/Voorpagina
/Nieuws
/Achtergrond
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 7

jaargang 42, 6 januari 2000


Nieuws

Untitled Document ‘8 met ballen’

Pascal Rooren was door collega’s opgegeven voor het TV8-programma ‘8 met ballen’. Aanvankelijk dacht hij slechts een aantal ramen van het Elektrotechniekgebouw op het TUE-terrein te hoeven wassen, maar hij bleek ook nog eens van 63 meter hoogte te moeten abseilen. Sven Platsch, student Werktuigbouwkunde en lid van de TUE buitensportvereniging ‘All Terrain’ zag erop toe dat alles goed zou gaan. Even leek het erop dat Platsch in actie moest komen. Rooren kwam halverwege stil te hangen, omdat het touw waaraan hij moest afdalen muurvast zat. Gelukkig was het mankement binnen enkele minuten verholpen en belandde hij veilig op vaste bodem. De uitzending van ‘8 met ballen’ is vrijdag 7 januari om 18.30 uur te zien bij TV8.

Foto Bram Saeys

Untitled Document Voorstel voor ISO-norm bamboe aangenomen

Na ruim elf jaar voorbereiden is het voorstel voor een ISO-normering voor bamboe rond. Dr.ir. Jules Janssen, voorzitter van de conferentie op de Filippijnen waar dit voorstel in oktober werd aangenomen, verwacht dat het nu nog een jaar of vier zal duren voor bamboe als bouwmateriaal een ISO norm krijgt.

Op de conferentie op de Filippijnen moesten de deelnemers het eens worden over een concepttekst voor de ISO, de International Standard Organisation. De voorstellen betroffen zowel de normen voor proeven met bamboe als voor een model voor de nationale bouwverordeningen. Janssen: “Als je wil meten wanneer staal breekt, staat in de ISO-normen hoe het testmateriaal eruit moet zien of hoe je proeven moet uitvoeren. Dat willen we ook voor bamboe, dan kan het ook in de bouwverordeningen opgenomen worden en kunnen ambtenaren dit bouwmateriaal niet meer verbieden.” De ISO bepaalt de internationale regels en kwaliteitseisen, waar (internationale) producenten, laboratoria en constructeurs zich normaliter aan houden, hoewel de ISO deze eisen niet dwingend kan voorschrijven. Maar wie er van afwijkt staat erg zwak bij de productie of verkoop en onderzoek wordt niet serieus genomen.

Lange adem

Janssen houdt zich bij de faculteit Bouwkunde (Constructief Ontwerpen) al sinds 1974 bezig met bamboe. In 1979 is er een contract gesloten tussen de faculteit en het INBAR, het International Network on Bamboo And Rattan. Daarin is overeengekomen dat het INBAR Janssen betaalt, zodat hij zich fulltime kan wijden aan onderzoek naar bamboe en de normering ervan. Daarmee is Bouwkunde de enige faculteit in Nederland waar bamboe onderdeel is van het onderzoeksbeleidsplan. Sinds 1988 werkte Janssen vooral aan een concepttekst. “Vooral de laatste twee, drie jaar is de grootste klapper gemaakt. Daarvoor was het vooral een uitwisseling van gedachten, kijken hoe we het zouden aanpakken, mensen enthousiasmeren, de financiën regelen. Echt een project van lange adem dus, maar op de conferentie op de Filippijnen zijn we het eens geworden over de concepttekst.”

Om hoeveel bamboe gaat het in Nederland? Janssen: “Wekelijks komen er drie containers ons land binnen met elk met 55 kubieke meter bamboe, goed voor 300.000 gulden. In Nederland wordt bamboe vooral voor vloeren gebruikt, het gebruik ervan als fineer is sterk in opkomst.”

Sloppenwijken

De concepttekst gaat nu naar de ISO, waarna alle landen het voorstel bespreken. Als ze het eens zijn, volgt de erkenning, “Maar voor die procedure helemaal is afgerond zijn we wel zo’n vier jaar verder”, verwacht Janssen.

Is bamboe, net als beton of staal, een geaccepteerd bouwmateriaal dan heeft dat veel gevolgen. Importeurs kunnen eisen stellen aan de kwaliteit van de geleverde bamboe; bouwondernemingen in derde wereldlanden kunnen makkelijk(er) financiering krijgen voor woning- of scholenbouw. Ook kwekers kunnen makkelijker geld lenen om een bedrijf op te zetten, omdat er een kwaliteitsnorm is. Janssen is nu 64 jaar en ijvert al 22 jaar voor bamboe. Betekent dit dat hij de acceptatie van de officiële ISO-norm voor bamboe niet meer zal meemaken? “Officieel moet ik met pensioen, maar ik kan hier blijven werken, daar heeft het INBAR geld voor vrij gemaakt. Ik heb nog twee promovendi en via Euflex, het uitzendbureau van de TUE, kan ik nog drie jaar vooruit.”/.

Untitled Document Academici succesvol op arbeidmarkt

Academici doen het goed op de arbeidmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de VSNU, de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten.

Van de onderzoeksgroep heeft 97 procent betaald werk en ongeveer 90 procent van de afgestudeerden vindt binnen drie maanden een baan. Het succes van de academici is niet vreemd gezien de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Volgens prognoses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) zal de vraag naar hoger opgeleiden zelfs nog verder stijgen. Dit hangt samen met de hogere opleidingseisen van werkgevers, die in de komende jaren volgens het ROA zullen toenemen. Snelle technologische ontwikkelingen leiden tot een toenemende complexiteit van veel functies. Om aan de toegenomen vraag naar academici te kunnen voldoen zullen de universiteiten meer studenten moeten opleiden. Extra investeringen zijn volgens het VSNU onontbeerlijk.

Het succes van academici op de arbeidsmarkt hangt niet alleen samen met de studiekeuze, maar lijkt ook bepaald te worden door achtergrond- en kwalificatiekenmerken zoals: leeftijd, hoogste vooropleiding, relevante werkervaring, geslacht en een tweede studie. Deze factoren hebben ook invloed op de hoogte voor het uurloon van de afgestudeerde academici./.

Untitled Document IPO Colloquia

Dr. Martin Bichsel (ETH Zurich): ‘Computer Vison and its applications in USI’, vrijdag 7 januari, 11.00 uur.

Prof.dr.ir. J.E.W. Beneken (Voorzitter Raad van advies): ‘Platform Medische Technologie; praktijkgestuurd onderzoek’ vrijdag 14 januari, 11.00 uur.

Promotie

Op woensdag 12 januari om 16.00 uur promoveert drs. S.C. Pauws in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Music and Choice: Adaptive Systems and Multimodal Interaction’.

Rechtgezet

In Cursor 16 is abusievelijk gemeld dat Bouwkundevereniging Cheops 23 december 1999 haar nieuwe onderkomen in de kelder van het Hoofdgebouw in gebruik zou nemen. Dat moet zijn 6 januari, vandaag dus.

Vacature

Secretarieel administratief medewerker, V2801.043, Studenten Service Centrum, duur: 1 jaar + uitz onb tijd. salaris: maximaal fl 4.203,- bruto per maand, sluiting: veertien dagen.














Website