Bekijk 't maar

Hamertje tik

‘FSE ziet af van hamer’, een van de koppen die vorige week de achterpagina sierden. Een groep studenten had de voorzittershamer van de Federatie Studieverenigingen Eindhoven (FSE) ‘gevonden’ en daagde een delegatie van de FSE uit om de hamer op te komen halen. Maandagmiddag stonden de eerlijke vinders te wachten tot een dapper lid van de FSE de hamer op kwam halen. Maar helaas, niemand kwam en de hamer bleef waar hij was. Een brief aan de Cursor-redactie vertelde dat op 29 mei een nieuwe poging ondernomen zou worden om de hamer terug te geven aan de hamerloze voorzitter. Niet veel later kreeg Cursor een nieuw bericht binnen over deze affaire. De voorzitter van de FSE was er achter gekomen wie de hamer in het bezit had. De FSE liet duidelijk weten niet blij te zijn met de gang van zaken en eiste onmiddellijk de hamer terug. Er zat voor de eerlijke vinders weinig anders op direct aan dit verzoek gehoor te geven.

In een doos, vol met scherven, kreeg de voorzitter het oude, vertrouwde hamertje terug. Natuurlijk had de groep studenten de hamer gewoon direct moeten teruggeven, maar je bent student of je bent het niet. De voorzitter van de FSE had zijn woede beter op zichzelf kunnen richten, want wie laat er nou zijn steun en toeverlaat in vergaderingen zo maar rondslingeren?

Foto: Bram Saeys
Met busladingen kwamen nieuwsgierige studenten vorige week een kijkje nemen op de beste technische universiteit van Europa. Of kwamen ze voor het hardste hardrockfestival van Europa?
Foto: Bram Saeys


Onderwijs op de schop en de laptop

Iedere Eindhovense student heeft hopelijk meegekregen dat Der Spiegel de TUE onlangs uitriep tot de beste technische universiteit van Europa. Ook de redactie van De Ingenieur had dit artikel gelezen. Onder de kop ‘Eindelijk verlost van het calimerocomplex’ weidt het blad in de editie van 19 mei uit over de onderzoeksprojecten die de TUE rijk is, of over die die binnenkort van start zullen gaan. Het lijkt er even op alsof de studenten helemaal vergeten worden, Maar gelukkig, in de laatste twee kolommen komen we toch nog even aan bod. Er wordt verteld dat Eindhoven ook het onderwijs wil verbeteren. Een voorbeeld daarvan is het uitdelen van de laptops aan de eerstejaars. Maar is dat wel een goed voorbeeld? Verbeteren laptops de kwaliteit van het onderwijs? Is spelletjes spelen en cd-tjes draaien in de kantines echt een verbetering van het onderwijs? Wij wachten het af.

Gelukkig heeft Peter van Dam, hoofd In- en Externe Betrekkingen, nog een ander sterk punt over het Eindhovense onderwijs. Citaat uit De Ingenieur: ‘Maar daarnaast hebben we het totale onderwijs op de schop genomen. We noemen ons onderwijsconcept ‘ontwerpgestuurd onderwijs’: wij laten studenten in kleine multidisciplinaire groepen werken aan zeer concrete vraagstukken.....’ Dat is inderdaad een goed punt. Maar nu komt het mooiste. De docenten moeten de komende jaren een certificaat halen waarmee hun didactische vaardigheden aangetoond worden. Dan zou het vak van docent in een hoger aanzien komen, zoals het artikel ons vertelt. Er zouden ook meer mogelijkheden komen om carričre te maken in het geven van onderwijs. Waar gaat het nou eigenlijk allemaal om? Dient zo’n certificaat alleen maar om aanzien te krijgen en door te kunnen stromen? Is en blijft het niet het belangrijkste dat de studenten daar profijt van hebben, en dat er dus niet een of andere didactisch onbenul voor de collegezaal komt te staan? Of misschien beter: op de laptop zal verschijnen?


Stalen rossen van Dommelsch

Dommelsch stuurde een tijd geleden een pakketje aan alle studentenhuizen. Het pakketje bestond uit een foldertje over hun nieuwe actie en uit een bierkaart die natuurlijk mooi gebruikt kan worden in een studentenhuis. Voor heel veel bierdopjes konden deelnemers sparen voor een banier met de huisnaam erop, een jas, een strandstoel čn een bierfiets. De meeste studentenhuizen gooiden de folder over de spaaractie meteen weg, bewaarden de bierkaart en dachten er verder niet meer over na.

Alcibiades, een dispuut van het Corps, zag de actie echter wel zitten. Zij hadden immers een gezelligheidsmeter in huis. Door middel van bierdoppen werd al jaren de gezelligheid aangegeven. Voor de actie begon, had het dispuutshuis dus al een aantal bierfietsen bij elkaar gespaard. Uiteindelijk konden vorige week vier bierfietsen bij de brouwer opgehaald worden. Een aantal leden van het dispuut ging richting Dommelen. Op de brouwerij werden ze vriendelijk ontvangen, kregen een korte rondleiding en uiteindelijk de door hen zo felbegeerde rode fietsjes. Maar dat was nog niet alles. Om de bak voor op de fiets een beetje op te vullen, kregen de studenten mooie Dommelsch petten, een mooi Dommelsch dienblad, vier mooie Dommelsch cd’s en een hoop Dommelsch glazen. De terugweg werd natuurlijk afgelegd op de nieuwe aanwinsten, waarbij ze vol trots getoond werden aan ieder café dat Dommelsch schenkt. Het dispuut denkt trouwens niet dat de fietsen voor het halen van bier gebruikt zullen worden. Er kunnen namelijk maar twee kratten per keer vervoerd worden en dat schiet niet echt op. De bakken die voorop staan zullen dan dienen als wasmanden.

Foto: Dommelsch
De fietsen die maar liefst twee kratten tegelijk kunnen vervoeren.
Foto: Extern


Virus op Internet

Welke Eindhovense student nu nog niet weet dat zondag 7 juni het Virusfestival zal plaatsvinden, is of maanden niet in Eindhoven geweest, of loopt continu stoned over het universiteitsterrein. Het grote doek op T-hoog, de posters die overal op de TUE hangen, de enthousiaste organisatoren die studenten aanspreken, de stickers, de flyers en de internetpagina’s zorgen ervoor dat niemand meer om het festival heen kan. Maar natuurlijk zijn er altijd studenten die niet bij het festival kunnen zijn. Dat is natuurlijk wel erg sneu. Ze moeten dan een jaar wachten op het komende festival. Gelukkig heeft de organisatie van Virus hier rekening mee gehouden. Op 6 en 7 juni komen namelijk beelden en geluiden vanaf het festival live op Internet. Op 6 juni zal de opbouw van het terrein via een camera op het TEMA-gebouw te volgen zijn. Een dag later zal de camera gericht zijn op het hoofdpodium. Naast alle acts die op het podium komen, zal ook een spektakel naast het hoofdpodium te zien zijn op het Net. Zondagochtend begint de uitzending zo vroeg mogelijk en stopt wanneer het donker begint te worden. De organisatie heeft van bijna alle bands al toestemming om hun optreden uit te mogen zenden. De laatste twee die hun ja-woord nog moeten geven, zijn nog niet bereikt. Op Internet zal continu geluid van het festival te horen zijn, de beelden worden om de twintig seconde ververst.

Een oud-Virus-organisator helpt de huidige organisatie mee. Als medewerker van de Digitale Stad Eindhoven heeft hij de technische kennis en apparatuur in huis om deze unieke uitzending te verwezenlijken. Wie graag een blik op het festival wil werpen kan kijken op: www.dse.nl/virus, daarvandaan wijst de rest zich- zelf wel.