spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB


“Het doel is de polymeren zo stabiel te krijgen dat ze één of meerdere dagen meegaan”
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
PrintE-mail Tweet dit artikel Deel dit artikel op Facebook
Sojaboon kan nog veel beter

21 januari 2010 - De sojaboon geniet al bekendheid als een gewas waaraan genetisch veel wordt gesleuteld, maar er zijn legio mogelijkheden om de boon nog meer te verbeteren. Dat blijkt uit een analyse die vorige week werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Sinds in december 2008 het volledige DNA van de sojaboon werd gepubliceerd, zijn genetici druk bezig geweest deze gegevens uit te pluizen op mogelijke aanpassingen. Interessante genen werden door hen op de openbare site www.soybase.org gezet. Inmiddels is een gen gevonden waarmee de sojaboon resistent gemaakt kan worden tegen de schimmelziekte sojaboonroest en een gen waarmee soja makkelijker verteerbaar wordt. Uit de studie blijkt dat soja veel genen in twee- of zelfs drievoud bezit, hetgeen de verbetering door kruising vergemakkelijkt. Bovendien biedt de studie van de sojaboon veel kennis over verwante gewassen, zoals doperwten en pinda’s. Overigens wordt in Europa tegenwoordig nauwelijks nog genetisch gemodificeerde soja en sojaolie gebruikt vanwege de weerstand hiertegen van consumenten. (TJ)