/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 2

jaargang 44, 13 september 2001


Onderzoek

Untitled Document

Afkoelen met geluid
Thermo-akoestiek/Cora van den Berg
Foto/Maarten van Loosbroek
Een temperatuur tot zeventig graden onder nul dankzij geluidsgolven. Dat is de laagste temperatuur die ooit bereikt is met een thermo-akoestische koeler. Dr.ir. Hassan Tijani heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de optimalisatie van het thermo-akoestische apparaat, dat niet meer dan 350 gram weegt en volgens Amerikaanse onderzoekers het beste in zijn soort is. Het zou zelfs een milieuvriendelijke optie zijn voor koelkasten. Deze week promoveerde Tijani op zijn proefschrift.

tijaniEen verrassende techniek. Dat vindt Hassan Tijani na vijf jaar promotieonderzoek nog steeds van de thermo-akoestiek. "Het is zo'n techniek die je pas gelooft als je het met eigen ogen gemeten hebt", zegt hij aan de vooravond van zijn promotie over 'Loudspeaker-driven thermo-acoustic refrigeration'. "Want wie gelooft nu dat je met een geluidsgolf afkoeling kunt genereren?"
Tijani (38) studeerde af aan de faculteit Technische Natuurkunde bij de groep Coöperatieve Verschijnselen in 1996. In datzelfde jaar begon hij als AIO bij de groep Lage Temperaturen. "Het was het begin van het Nederlandse onderzoek naar thermo-akoestische koeling", vertelt hij. "Het is een heel jong onderzoeksgebied. Alleen in de Verenigde Staten zijn ze er zo'n twintig jaar mee bezig."
In de thermo-akoestiek wordt geluid gebruikt om iets op te warmen of juist af te koelen. "Een thermo-akoestische koeler is een eenvoudige machine", benadrukt Tijani. "Een luidspreker is gekoppeld aan een akoestische resonator. In de
resonator zitten twee warmtewisselaars en een klein buisje met meer dan honderd flinterdunne platen erin, de zogenoemde stack. Het systeem is gevuld met helium. De geluidsgolven die door het systeem worden gestuurd, zorgen er voor dat het gas comprimeert en expandeert. Daar waar het comprimeert, wordt de temperatuur hoger, waar het expandeert, koelt het af. Op die manier wordt een bepaalde hoeveelheid warmte in de stack verplaatst: de ene kant van de stack wordt kouder dan de andere. Slangen met koelwater om de stack heen voeren de warmte af, zodat het systeem steeds verder kan afkoelen. Op deze manier kan een temperatuur van tegen de 200 Kelvin, zo'n ­70 graden Celsius, bereikt worden."

Optimale koeler
Tijani was vijf jaar geleden de eerste onderzoeker in Nederland op dit vakgebied. "Ik heb veel kennis moeten vergaren en moeten proberen het te begrijpen", vertelt hij. "Mijn doel was zelf een koelsysteem maken en optimaliseren. Veel tijd heb ik in de werkplaats doorgebracht, om onderdelen op maat te maken of verschillende gassen uit te proberen. Daarnaast zat ik ook veel achter de computer om berekeningen te doen en simulaties uit te voeren. Door allerlei parameters te variëren, heb ik bekeken wat het beste werkt. Het was lastig genoeg om de parameters apart te onderzoeken. Ze zijn allemaal aan elkaar gekoppeld. De theorie achter het systeem is vrij complex, hoewel het apparaat er zelf eenvoudig uitziet."
Eén van de grootste problemen was de speaker. Niet iedere speaker is geschikt voor de thermo-akoestiek. Het moet er één zijn met een grote amplitude (maximale waarde van de uitwijking in een golf- of trilbeweging-red) die heel intensief gebruikt kan worden. Meer dan een paar weken gaat zo'n speaker niet mee. "In de toekomst is het waarschijnlijk beter om een soort motor te gebruiken in plaats van een speaker", zegt Tijani. "Maar dat moet nog helemaal onderzocht worden. De efficiëntie van de speaker is ook een punt van aandacht. Die wordt beter naarmate de mechanische frequentie van de luidspreker zelf de akoestische frequentie van de resonator nadert. Tijdens mijn onderzoek is het gelukt die mechanische resonantiefrequentie in te stellen door het gasvolume achter de luidsprekerconus te variëren. Hiermee werd de efficiëntie 35 procent beter", voegt Tijani toe.

Vislijnen
Ook de stack is een probleem. Het is een soort buisje van zeven centimeter dik en acht centimeter lang, met wel honderdvijftig platen erin van maximaal 0,1 millimeter dikte. Die platen worden met vislijnen bij elkaar gehouden, zodat er kanalen ontstaan van 0,15 millimeter. "Het is tijdens het onderzoek gelukt om met de hand de kleinste stack te maken die ooit gemaakt is", zegt Tijani niet zonder trots. "Zo hebben we voor de meeste problemen die we tegenkwamen een oplossing gevonden. Ik heb nu een idee hoe de optimale koeler in elkaar moet zitten."
In de Verenigde Staten is veel onderzoek naar thermo-akoestische koeling gedaan. "Daar denken ze dat het in de toekomst koelkasten kan vervangen", zegt Tijani. "Het systeem heeft namelijk nogal wat voordelen. Zo is helium een milieuvriendelijk gas, als je het vergelijkt met de CFK's in de huidige koelkasten. Het systeem is goedkoop, omdat het een tamelijk eenvoudig apparaat is met weinig onderdelen die weinig onderhoud vragen. Het geheel is niet zwaar, de aluminium resonator bijvoorbeeld is maar zestig centimeter groot en weegt niet meer dan driehonderd gram. Alles bij elkaar is het een betrouwbaar systeem."
Het grote nadeel daarentegen is het
magere rendement ten opzichte van gangbare koeltechnieken. "Maar die efficiëntie kan alleen maar verbeterd worden", benadrukt Tijani. "Het is tenslotte een techniek die nog in de kinderschoenen staat."

Marineschepen
In Amerika wordt het systeem op dit moment al toegepast bij marineschepen, in de elektronica-industrie -om chips af te koelen- en bij de NASA. "Daar kijken ze of ze biologische samples die mee de ruimte ingaan koel kunnen houden", legt Tijani uit. "Maar het zijn tot dusver alleen maar min of meer bijzondere toepassingen. Op grote schaal moet het systeem nog helemaal uitkristalliseren."
Afgelopen april is in Nederland de eerste workshop op gebied van thermo-akoestiek georganiseerd. "Daar waren alle grote jongens uit de Verenigde Staten op afgekomen", vertelt Tijani. "Zij beschouwen mijn machine als één van de beste ooit gemaakt. Zo'n lage temperatuur is nog nooit eerder gerealiseerd met een thermo-akoestische koeler. Tegelijk is het de lichtste koeler, met z'n 350 gram. En de koppeling tussen
resonator en speaker is helemaal geoptimaliseerd. Wat wil je nog meer?"

Geluid creëren
Ondanks deze sprekende resultaten dreigt het onderzoek over thermo-
akoestische koeling in Nederland niet verder te gaan. "Zo'n onderzoek is altijd afhankelijk van financiering. En voor zover ik weet is die er niet, jammer genoeg."
Dat is ook jammer voor de industrie, want in de thermo-akoestiek zit veel potentieel. Er zijn heel wat varianten op de koeltechniek denkbaar. Zo kan de techniek zodanig omgedraaid worden dat er in plaats van een afkoeling een opwarming van de stack plaatsvindt. In plaats van een koeler is de machine dan een warmtepomp, die bijvoorbeeld ruimtes kan verwarmen. Ook kan de efficiëntie van het systeem verbeterd worden door gebruik te maken van een lopende golf in plaats van een staande golf. "Zelfs is het mogelijk de hele techniek om te draaien", voegt Tijani toe. "Nu gebruiken we geluid om een temperatuurverschil te creëren. Maar je kunt met een temperatuurverschil ook geluid voortbrengen. Als je deze twee technieken combineert, is de hele luidspreker niet meer nodig. Dan kan je met een vlam of bijvoorbeeld met zonne-energie geluid opwekken, dat vervolgens weer voor afkoeling zorgt. Een machine zonder bewegende delen dus, ideaal voor de ruimtevaart."

Tijani heeft zijn proefschrift naar zo'n honderd vakgenoten in Amerika en Japan gestuurd, in de hoop dat er iets van wordt overgenomen. "Uitwisseling tussen onderzoekers is altijd belangrijk. In de VS hebben ze weliswaar een voorsprong van twintig jaar. Maar wij hebben in de afgelopen jaren een paar grote sprongen vooruit gemaakt. Het liefst zou ik er zelf mee verder gaan. Maar na mijn promotie houdt mijn aanstelling aan de TU/e op. Dan moet ik werk zoeken. Ik wil in ieder geval onderzoek blijven doen. Want wetenschap is mijn hobby en mijn vak."/.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor