spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

TU/e en CERN

Binnendoor wordt buitenom

Biodieselfabrikant uit Zeeland
Cursor in PDF formaatCursor als PDF

Europese topfunctie voor oud TU/e-hoogleraar Schuurmans

23 september 2008 - Oud TU/e-hoogleraar Martin Schuurmans is vorige week benoemd tot bestuursvoorzitter van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Deze nieuwe technologie-instelling gaat de Europese koers uitzetten voor het wetenschappelijk onderzoek en beschikt over een miljardenfonds.

x2_s.jpg
Martin Schuurmans. Foto: ANP
Lees meer »
K3 komt naar de TU/e-campus
23 september 2008 - Kusjesdag, Alle kleuren, Oma’s aan de top en Oya lele. Deze en andere K3-liedjes schallen zondag 19 oktober over het TU/e-terrein. De bekende Belgische meidengroep viert haar tienjarig bestaan op de campus. Bij het gratis evenement worden zo’n twintigduizend mensen verwacht. x1_s.jpg
K3. Foto: ANP
Lees meer »
Rijksbegroting: extra geld voor 3TU.Federatie
18 september 2008 - Voor de samenwerking tussen de drie technische universiteiten komt met ingang van 2009 structureel ruim twee miljoen euro extra ter beschikking. Naar verwachting stijgt dat bedrag vanaf 2011 tot ruim vijf miljoen. Dat werd dinsdag 16 september bekend bij het aanbieden van de rijksbegroting voor het komende jaar.
Lees meer »
Spinozawinnaars spreken op symposium ICMS
18 september 2008 - Het Institute for Complex Molecular Systems (ICMS) viert zijn officiële opening op vrijdag 19 september met een symposium in de Blauwe Zaal. Voor deze gelegenheid zijn vier Nederlandse topwetenschappers uitgenodigd om te spreken.
Dendrimeren op een oppervlak, in beeld gebracht door de animatiestudio van ICMS. Illustratie: Remco van de Gaag en Thomas Hermans
Lees meer »
Digitale studiekeuze coach zorgt voor minder uitval
18 september 2008 - Veel Nederlandse studenten haken al in het eerste jaar van hun opleiding af, omdat ze zich verkijken op de aard van de studie. Josje Knoop, coördinator van het Pre University College aan de TU/e, ontwikkelde als promotieopdracht een ‘digitale studiekeuze coach’ (DSC) die vwo-scholieren helpt om de juiste richting te kiezen.
Josje Knoop. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Opnieuw meer ruimte voor onderzoeker in begroting OCW
18 september 2008 - De wetenschapsbegroting van OCW gaat verder op de ingeslagen weg en biedt de beste onderzoekers meer ruimte. Ook vrouwelijke wetenschappers krijgen een duwtje in de rug. Universiteitenvereniging VSNU hekelt de daling van de onderwijsuitgaven per student.
Lees meer »
Samenwerking TU/e met CERN ‘springlevend’
18 september 2008 - De samenwerking van de TU/e met CERN, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek, is nog altijd springlevend. Dat meldt dr. Ad Aerts van de faculteit Wiskunde & Informatica naar aanleiding van het bericht over de Large Hadron Collider (LHC) dat vorige week in Cursor verscheen.
De CMS-detector, een van de vier van de Large Hadron Collider. De faculteit W&I is geassocieerd lid van het project.
Lees meer »
Personeel gemeente niet meer welkom in kantine van Kennispoort
18 september 2008 - Alleen personeel van de Kamer van Koophandel (KvK), bedrijven in Kennispoort en medewerkers en studenten van de TU/e zijn vanaf 1 oktober nog welkom in de kantine van Kennispoort. Vanaf die dag wordt bij de ingang van de kantine gecontroleerd. Aanleiding voor de maatregel is de grote toestroom van medewerkers van de gemeente, die sinds juli in de nabijgelegen Kennedytoren gehuisvest zijn.
Lees meer »
Zesje is niet genoeg
18 september 2008 - Driekwart van de Nederlanders wil dat studenten geen genoegen nemen met een zesje, maar dat ze voor maximale resultaten moeten gaan.
Lees meer »
Olympische sporters ‘hebben het licht gezien’
18 september 2008 - Het is niet onomstotelijk bewezen, maar Toine Schoutens, directeur van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) op het TU/e-terrein, is er vrij zeker van dat zijn methodes tegen een jetlag de Nederlanderse sporters mede aan Olympische medailles hebben geholpen.
Lees meer »
Oud-TU/e’er Gelten overleden
18 september 2008 - Dr.ir. Marijn Gelten is 11 september op 64-jarige leeftijd in Nuenen overleden. Gelten werkte van 1966 tot 2005 voor de faculteit Technische Natuurkunde aan de TU/e. Hij was jaren universitair docent. De laatste jaren op de TU/e was hij actief op het gebied van beleidszaken en studievoorlichting.
Lees meer »
Buitenlandse studenten klagen over isolement in vakantiehuisjes
18 september 2008 - Internationale masterstudenten die vanwege de vertraagde oplevering van de spaceboxen op de TU/e-campus tijdelijk zijn ondergebracht zijn in Mierlo klagen over het isolement waarin zij terecht zijn gekomen. Zo is er geen internet in de vakantiehuisjes, en ook het openbaar vervoer schiet volgens hen ernstig tekort.
Deze week zijn de werkzaamheden voor het plaatsen van de spaceboxen achter Potentiaal hervat.
Lees meer »
Cabbolet: “Tilburgse rector adviseerde door te gaan met mijn promotie”
18 september 2008 - De Tilburgse rector magnificus Frank van der Duyn Schouten heeft op 27 december 2007 een brief geschreven aan zijn Eindhovense collega Hans van Duijn waarin hij adviseert de geplande promotie van Marcoen Cabbolet te laten doorgaan. Dat schrijft Cabbolet in een open brief die hij vorige week stuurde aan Cursor en aan het Tilburgse universiteitsblad Univers.
Lees meer »
TU/e-alumnus begint topwielerploeg
18 september 2008 - Ir. Gérard Vroomen, die in 1995 afstudeerde bij Werktuigbouwkunde, is met zijn fietsenbedrijf Cervélo een wielerploeg begonnen. Verschillende grote namen zijn al vastgelegd, onder wie Carlos Sastre, die dit jaar de Tour de France won. Vroomen wil komend jaar onder meer aan de Tour meedoen met het team.
Lees meer »
Weekendopenstelling De Hal matig bezocht
18 september 2008 - De eerste weekendopenstelling van de centrale bibliotheek, op zaterdag 13 en zondag 14 september, is matig bezocht.
Lees meer »
Daey Ouwens Fonds voor duurzame ontwikkeling
18 september 2008 - Het kabinet trekt een half miljard euro uit voor duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Dat maakte minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking vorige week bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
Kees Daey Ouwens. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »