Om antwoord te krijgen op de vraag ‘Hoe
lang duurt het nog voordat je in een laboratorium geproduceerd vlees kan eten’, reist Michael Specter de wereld rond op zoek naar de laatste ontwikkelingen rond kwekvlees. Tijdens zijn zoektocht komt hij uit in Nederland, dat hij het ‘Silcon Valley’ van het laboratoriumvlees noemt.
Bij de faculteit Biomedische Technologie (BMT) van de TU/e staat de journalist voor het eerst oog in oog met een ‘testtube burger’; een kluitje muizencellen van enkele millimeters groot. Hoewel Specter het aanzicht visueel zo aantrekkelijk noemt als ‘muizenuitwerpselen’, realiseert hij zich ook dat dit de weg is die bewandeld moet worden om vleeskweek op grote schaal mogelijk te maken.
Daisy van der Schaft is werkzaam binnen de groep Soft Tissue Biomechanics and Engineering en leidde Specter tijdens zijn bezoek aan de TU/e in januari rond in het laboratorium van BMT. Van der Schaft: “Natuurlijk vind ik het heel mooi dat ons onderzoek, maar zeker ook de groep, faculteit, universiteit en ook Eindhoven positief in de pers komt.” (GvdN)
http://www.newyorker.com/reporting/2011/05/23/110523fa_fact_specter |