/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 4 nummer 1

jaargang 42, 24 augustus 2000


Nieuws

Naamloos document Rolletje TUE in Intel-campagne

Intel heeft het reclamefilmpje dat gedurende enkele dagen in mei op de TUE gefilmd is, wereldwijd gepuliceerd. De korte, typisch Amerikaanse spot geeft een sfeervol beeld van de universiteit. Een aantal medewerkers en studenten komen in de spot aan het woord over de voordelen van mobile computing en de impact die het gebruik van draagbare computers heeft op het onderwijs.

Het filmpje begint met ñ hoe kan het ook anders ñ een shot van een paar klompen. Vervolgens worden beelden van de Amsterdamse grachten afgewisseld met beelden uit de Eindhovense binnenstad waarna de TUE in beeld komt.

Aan het woord komen ondermeer dr. Alex van Herk en ir. Han Smits, de opleidingsdirecteur van Werktuigbouwkunde. Ook praat een aantal studenten in het filmpje over het gebruik van hun draagbare computer.

Intel filmde in totaal op zes scholen en universiteiten in Amerika en Europa waar het gebruik van draagbare computers al helemaal ingeburgerd is. Wie meer wil weten over de campagne kan terecht op het Internet bij http://www.intel.com/mobile/education/classroom.htm. Het filmpje zelf is het best te bekijken op de site van het Notebook Service Centrum http://www.nsc.tue.nl/Video.htm./.

Naamloos document TUE proeftuin voor GPRS

De TUE is een gewilde proeftuin voor nieuwe systemen en technologieÎn. Ook voor GPRS (General

Packet Radio Service) blijkt de universiteit een ideale plek om dit uit te proberen. Op 31 augustus gaat er

een test van start met deze nieuwe manier van mobiele communicatie. De proef is een project van GigaPort,

uitgevoerd door Libertel, Ericsson en de TUE.

GPRS betekent in de praktijk dat je kunt internetten met je mobiele telefoon, zo vat ing. Joop Schillemans, stafmedewerker tele- en datacommunicatie ICTS het samen. De technologie werkt op het huidige GSM-netwerk, met een paar aanpassingen. Voor de proef is door Libertel een container geplaatst op industrieterrein Ekkersrijt, zodat GPRS, dat kleine pakketjes informatie verstuurt, via het GSM netwerk kan werken. Voorlopig is er alleen in Eindhoven dekking voor GPRS, maar op den duur moet dat landelijk worden en in de toekomst internationaal, zegt ir. Jan Cuijpers, beleidsmedewerker ICT.

Tien personen krijgen na de aftrap van de proef op de 31ste een handset die is uitgerust met GPRS. Zij kunnen overal op de TUE en gedeeltelijk in Eindhoven hun laptop aansluiten op hun GSM om het internet op de kunnen. Dat gebeurt nu nog met een kabel, maar de volgende groep proefpersonen (zoín honderd) wordt uitgerust met een draadloze variant, die werkt met een Bluetooth-chip.

De eerste `testersí zijn vooral AIOís van onder meer het EESI, Informatica en mensen uit de vakgroep van professor dr.ir. Gert Brussaard. ìDeze groep krijgt de eerste exemplaren in handen en moet eigenlijk vooral kijken tegen wat voor problemen ze als gebruiker aan lopenî, legt Cuijpers uit.

De verbinding is nu nog niet zo snel als uiteindelijk de bedoeling is. ìStraks moet ie twee keer zo snel worden als een vaste telefoonverbinding, zoín 100 kilobit. De volgende generatie, UMTS, gaat zelfs tot twee megabit, zodat je straks video kunt kijken op je telefoon. Voorlopig wordt het vooral gebruikt voor emailî, voorspelt Schillemans. ìHet grote voordeel van GPRS is volgens hem dat je altijd online en dus bereikbaar bent, zonder dat je er voor betaalt. Je betaalt namelijk per getransporteerde

data. /.

Naamloos document Geen vergunning twee avonden Bunkerfestival

Op het Bunkerterrein had gisteren en vanavond een groots festival plaats moeten vinden met optredens van een cabaretier en de Band zonder Banaan. De gemeente verleende echter geen vergunning voor de woensdagavond in verband met klachten over geluidsoverlast tijdens de intro van vorig jaar.

ìWe hadden aanvankelijk vernomen dat het wel goed zat met die vergunningî, zegt AOR-voorzitter Elbert van Dijk. ìDaarna hoorden we van de gemeente dat we geen vergunning zouden krijgen voor twee dagen. We hebben toen besloten om de woensdag maar af te blazen.î Omdat de ñ dure - Band Zonder Banaan al geboekt was, is besloten de BZB een dag door te schuiven. Oorspronkelijk was er op donderdagavond cabaret en disco gepland. Het is overigens niet de eerste keer dat de gemeente met studenten in de clinch ligt over geluidsoverlast. De organisatoren van het cultuurfestival Virus hadden moeite hun vergunning in ÈÈn keer rond te krijgen in verband met eerdere klachten van omwonenden./.

Naamloos document Kosten jacht millenniumbug: 1,3 miljoen

De jacht op de gevreesde millenniumbug heeft de universiteit ongeveer 1,3 miljoen gulden gekost. Dat blijkt uit het Eindrapport Millenniumproject TUE dat begin juni openbaar werd. Het millenniumproject liep van april 1998 tot en met juni 2000. De overgang naar het jaar 2000 is op de TUE zonder noemenswaardige problemen verlopen.

Introgangers gewond

Een deelneemster aan de PrÈ-intro liep woensdagmiddag een hoofdwond op tijdens een hockeywedstrijd bij het Sport-centrum.

Een andere eerstejaars raakte maandag gewond bij een onderdeel van het introductieprogramma van studievereniging Industria. De jongen kreeg een bowlingbal tegen zijn hoofd en liep een hoofdwond op. Hij werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde voor de ingang van het Paviljoen tijdens een spel waarbij een oude wagen mocht worden gesloopt.

Symposium

E.A.A.V. Appellation ContrÙleÈ, de studie- en alumnivereniging van de post-doctorale opleiding Achitectural Design Management Systems, houdt op 1 september het symposium ëOntwerpmanagement 2000í. Aanvang 13.00 uur in het Bestuursgebouw van de TUE. De toegang is gratis. Meer informatie geeft drs. Harry van het Erve op toestel 2367 (h.j.h.v.erve@bwk.tue.nl)

Naamloos document Ambtenarenstatus blijft voorlopig gehandhaafd

De publiekrechtelijke status van werknemers van de Nederlandse Universiteiten blijft tot en met 31 mei 2002 gehandhaafd. Bovendien worden de salarissen tot die tijd verhoogd met zeven procent. Ook komen er hogere salarissen voor AIOís. Dit zijn de gezamenlijke bonden en de VSNU onlangs overeengekomen tijdens de CAO-onderhandelingen.

Het gaat om een principe-akkoord dat de partijen eind juli zijn overeengekomen. Het akkoord zal ingaan per 1 juni van dit jaar. Binnen de looptijd worden de salarissen drie keer verhoogd. Per 1 juni 2000 met 2,8 procent, per 1 juli 2001 met 3,4 procent en per 1 februari 2002 0,8 procent, samen uitkomend op 7 procent. In december dit jaar wordt er een eenmalige uitkering gegeven van 0,5 procent van het jaarsalaris. In december 2001 volgt nog eens een uitkering van 0,75 procent.

Ook is afgesproken dat de werkgeversbijdrage voor de ziektekostenverzekering gedurende het akkoord in stand wordt gehouden.

De salarisschalen voor AIOís worden ook met terugwerkende kracht aangepast. In het eerste jaar dat ze AIO zijn komt er 25 procent bovenop de minimumbeloning die per 1 mei van dit jaar geldt. Het tweede jaar komt daar 20 procent bovenop en in het derde jaar tien procent. In het laatste jaar nog eens vijf procent extra. Het effect op het inkomen van AIOís is per 1 juni 2000 minimaal 2,8 procent.

De onderhandelingen tussen de werkgevers (VSNU) en werknemers liepen een tijd geleden spaak, omdat ze het niet eens konden worden over het wel of niet afschaffen van de ambtelijke status van de werknemers van de universiteiten. De VSNU wil graag overstappen naar het privaatrecht, maar de bonden zien daar niets in. Vooralsnog gaan beide partijen er nu vanuit dat een modernisering van de arbeidsvoorwaarden en ñverhouding gerealiseerd kan worden binnen de publiekrechtelijke verhoudingen, zoals die er nu liggen.

Uiterlijk 22 september 2000 beslissen de partijen of het principe-akkoord wordt omgezet in een definitief akkoord./.

Naamloos document Cyclotron ook ingezet voor commerciÎle activiteiten

Vervolg van pagina 1

Cygne werd opgericht in 1981 aan de TUE door emeritus professor Henk Hagendoorn en professor Jeroen de Goeij. In 1996 ging het op in het Engelse Nycomed Amersham. De Nederlandse tak is Amersham Cygne.

Voor 1996 bestreek Cygne al een groot deel van de markt in Europa voor 123ñI radiofarmaca, maar door de verbintenis met Nycomed Amersham is de distributie van deze producten, die in Eindhoven gemaakt worden, sterk toegenomen. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf nieuwe radiofarmaca, zoals DaTSCAN.

Met behulp van DaTSCAN, een radiofarmacon met het radioactieve jodium 123 als label, is bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium aan te tonen. In theorie zelfs al voordat de symptomen bij de patiÎnt optreden.

DaTSCAN was in 1996 al klaar, Vervolgens duurde het nog vier jaar om het als geneesmiddel geregistreerd te krijgen. Daarmee is Amersham Cygne de eerste producent van dit middel in de wereld. De benodigde jodium 123 wordt gemaakt in het Cyclotron en door het verwachte succes van DaTSCAN werd uitbreiding van de capaciteit nodig.

Het voordeel van de samenwerking van de TUE en Amersham Cygne is dat de kosten voor het Cyclotron gedeeld kunnen worden naar rato van gebruik. Bovendien werkt het bedrijf nu direct in een wetenschappelijke omgeving. Dat is nuttig omdat veel projecten daar tegenwoordig om vragen. Zo is DaTSCAN bijvoorbeeld ontwikkeld met de TUE (faculteit Scheikunde en Natuurkunde), het AMC Ziekenhuis en Amersham Cygne. Bijkomend voordeel is dat wetenschappelijke publicaties ook samen gebeuren.


Het huidige cyclotron.

Commercieel

Omdat het Cyclotron nu ook commerciÎle activiteiten aangaat, werd AccTec BV (Accellerator Technologies BV) opgericht, dat onder de TUE-holding valt. De leiding is in handen van de directeuren prof.dr Marnix van der Wiel en prof.dr. Martien de Voigt. AccTec BV schafte ook het nieuwe Cyclotron aan, dat tien keer zo veel jodium produceert als de vorige versneller. Het nieuwe Cyclotron is na twaalf jaar afbetaald, bij een verwachte levensduur van twintig tot dertig jaar.

Het oude Cyclotron wordt Úf verkocht voor een symbolisch bedrag Úf het wordt afgebroken. Hoewel het volgens De Voigt nauwelijks radioactief is valt het volgens de kernenergiewet onder de noemer radioactief afval. Het uitgangspunt is om het een aantal jaren te laten rusten, zodat de radioactiviteit voor een deel uit de apparatuur is. Bovendien kan het dan onderdeel voor onderdeel uit elkaar worden gehaald./.














Website Cursor