/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 7

jaargang 43, 11 januari 2001


Cultuur

Untitled Document

Drie nominaties Archiprix 2001
De Eindhovense nominaties voor de Archiprix 2001 zijn bekend. In alfabetische volgorde zijn genomineerd: Remco Mulder, Jeroen Roumen en Jan Schevers. Deze landelijke prestigieuze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de beste afstudeerplannen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het ontwerp van Jeroen Roumen was het meest Nederlandse plan met de meest algemene probleemstelling. Voor de vakjury voldoende reden hem te nomineren voor de Archiprix International.

Het is gebruikelijk dat vier kandidaten voor de Archiprix genomineerd worden, dit jaar besloot de jury echter anders. Er waren zeventien inzendingen, allen geselecteerd op het eindcijfer 9, die werden beoordeeld door een zeskoppige jury. Na de eerste ronde bleven er vijf kanshebbers over en de bovengenoemde drie staken daar met kop en schouders boven uit. De keuze tussen de twee overgebleven kandidaten voor de vierde en laatste nominatie was uiterst moeilijk. Uiteindelijk hakte de jury de knoop door en besloot zij het bij drie nominaties te houden.

Internationaal Strafhof in Den Haag
Remco Mulder verdiende de nominatie voor zijn ontwerp van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Een bron van inspiratie was voor hem de schrijver Franz Kafka: "Ik werd gegrepen door bepaalde situaties en gebeurtenissen in het boek Der prozeß en de soms ongrijpbare en absurde werkelijkheid. In het bijzonder de werkelijkheid van het recht en de rechtspleging."

Gijs Wallis de Vries, voorzitter Kommissie Speciale Activiteiten, noemt het ontwerp een gewetensvol en realistisch plan waarin Remco Mulder met flair positie heeft gekozen in de unieke stedenbouwkundige context: "De bezoeker penetreert het hele 'apparaat'. Een geweldige vondst is het hof, waar alle actoren zichtbaar zijn rond een leeg midden. De ruimtelijke kwaliteit is hoog, zowel esthetisch als programmatisch. Het ontwerp levert een nieuwe typologie op."

Ondergronds Leidseplein
Jeroen Roumens afstudeeropdracht is gebaseerd op de prijsvraag 'Architectuur zonder gevels, een ondergronds Leidseplein' en had als opgave: uitbreiding van de capaciteit van het bestaande Leidseplein door ondergronds te gaan. Het omvat zowel het programma van het ondergrondse Leidseplein, als een visie op ondergrondse architectuur in het algemeen en hoe deze zichtbaar wordt gemaakt in de gebouwde omgeving. Zelf verwoordt Jeroen Roumen het als volgt: "Het geheel moet worden gezien als een driedimensionaal bestemmingsplan.
Het bestemmingsplan binnen de structuur zorgt ervoor dat de ruimtelijke kwaliteit behouden blijft. Dit houdt onder meer in dat er veel contact is met de buitenwereld, dat het een daglichtwereld is met een ruimte die niet benauwend werkt."

In een reactie liet hij weten zeer vereerd te zijn met beide nominaties: "Ik vind het fantastisch. Ik ben zelf zeer blij met het ontwerp en voor mij is het een bevestiging dat anderen dit ook vinden."

Tempel van Salomo
Als laatste is Jan Schevers genomineerd met zijn idee voor een tempel van Salomo. Dit afstudeerproject is in wezen een zoektocht naar de essentie van architectuur. De tempel van Salomo wordt door zowel filosofen, wetenschappers en architecten gezien als een van de beginpijlers van de architectuur, terwijl niemand met zekerheid kan zeggen hoe deze tempel er in werkelijkheid uit gezien heeft. Jan Schevers uit in het ontwerp zijn grote voorliefde voor de filosofie van de architectuur. Volgens Gijs Wallis de Vries is het idee van een absolute orde: "De bovenmenselijke proporties en de serene lichtval zijn indrukwekkend. De presentatie van beelden zonder woorden maakt het tot een prachtig stilleven."
De uitreiking van de Archiprix 2001 vindt in juni plaats. De locatie hiervoor is de Van Nelle fabriek te Rotterdam. /.

Untitled Document

100.000 foto's voor 40-jarig Dekate Mousa
Een fotomozaïek maken van vier bij vier meter en dat tentoonstellen in de nieuwe expositieruimte van de TU/e in het Hoofdgebouw. Dat is de belangrijkste lustrumactiviteit van studenten fotoclub Dekate Mousa, die 40 jaar bestaat. Hiervoor zijn 100.000 foto's nodig, die kunnen worden ingeleverd in de gele dozen die Dekate Mousa overal op de campus neerzet.

Van de circa 100.000 foto's wordt een grote foto gemaakt. Wat het beeld gaat worden, blijft nog even geheim. "Het wordt in ieder geval een beeld wat ons vertegenwoordigt", zegt Eva Habets van de lustrumcommissie. "We willen iedereen verzoeken foto's in te leveren in deze dozen. Het maakt niet uit wat er op staat, of dat ze overbelicht zijn of mislukt, we kunnen alles gebruiken. Of foto's die niet het album niet hebben gehaald of dubbele exemplaren; gooi ze in de dozen!" De expositie van de fotomozaïek is gepland in mei van dit jaar, als de nieuwe expositieruimte klaar is. Het is ook mogelijk foto's digitaal aan te leveren, ze worden in ieder geval digitaal verwerkt tot een groot mosaic. Ook in Scala en het Studenten Sport Centrum worden bakken neergezet waar kiekjes in kunnen worden geleverd. Om studenten-
verenigingen extra te stimu-leren, heeft Dekate Mousa een fust bier beloofd aan de vereniging die de meeste foto's inlevert. Dit kan tot eind februari. Via www.dekatemousa.nl is meer informatie te vinden over de actie en hoe digitaal foto's kunnen worden aangeleverd.
Naast de fotomozaïek zit ook nog een kalender met foto's van leden van Dekate Mousa in de planning voor het lustrumjaar. Wanneer die uitkomt, is nog niet bekend./.

Untitled Document Bijzondere filmvoorstelling
Studenten kunnen op vrijdag 26 januari in Muziekcentrum Frits Philips en op donderdag 1 februari in het Theater aan de Parade in Den Bosch voor tien gulden naar een bijzondere voorstelling van de stomme film The Ten Commandments. De amerikaanse componist Hugo Riesenfeld, componeerde muziek voor deze film uit 1923. Tijdens de voorstellingen in Den Bosch en Eindhoven zal het Brabants Orkest onder leiding van dirigent Gillian Anderson de film van oorspronkelijke muziek voorzien.
De film bestaat uit twee delen, waarvan het spectaculaire eerste deel het meest geroemd wordt. Het sensationele eerste deel vertelt het verhaal van Mozes die het Joodse volk van Egypte naar het beloofde land leidt. Onderweg ontvangt hij de Tien Geboden op de berg Sinai. In het tweede deel wordt duidelijk wat de uitwerking van de Tien Geboden is in het dagelijkse leven van San Fransisco.
De film van Cecil B. DeMille werd voor het eerst vertoond in New York in 1923. Het publiek was diep onder de indruk van de voor die tijd zeer bijzondere special effects. Het onbetwiste hoogtepunt was destijds het moment dat Moses de Rode Zee voor het Joodse volk laat splijten bij hun vlucht uit Egypte.
Componist Hugo Riesenfeld voorzag de film destijds al van filmmuziek met passende bombast die ook destijds al bewondering opriep. Riesenfeld componeerde de muziek voor diverse stomme films van DeMille die destijds vaak van live pianospel voorzien werden. In totaal schreef hij de muziek voor een kleine zeventig films.
Bijzonder aan deze voorstelling is niet alleen de combinatie tussen film en orkest maar ook de prijs. Studenten kunnen de voorstelling voor tien gulden bijwonen. De voorstelling in Eindhoven begint om 20.15, de Bosche voorsteling om 20.00 uur. Bel voor kaarten met 040 2442020 (Eindhoven) of 073 6125125 (Den Bosch) /.
Untitled Document

/Being John Malkovich
Een absurde film. Anders kan Being John Malkovich niet worden omschreven. Met een steengoede cast, waaronder John Malkovich, die zichzelf speelt en een totaal onherkenbare Cameron Diaz (die niets meer heeft van het knappe meisje in There's something about Mary). Diaz is de vriendin van poppenspeler Craig. Deze werkt in vaag bedrijf met belachelijk lage plafonds, tussen twee verdiepingen van een kantorengebouw in. Daar ontdekt hij een glibberige tunnel, verstopt achter een kast. Als je daarin kruipt, kom je achter de ogen in het hoofd van acteur John Malkovich terecht. Na een tijdje beland je in de berm van de snelweg. Craig ziet Maxine, een geslepen collega, wel zitten. Hij vertelt haar van de tunnel en zij wil die gaan exploiteren. De vriendin van Craig (Diaz) raakt verslaafd aan de tunnel en vrijt als John Malkovich met Maxine. Zowel zij als Craig zijn verliefd op Maxine. Uiteindelijk neemt Craig de touwtjes definitief in handen. Hij gaat door de tunnel en blijft jaren in het hoofd van Malkovich zitten, die hij van acteur tot een beroemd poppenspeler maakt. Een komische film, met een serieuze ondertoon. De film is vandaag, 11 januari, te zien van 21.15 tot 23.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

/Hij komt
En nu echt! Hans Wiegel moest in oktober zijn bezoek aan de TU/e afzeggen, maar op woensdag 17 januari is een tweede kans. De Wiegel, van de nacht van Wiegel, waarin hij als VVD-senator stemde tegen het correctief referendum en het wetsvoorstel daarmee deed struikelen. Zijn naam roept bij collega-politici en het publiek steevast strijdige reacties op. Wiegel gaat in de lezing in op de politieke actualiteit en pleit daarbij voor meer hartstocht in de politiek. Van 11.45 tot 13.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

/Onderwijscafé
Internationalisering is het onderwerp van de eerste editie van het Onderwijscafé, een initiatief van de PF, Groep Eén, de ESVB, de FSE en Studium Generale. Deze is dinsdag 16 januari van 16.00 tot 17.15 uur in de TUreluur, op de twaalfde verdieping van het Hoofdgebouw. De professoren Martien de Voigt en Han Meijer en student Syben Steensma discussiëren over internationalisering binnen de TU/e. Studenten worden gestimuleerd om een deel van hun studie in het buitenland door te brengen. De discussie gaat over de zin en onzin van het studeren in het buitenland. Na afloop is er een borrel.

/Dubbelconcert
Tone Dialing en Duo Butcher & Edwards treden maandag 15 januari op tijdens een dubbelconcert in café Wilhelmina in Eindhoven. Vanaf 21.30 uur worden de grenzen tussen jazz, folk, elektronische muziek, ambient, noise en dance verkend door beide bands. De entrée is 12,50 gulden.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor