/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 4

Jaargang 44, 27 september 2001


Nieuws

Untitled Document

TU/e doet mee aan actie Coins for Care
Geld inzamelen voor goede doelen
De TU/e doet mee aan de inzamelingsactie Coins for Care. Met het oog op de invoering van de euro wil deze organisatie (in samenwerking met de Nationale Eurocollecte) Europees munt- en papiergeld inzamelen en dit besteden aan diverse goede doelen.

Op zes plaatsen op het universiteitsterrein komen vanaf maandag 1 oktober inzamelbussen te staan, waar medewerkers en studenten hun overtollige francs, peseta's, pfennigen en andere valuta in kwijt kunnen: bij de receptie in het Hoofdgebouw, in het sportcentrum en in de restaurants in het Paviljoen, het Traverse-gebouw, het Auditorium en W-hoog. De bussen blijven daar tot en met februari volgend jaar staan.
De opbrengst van de inzameling wordt verdeeld over goede doelen die de gevers zelf kiezen. Zij kunnen via de internetsite www.nederlandvoorhetgoededoel.nl laten weten welke doelen hun voorkeur hebben.
De TU/e is één van de vele duizenden bedrijven, winkels, banken en andere instanties in Nederland die aan de actie meedoen. De inzameling van 'vreemd geld' op de TU/e is georganiseerd door de Dienst Interne Zaken en verloopt via Ex-change. Deze stichting maakt deel uit van de actie Coins for Care en vertegenwoordigt de hele onderwijssector./.

Untitled Document

Imago universiteit belangrijk
Waarom kiest een student voor een bepaalde universiteit? De uitstraling van de universiteit, de aantrekkelijkheid van de stad en studentenleven en de reistijd zijn de meest genoemde redenen. Dit blijkt uit de instroommonitor van IOWO, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Pas na deze imagokenmerken van universiteiten komen motieven aan bod zoals de goede naam van de opleiding, de manier waarop het onderwijs wordt gegeven of de aanwezigheid van een unieke opleiding. Volgens de onderzoekers betekenen deze uitkomsten niet dat studenten ongevoelig zijn voor de kwaliteit van hun opleiding, maar wel dat studenten blijkbaar verwachten dat er op kwaliteitsgebied weinig verschil is tussen universiteiten.
Het onderzoeksinstituut IOWO voerde ook de satis-factiepeiling voor studenten uit aan de TU/e. De instroommonitor is een onderzoek dat jaarlijks met behulp van vragenlijsten wordt uitgevoerd onder alle eerstejaars studenten aan universiteiten die rechtstreeks afkomstig zijn uit het VWO. Dat waren er deze keer 17.500.
Het meest genoemde motief voor de opleidingskeuze is de interesse in het vakgebied. Op de tweede en derde plaats staan de aansluiting bij de eigen capaciteiten en vaardigheden en de beroepsmogelijkheden die een opleiding biedt. Minder vaak worden een hoog inkomen of maatschappelijk aanzien als motieven genoemd. Voorbereiding op later wetenschappelijk onderzoek lijkt nauwelijks een rol te spelen./.

Untitled Document

Spaans glas biedt bewoners B-hoog bescherming
Na het zomerreces is eindelijk gestart met het aanbrengen van een nieuwe gevel rondom het voormalige T-hoog. De faculteit Bouwkunde hoopt aan het begin van collegejaar 2002-2003 ingehuisd te zijn in haar nieuwe onderkomen.

In het eerste plan van architectenbureau Diederen/Dirrix/Van Wylick waren het met name de te hoge kosten voor de gevelbedekking die zorgden voor vertraging in het bouwproces. De ontwerpers moesten op zoek naar een goedkoper alternatief. Op dit moment is ongeveer de helft van de buitengevel voorzien van een glazen omhulsel met een duidelijk zachtgroen patroon. In het glas, dat tegen de buitenkant wordt aangebracht, zit een ge-stileerde afbeelding van een bouwtechniek: een steiger. Dit patroon wordt er in Spanje op gezeefdrukt.
Voor het vastzetten van de glasplaten wordt tegen de constructie van het gebouw over de hele lengte een aluminium koker aangebracht, waar het glas met behulp vanmetalen plaatjes tegenaan wordt gezet. Van de buitenkant wordt het nog eens afgewerkt met een kliklijst. Om ervan verzekerd te zijn dat het glas stevig genoeg is, heeft men er met succes een slingerproef op losgelaten. Daarbij zijn grote zandzakken tegen de ruiten gegooid. De constructie zelf zou bestand moeten zijn tegen windkracht twaalf. Het KNMI omschrijft windkracht twaalf als 'orkaan' met snelheden van meer dan 117 kilometer per uur. De afdeling Vastgoed verwacht dat de werkzaamheden aan
B-hoog in juni volgend jaar zijn afgerond./.
Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document

BIA houdt Buitenlanddag
Vragen over stage lopen of afstuderen in het buitenland worden woensdag 3 oktober beantwoord tijdens de Buitenlanddag. Deze wordt georganiseerd door het Bureau for International Activities (BIA) van de TU/e.

Ervaring opdoen in het buitenland is onderdeel van het speerpunt internationalisering van de TU/e. Om wat meer informatie te geven over wat dat precies inhoudt, organiseert het BIA de Buitenlanddag. Deze vindt plaats in de ruimte voor de Blauwe Zaal in het Auditorium van 10.00 tot 15.00 uur.
Studenten die al in het buitenland zijn geweest, vertellen over hun ervaringen daar. De landen China, Canada, Amerika, Spanje, Suriname, Oostenrijk, Bangladesh en Thailand komen aan bod tijdens presentaties. Ook is er een informatiemarkt waar het BIA natuurlijk staat, evenals internationale studieverenigingen, de faculteiten van de TU/e, de Franse ambassade en het Centrum voor Taal en Techniek.
Tussen 15.00 en 16.00 uur wordt bekendgemaakt welke studenten de Ambassadeursprijs krijgen. De prijs is bedoeld voor degene die de TU/e goed heeft gepromoot in het buitenland. De prijs bestaat uit drieduizend, tweeduizend en duizend gulden.
Voor meer informatie over de Buitenlanddag kan worden gekeken op www.tue.nl/bia/
news.htm./.

Untitled Document

Reisverbod drie TU/e studenten
Drie studenten Internationale Ontwikkelingskunde (Itok) van de faculteit Technology Management hebben een reisverbod gekregen van de faculteit vanwege de aanslagen in de Verenigde Staten.

Deze studenten zouden binnenkort afreizen voor een stage of afstudeeropdracht in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten of naar een land dat direct grenst aan Pakistan of Afghanistan.
Vanwege de aanslagen in Amerika heeft de faculteit deze maatregel genomen. Het reisverbod wordt elke vijf dagen herzien, maar loopt nu nog. Het bestuur van TM vindt het niet verantwoord om studenten nu af te laten reizen naar bovenstaande bestemmingen.
Bij het Bureau for International Activities (BIA) is bekend dat drie studenten nu niet naar het geplande buitenland kunnen gaan. Alledrie de studenten hadden hun kamer in onderhuur gegeven aan het BIA om buitenlandse gasten in te kunnen huisvesten. Deze knelpunten zijn inmiddels weer opgelost./.

Untitled Document

"L'Orfeo is meer dan een opera, het is een happening"
Het wordt allemaal wel heel erg spannend in de kelder van het Laplace-gebouw op het TU/e-terrein. Daar speelt Opera Zuid van 27 september tot en met
3 oktober L'Orfeo, muziektheater gebaseerd op de opera van Claudio Monteverdi. De kelder is onder de bezielende leiding van regisseur en decorontwerper Henk Schut omgetoverd tot de onderwereld van Hades. Opera Zuid werkt in deze productie samen met studenten van de TU/e.

Tanya Nimalasuriya (26), zevendejaars Natuurkunde en Serge Vrijaldenhoven (24), derdejaars Informatica, spelen als figuranten een belangrijke rol in deze Griekse tragedie. Ook al hebben ze maar weinig voorbereidingstijd gehad. Tanya Nimalasuriya: "Ik heb nog nooit meegemaakt dat er minder repetitiedagen zijn dan voorstellingsdagen".
De klassieke rol van het publiek is bij deze productie doorbroken. Niet als passieve toeschouwer in de zaal, maar als actieve observanten in het dodenrijk. Vrijaldenhoven: "Het is wel moeilijk. Je weet niet wat mensen gaan doen. Er kunnen gekke dingen gebeuren. Daarom zijn de figuranten de gidsen van het publiek door de werelden waarin het stuk zich afspeelt. We moeten mensen tonen waar ze heen moeten. Ze mogen wel vrij rondlopen, maar ook weer niet teveel". Nimalasuriya lacht: "We moeten voorkomen dat mensen in de heilige rivier de Styx vallen".

Doolhof
De keuze voor de kelder van het Laplace-gebouw is even logisch als opmerkelijk. Het is geen ruimte om in klassieke opzet voorstellingen te geven. Daarentegen leent de ruimte zich uitermate goed om er een onderwereld in te creëren. "Het is er donker, er zijn geen ramen, het is een doolhof. Het is een claustrofobische ervaring. Maar dat is de kracht van de ruimte. Die is onvoorspelbaar, je zou er zo in kunnen verdwalen", aldus Nimalasuriya. Vrijaldenhoven voegt daaraan toe: "Je voelt de onderwereld. Het is een soort droomwereld waar je bij betrokken raakt. Het is de mysterieuze sfeer waar je een onderdeel van vormt. Het is heel erg dichtbij".
De opzet van het muziektheater is door de bijzondere omgeving anders dan het theater dat op een podium wordt gespeeld. Dat vraagt om aanpassingsvermogen van de figuranten die zichzelf zien als 'sfeerbepalende elementen'. Nimalasuriya: "Onze rol begint pas als het publiek er is. Daarom is het soms lastig met repeteren. We spelen eigenlijk tussen het publiek en de musici in. Wij zijn de tussenpersonen. Maar er is geen vastgestelde grens tussen publiek en spelers. Daardoor word je erdoor aangegrepen. Je loopt van scène naar scène. Het leuke is dat het publiek zelf moet bewegen door de ruimte, zelf actief ervaringen opdoet. Het is meer dan opera, het is een happening".
Beide studenten kunnen niet wachten tot de voorstellingen beginnen. Nimalasuriya: "Het is erg spannend. Het publiek moet maximale intensiteit ondergaan. Bezoekers moeten helemaal betrokken worden bij het verhaal, echt emotioneel meedoen. Maar dat gaat lukken. Het wordt onvergetelijk"./.

Foto's: Bart van Overbeeke

Untitled Document

"Mensen zitten altijd te wachten op iets nieuws"
Airboard verovert Nederland
Het ziet er een beetje uit als een uit de kluiten gewassen grasmaaier, een erg grote frisbee of een minihovercraft. Het heet een Airboard en is niks anders dan een ronde schijf met een doorsnee van 1,6 meter met een hendel erbovenop voor het geven van gas. De vijf exemplaren van Eindhovenaar Martijn Docters, franchisenemer voor het Airboard in de Benelux, staan uit te puffen nadat ze de dag ervoor op een beurs zijn gedemonstreerd.

Over de wereld bestaan nu achtentwintig Airboards, waarvan Docters er vijf in zijn bezit heeft. Eén zo'n 'speeltje' kost zeventigduizend gulden. De beurs van de dag ervoor was een doorslaand succes. Docters: "Honderdvijftig mensen hebben het uitgeprobeerd, honderdvijftig mensen waren laaiend enthousiast. Iedereen die er vanaf komt, lacht".
Het Airboard is ontwikkeld door Australiër Kevin Inkster. In de zwevende schijf ligt een uit een kart afkomstige benzinemotor van negen pk die een ventilator en een klein wieltje aandrijft. Aan de voorkant wordt lucht aangezogen die er aan de onderkant met kracht weer uit wordt geblazen om zo van de grond te komen. Het 85 kilo wegende gevaarte stijgt dan vier centimeter op en kan een snelheid halen van 25 tot dertig kilometer per uur. Het Airboard heeft een gashendel, maar geen stuur of rem. Alles komt aan op behendigheid. Zoals je met snow- en skateboarden stuurt door je gewicht te verplaatsen, zo bestuur je ook het Airboard. Onder het Airboard zitten aan weerszijden twee draaiende borstels die bij het leunen de grond raken, waardoor je door de wrijving een bocht maakt. Je zweeft en als je op volle snelheid het gas loslaat, lijk je door de lucht te drijven. Een onwerkelijk gevoel, dat blijkbaar erg verslavend werkt. "Als mensen een rondje gemaakt hebben, vragen ze meteen wanneer ze er weer op mogen" , aldus Docters.

Olympische Spelen
Docters zag het Airboard tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney en was meteen verkocht. "Ik zat televisie te kijken en zag het Airboard. Ik dacht bij mezelf 'Da's een mooi ding' en ben meteen gaan surfen op internet. Na veel mailen kwam ik in contact met een leverancier in Engeland bij wie een prototype stond", aldus Docters.
Het Airboard wordt momenteel vooral ingezet op beurzen en evenementen. "Ik heb al contact met verhuurbedrijven voor jetski's en quads, die het Airboard in hun assortiment willen opnemen en met het Autotron in Rosmalen, het Beursgebouw en het Indoor Sportcentrum in Eindhoven om het Airboard te laten zweven op een al dan niet uitgestippeld circuit. Het loopt ontzettend storm, ik zit met mijn handen in het haar, ik draai honderd uur per week."

Geen rem
"Mensen zitten altijd te wachten op iets nieuws, zijn altijd op zoek naar gevaar. Veiligheid staat bij mij voorop. Er zit geen stuur en geen rem op. Je mag er ook niet de straat mee op. Zeker nu minister Netelenbos al moeilijk doet over die gemotoriseerde stepjes, wacht ik daar nog even mee. Instructeurs die met het Airboard werken, krijgen ook een gedegen opleiding. Voor leken kan het gevaarlijk zijn. Er is tot nu toe nog maar één persoon vanaf gevallen, maar die deed 't expres."
Docters hoopt zelf binnen een paar jaar door de hele Benelux Airboard-centra op te zetten, maar verwacht dat bijvoorbeeld ook kartcentra interesse hebben in het Airboard als uitbreiding van hun assortiment. "Ik hoop dat de Benelux binnenkort een competitie zal hebben. Op een circuit, voor de snelheid, of freestylen, waar het op behendigheid aankomt. Airboarden kan op elke ondergrond. Gras, asfalt, beton, marmer, alleen niet op het water. Je kunt daarentegen wel door plassen gaan, met het nadeel dat je het water wegblaast, waardoor je heel erg nat wordt."
"Op dit moment kijk ik erg uit naar de marathon van Eindhoven. Misschien krijgen we het voor elkaar dat we met vijf Airboards voor het deelnemersveld staan opgesteld. Als het startschot klinkt, zweven we met vijf Airboards een stuk voor de lopers uit. Als je dat ziet, denk je toch niet dat Eindhoven een saaie stad is? No way!" /.

Voor meer info: www.hover1.nl

Untitled Document

Huisstijlsite komt er aan
Alle regels rond de huisstijl van de TU/e zijn vanaf maandag 1 oktober te vinden op de site www.tue.nl/csc/huisstijl. In de loop van deze week ontvangen alle medewerkers de huisstijlwijzer van de TU/e, bedoeld ter ondersteuning bij het consequent doorvoeren van de huisstijl in alle interne en externe uitingen. In de huisstijlwijzer staan de uitgangspunten en basiselemen- ten van de huisstijl en praktische informatie over de huisstijlsoftware, de basisstramienen en de voorkeursleveranciers. Voor vragen kan contact worden opgenomen met het Communicatie Service Centrum, tel. 4142, e-mail: CSC@tue.nl.

Schrijflunch Amnesty
De TU/e-groep van Amnesty International houdt dinsdag 2 oktober een schrijflunch in het Auditorium. Van 12.30 tot 13.30 uur worden de bekende brieven geschreven. Iedereen kan aanschuiven.

Werkzaamheden
In verband met de start van de bouw van het Cyclotron wordt donderdag 27 september een gedeelte van de parkeerplaats van N-laag afgezet. De inrit op De Zaale naar parkeerplaats E-laag is van 19 t/m 26 september afgesloten. Deze parkeerplaats is dan alleen te bereiken via De Lismortel en Het Eeuwsel. Aansluitend is tot omstreeks 3 oktober de noordelijke rijbaan van De Zaale ter hoogte van de W-hal afgesloten. Op 9 oktober is Het Veken afgesloten in verband met het plaatsen van een kraan.

Workshop RSI
Er zijn nog plaatsen vrij voor de workshop RSI op donderdag 25 oktober. De workshop wordt gehouden in de vergaderzaal van het Studenten Sport Centrum vanaf 17.15 uur. Een sportkaart is niet nodig. Daarnaast is het mogelijk deel te nemen aan oefengerichte trainingen voor mensen met lichte RSI-klachten.Deze trainingen vinden plaats op dinsdag- en donderdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur in de cardiozaal van het sportcentrum. Voor deze trainingen is wel een sportkaart noodzakelijk. Voor meer informatie over de work-shop of trainingen kan worden gebeld naar Frits Niemans tel. 3232 of mailen naar: G.L.M.Niemans@tue.nl.

Lezing architectuur
Het Architectuur Centrum Eindhoven en de Bond Nederlandse Architecten organiseren samen acht lezingen per jaar. Maandag 8 oktober is het de beurt aan Peter Wilson van het Duitse Architecturbüro Bolles+Wilson. Wilson vertelt die avond vanaf acht uur over zijn recente werk. De lezing vindt plaats in het Auditorium op de derde verdieping van De Witte Dame. De toegang is gratis.

Graduation show
De eindexamenkandidaten van The Design Academy in Eindhoven tonen van 18 tot en met 23 oktober hun afstudeerwerk. De expositie is te zien op de vijfde verdieping van De Witte Dame in Eindhoven. De expo is geopend op donderdag en vrijdag van 11.00 tot 22.00 uur en op zaterdag, zondag, maandag en dinsdag van 11.00 tot 18.00 uur.

SMS-service studenten
Studenten kunnen voortaan gratis het laatste studentennieuws via SMS krijgen. StudentMenu en Nobiles hebben deze gratis SMS-informatiedienst opgezet. Via de sites www.nobiles.nl en www.studentmenu.nl kan een persoonlijk interesseprofiel worden ingevuld. Nieuws over het Eindhovense uitgaans-leven, evenementen, stages, reizen en nog meer verschijnt dan op het schermpje van de mobiele telefoon.

Javacard wedstrijd
SchlumbergerSema organiseert de 'Javacard programming contest', een programmeerwedstrijd voor SIM-kaarten. Softwarebedrijf NotTheFly Component Solutions neemt deel aan deze wedstrijd, maar zoekt daarvoor nog studenten die aan de Javacard-ontwikkelingen willen meewerken. Het prijzengeld bedraagt 70.000 euro. Geïnteresseerden kunnen voor 10 oktober een mailtje sturen aan: joostb@notthefly.com. Meer informatie: www.notthefly.com.

SnOwball in de AOR
Woensdag 3 oktober speelt de Eindhovense band snOwball in de AOR. De band heeft dit voorjaar de Eindhovense regiomuziekprijs 2001 gewonnen. Het optreden begint om 21.00 uur.

Vacatures
MANAGEMENT ASSISTENTIE V 36205, faculteit Elektrotechniek, ingangsdatum 18/09/2001, sluitingsdatum 18/10/2001, duur: vast dienstverband voor 32 uur per week, salaris: 4598 (schaal: 6), meer info: www.ele.tue.nl/vacatures/huidige_vacatures/~index-nl.asp.
PHD EXPERIMENTAL FLUID DYNAMICS, faculteit Werktuigbouw-kunde, ingangsdatum 18/09/2001, sluitingsdatum 18/11/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden, salaris: 4511 (schaal: 27), meer info: http://vacatures.wtb.tue.nlof http://www.wtb.tue.nl /woc/wet/.

AIO BYPASS TRANSITIE, faculteit Werktuigbouw-kunde, ingangsdatum 18/09/2001, sluitingsdatum 18/11/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden, salaris: 4511 (schaal: 27), meer info: http://vacatures.wtb.tue.nl of http://www.wtb.tue.nl/
woc/wet/.

SYSTEEMDESKUNDIGE, faculteit Wiskunde en Informatica, ingangsdatum 19/09/2001, sluitingsdatum 11/10/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 24 maanden, salaris: 8313 (schaal: 11), meer info: www.win.tue.nl/
vacatures/.

OFFICE MANAGER FACULTEITSBESTUUR, faculteit Technologie Management, ingangsdatum 19/09/2001, sluitingsdatum 15/10/2001, duur: vast dienstverband voor 38 uur per week, salaris: 5071 (schaal: 7) meer info: www.tm.tue.nl.














Website Cursor