/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 1

jaargang 43, 8 februari 2001


Achtergrond

Untitled Document

Gerard Pasmans: TU/e man in hart en nieren

Afscheid/Gerard Verhoogt
Foto/
Bram Saeys
"Vuurpijlen kijken vanuit het ziekenhuisbed leek me maar niks. Ik lag met kerstmis in het ziekenhuis, met het dringende verzoek of ik met nieuwjaar thuis mocht zijn. Dat kon en in februari was ik weer aan het werk." Gerard Pasmans, de scheidend directeur bedrijfsvoering bij de faculteit Elektrotechniek, is niet alleen een workaholic, maar ook een openhartig mens. Niet alleen over zijn ziekte, ook in zijn werk en in de omgang met medewerkers. Pasmans, die zijn pretoogjes behouden heeft, is een TU/e man in hart en nieren: "Ik word echt gepikeerd als ze iets verkeerds zeggen over de TU/e."

Op zijn kamer staan diverse kleine gadgets. Een zwarte orka, ter herinnering aan de invoering van het financieel-administratieve ORCA-systeem van de TU/e, een metalen asbak die medewerkers van de Natuurkunde werkplaats voor hem draaiden toen de eerste computergestuurde freesbank in gebruik werd genomen en een kleine kopie van het beeld 'Turbulentie' van Margot Zanstra, dat voor de gebouwen van de faculteit Natuurkunde staat.
Pasmans: "Fons de Waele, hoogleraar bij Natuurkunde, zag het beeld op een tentoonstelling in Frankrijk. We wilden dat beeld, waarvoor Zanstra de Henry Moore Prijs had gekregen, graag bij Natuurkunde hebben. Dus kochten we de rechten en de mensen van de Natuurkundewerkplaats hebben het in de avonduren gemaakt. Het mocht alleen geen exacte kopie zijn, want het originele beeld staat in Japan. Dus hebben we de bovenkant verlengd; dan is het niet exàct hetzelfde", vertelt Pasmans, nog nagenietend.
Pasmans (1943) begon in 1960 op de TH Eindhoven als medewerker bij de bestellingenadministratie. Hij maakte de HBS-A niet af, maar combineerde werk en avondstudie. Daar haalde hij alle benodigde diploma's: vijfjarige Handelsavondschool (in twee jaar), praktijkdiploma boekhouden, MBA en staatsdiploma bedrijfsadministratie 1 en 2. Hij begon bij de afdeling algemene wetenschappen met de onderafdeling Wiskunde en de secties Natuurkunde en Geesteswetenschappen. In 1982 werd hij hoofd van het afdelingsbureau van Natuurkunde, dat inmiddels een zelfstandige afdeling was. In 1986 werd hij daar beheerder, wat voorheen een dubbelfunctie was: decaan-beheerder. Later werd de titel directeur beheer, daarna directeur bedrijfsvoering.
Pasmans vervulde die functie ook een aantal malen ad interim bij de faculteiten Werktuigbouwkunde (in 1990 en 1998) en bij Wiskunde en Informatica, telkens voor anderhalf jaar. In 1998 werd Pasmans directeur Beheer bij Elektrotechniek.

Luilekkerland
Vraag is wat je moet kunnen om een dubbelfunctie te vervullen en te willen. Pasmans is immers bij andere faculteiten een aantal keren benaderd als directeur bedrijfsvoering.
Pasmans: "Ik ben een echte workaholic. Ik ben ook een TU/e-man in hart en nieren, ik word echt gepikeerd als ze iets verkeerds zeggen over de TU/e. Dat veronderstelt dat je trots bent op de TU/e en dat ben ik ook. Alle faculteiten staan op de kaart, kwalitatief worden ze als volwaardige partners meegeteld in Wetenschaps- en Onderzoeksland. En dat is een prestatie, want dat was tien jaar geleden wel anders."
Wat heeft u daaraan bijgedragen?
"Daar kan ik geen bijdrage aan leveren, want ik ben geen wetenschapper. Maar wetenschappers moeten wel de gelegenheid krijgen om hun werk zo goed mogelijk te doen. Ik moet zorgen voor goede faciliteiten, voor een goede omgeving. Ondanks de beperkte middelen die je hebt en de wenselijkheden van de wetenschappers. Je moet niet vergeten: tot 1970 was het hier luilekkerland, maar toen begonnen de bezuinigingen en werden budgetten gehalveerd. Dat heeft lang geduurd. Met een uitzondering van 1982, toen er ineens van Hans Nijman (een van de voorgangers van Willem te Beest), 50 wetenschappers en AIO's mochten worden aangesteld. Maar pas met de toename van de tweede- en derde geldstroom is het beter geworden en kan er meer."

Saamhorigheid
Hoe kun je als bestuurder contact houden met de werkvloer, met de dagelijkse gang van zaken, zeker bij een andere faculteit?
"Dat hangt van je attitude af. Medewerkers mogen me altijd aanspreken: op mijn kamer, op de gang, maakt niet uit. Als ik maar op tijd bij mijn volgende afspraak ben. Er zijn ook directeuren beheer die hun functie geslaagd vinden als medewerkers een blokje omlopen als ze hem aan zien komen. Zo ben ik dus niet, ik ben geen boeman, ik heb een open benaderingswijze. Anders red je het ook niet als interim directeur beheer."
Toen Pasmans interim directeur beheer werd bij de faculteit Wiskunde en Informatica was van hogerhand beslist dat er 31 mensen weg moesten. Hoe ga je dan te werk?
"Je probeert bij de betrokkenen op allerlei manieren een stukje menselijkheid in te bouwen, wat gastvrijheid te geven en dingen te faciliteren, bijvoorbeeld door het oprekken van financieringen via een koopsompolis. Met andere woorden, je probeert een menselijk trekje aan te brengen in een onsympathieke acticviteit. Achteraf hoor je dan dat je daar aardig in geslaagd bent en dat zoiets zeer gewaardeerd wordt. Je merkt dat de TU/e als organisatie nogal onpersoonlijk is. Rond een leerstoel gaat het allemaal wel, daar vind je nog vriendschap en saamhorigheid. Op faculteitsniveau is dat al veel minder en op bestuurlijk vlak is er nauwelijks saamhorigheid. Maar dat is inherent aan een professionele organisatie en een veel fluctuerende bevolking. Zeker in een hoogconjunctuur, dan gaan velen naar het bedrijfsleven."

Ongewis
Daarmee komt het gesprek op zijn naderende afscheid, eind februari.
Pasmans: "Ik kreeg eind '99 de mededeling dat ik slokdarmkanker had. Ik heb als bestuurslid bij de faculteit Elektrotechniek een contract tot 2002, daarna wilde ik kijken hoe ik me voelde en waar ik nog zin in had. Aanvankelijk leek de tumor te groot om te opereren, maar na een kijkoperatie durfden ze dat toch aan. Ik lag met kerstmis in het ziekenhuis en vroeg of ik met nieuwjaar thuis kon zijn. Vuurpijlen kijken vanuit het ziekenhuisbed leek me maar niks. Er is een stuk van mijn slokdarm en mijn maag weggehaald, een tumor van acht centimeter. Maar in februari vorig jaar ben ik weer begonnen."
Hij vervolgt: "Dr. Repelaar van het DIAC zei: 'Je hebt een heel slecht lot uit de kanker-loterij getrokken, ongeveer tien procent van de mensen met slokdarmkanker leeft na vijf jaar nog.' Dus dacht ik: 'Nu is het wel welletjes, nu ga ik leuke dingen doen'."
Hoe ziet dat eruit?
"Veel reizen, veel op vakantie. In mei bijvoorbeeld gaan mijn vrouw en ik naar onze dochter, schoonzoon en kleinkind in Amerika. Andere dingen zijn het opvoeren van het theaterbezoek. Zo zijn we vorig weekend naar de voorstelling Nabuccov van Verdi in Ahoy geweest. En ik ga eindelijk eens een kookcursus volgen. Verder ben ik een wijnliefhebber, ik zit ook in de wijncommissie die de wijn uitzoekt voor het kerstpakket en dat blijf ik lekker doen. Maar het leven is natuurlijk erg ongewis geworden."
Kunt u daarmee omgaan?
"Ik geloof in Psycho-Neurotische Immunisatie. Kanker zit in je genen en wordt manifest door eet- en leefgewoontes en negatieve stress. Als je verkeerd leeft in combinatie met negatieve stress, laat het immuunsysteem het afweten en kan kanker zich ontwikkelen. Mijn devies is: leef redelijk gezond en voorkom negatieve stress. Maar ik denk dat er soms perioden waren met negatieve stress. Die werden veroorzaakt door vervelende dingen die direct of indirect te maken hadden met het werk. Als ik een paar jaar geleden wat alerter was geweest, was het misschien wel een beetje anders gegaan met mijn gezondheid. Maar ja, dat is allemaal speculatief!"
Vindt u het niet vervelend om erover te praten?
"Nee, ik ga ervan uit dat ik weer gezond ben. De tumor is uit mijn lijf en ik krijg ook geen chemo of bestraling. Je kunt ook allerlei negatieve scenario's schrijven, maar dan krijg je alleen maar negatieve stress. En ik ben van nature een optimist." Zegt hij met glimmende oogjes./.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor