofdgebouw overwerk. Ook studenten en mensen van de buitenfirma’s behoren daar tot. ‘Omdat de toiletten buiten gebruik zijn kunnen ze niet doorgespoeld worden. Dat is bijzonder hinderlijk. We willen de mensen daar met nadruk attent op maken’, zegt de bewakingsdienst. Verder kan er ook geen koffie of thee worden gezet. De verstokte koffiedrinkers hebben helemaal pech omdat ook de automaten buiten werking zijn.

Veiligheid
De sanering van de drinkwaterinstallaties op de TUE loopt al enkele jaren. In het kader van een meerjarenplan zijn de meeste grote gebouwen al aan de beurt geweest. ‘De sanering is een pure veiligheidsmaatregel’, legt Philip van Rooy van de BTD uit. ‘Drink- en proceswater werden via eenzelfde leidingsysteem aangele-verd. Onder proceswater wordt leidingwater verstaan dat gebruikt wordt voor experimentele opstellingen, proeven en koelwater. Dat kan nu niet meer. Het is een verplichting van de Nutsbedrijven Regio Eindhoven (NRE) en de Vereniging van Exploitanten van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) die ons dat oplegt.’ Drink- en proceswater kon zich bij de oude installatie bij een ongeluk onverhoopt mengen. Als voorbeeld wijst Van Rooy op de zuurkasten bij Scheikunde. ‘Bij een verkeerde aansluiting zouden giftige stoffen in het waterleidingssysteem terecht kunnen komen. En zo hebben we meerdere laboratoria op de universiteit die op deze manier gevaar kunnen opleveren voor de mensen.’ Overigens is het wel zo dat een aantal voorzieningen uitsluitend op het drinkwater is aangesloten. Zoals bijvoorbeeld de toiletgroepen, oog- en nooddouches, kantinekoffieautomaten, wastafels en kantoorachtige ruimtes. In het hoofdgebouw wordt voornamelijk gebruik gemaakt van drinkwater. Alleen de reproduktiedienst en de doka van Bouwkunde hebben een aparte onderbrekingsinstallatie. De BTD gaat ervan uit dat eind ’97 de hele saneringsoperatie voltooid zal zijn. Daarbij hoort ook dat dan alle zogenaamde ‘dode leidingen’ op het terrein en in de gebouwen zijn verwijderd.