/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 6

jaargang 43, 14 juni 2001


Nieuws

Untitled Document

Krijgt de TU/e een nieuw vervoers-systeem?
"We fungeren in eerste instantie als een proeftuin", zegt ing. Marten Dijkshoorn, leider van het pilotproject voor een duurzaam vervoerssysteem van de toekomst. "Dingen mogen, in de 'beschermde' TU/e-omgeving, fout gaan en verder onderzocht worden." Veertien maanden lang gaat Dijkshoorn met acht werkgroepen onderzoeken of het mogelijk is om op de TU/e-campus een geschikt vervoerssysteem voor het jaar 2005 op poten te zetten.

"De tijdsfactor is niet echt van belang bij dit project", zegt Dijkshoorn. "Waar het om gaat, is dat het project een proeftuin wordt, waar we veel dingen kunnen uittesten. Daarbij zullen de gebruikerswensen zeer zwaar wegen."
United Brains, het samenwerkingsverband tussen de TU/e, Design Academy Eindhoven en Fontys Hogescholen, zorgt voor de coördinatie van het vooronderzoek. Dijkshoorn, die vanuit TU/e Vastgoed voor twee dagen per week gedetacheerd wordt bij United Brains, geeft leiding aan acht werkgroepen, die elk een apart aandachtsgebied bestuderen. Voor het vullen van die werkgroepen wordt geput uit allerlei geledingen: universiteiten, hogescholen, overheden en adviesbureaus.
Dijkshoorn: "De werkgroep 'ruimtelijke inpassing' gaat bekijken hoe het systeem op een veilige en esthetisch verantwoorde wijze over het terrein moet gaan lopen. Een andere groep neemt de vervoerswaarde onder de loep. Wat is de toegevoegde waarde van dit systeem voor een potentiële gebruiker?"
Op dit moment is er nog geen keuze gemaakt voor een bepaald systeem. Met de systemen die al in Nederland operationeel zijn, zoals bijvoorbeeld de Parkshuttle bij Schiphol, wil Dijkshoorn liever niet geassocieerd worden. "Deze systemen zijn verre van ideaal. Ze zijn te langzaam, lopen hobbelig en leveren weinig comfort. Wij willen een systeem ontwikkelen dat tussen de veertig en zestig kilometer per uur haalt, dat continu beschikbaar is en dat kan blijven doorlopen. Er moet dus gedacht worden aan een parallel spoor bij de opstapplaatsen."

Bestemming
Maar er staan nog allerlei zaken open waar de werkgroepen de komende maanden hun tanden in kunnen zetten. Hoe geef je je bestemming aan? Toets je het in, komt er een systeem met touch screen-mogelijkheid, of wordt het een voice operated systeem? Hoe regel je de betaling en wat wil een gebruiker er sowieso aan uitgeven? Welke aanpassingen in wet- en regelgeving zijn er nodig? Welke partijen gaan in het pilotproject participeren en hoeveel willen ze er financieel aan bijdragen? Zoals het zich nu laat aanzien, zal het hele project tussen de 36 en 50 miljoen gulden gaan kosten. Bij het vooronderzoek dat nu onder de vlag van United Brains van start is gegaan, werkt men met een budget van 750.000 gulden.
Na afloop van het vooronderzoek zal een stuurgroep, waar ook de TU/e zitting in heeft, in juli 2002 beslissen of wordt doorgegaan met het project./.

Er is een prijsvraag uitgeschreven voor de naam van het vervoerssysteem. Op www.unitedbrains.nl/prijsvraag kan de bezoeker stemmen op een van de tien namen of zelf een naam indienen.

Untitled Document

TU/e sluit contract met UGS
Studenten en onderzoekers aan de TU/e krijgen de beschikking over de nieuwste en meest geavanceerde software van Unigraphics (UGS).

Er kan voortaan worden gewerkt met de programma's CAD, CAM, CAE, Collaboration, Product Data Management, Ergonomie en Factory CAD software. De TU/e is de eerste universiteit in Nederland die een dergelijk contract heeft en kan met deze software op gelijk niveau samenwerken met bedrijven als ASML, Daf, Philips en designbureaus als GBO en Magenta./.

Untitled Document Carmina Burana op TU/e
Een zestigkoppig koor bracht afgelopen zaterdag delen van de Carmina Burana ten gehore in het Auditorium. Dit gebeurde tijdens het zomerconcert van studenten muziekgezelschap Quadrivium. De zaal was nagenoeg vol tijdens de optredens van de diverse onderdelen van Quadrivium. De Carmina Burana, die het koor van Quadrivium opvoert samen met studentenkoor Contrast uit Tilburg, wordt nog twee keer uitgevoerd: aanstaande zondag in Oosterhout en 22 juni in de concertzaal in Tilburg. Bij deze twee uitvoeringen wordt het koor van afgelopen zondag gecompleteerd met een kinderkoor, solisten, vijf slagwerkers en twee piano's. In totaal zullen zo'n honderd mensen de liederen van componist Carl Orff compleet ten gehore brengen.
Foto: Bram Saeys
Untitled Document

Universiteiten krijgen extra geld voor bachelor-mastersysteem
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft de Nederlandse universiteiten eenmalig honderd miljoen gulden om de kosten voor de invoering van het bachelor-mastersysteem te dekken. De VSNU is redelijk tevreden hiermee.

In het kader van de Voorjaarsnota mogen de universiteiten rekenen op extra geld. Om de gestegen studentenaantallen op te vangen, krijgen ze 45 miljoen gulden. In het kader van de Van Rijn operatie voor arbeidsvoorwaarden, wordt ook extra geld toegekend, maar hoeveel dat is en of het om een eenmalige of structurele bijdrage gaat, is nog niet duidelijk.
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is tevreden over het licht stijgende budget dat universiteiten krijgen onder minister Hermans. Er wordt echter ook geconstateerd dat structurele investeringen in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek nauwelijks plaatsvinden. 'Deze constatering is opmerkelijk, als wordt bedacht dat juist dit tweede paarse kabinet zulke mooie ambities heeft geformuleerd over het belang van kennisontwikkeling voor de Nederlandse economie', aldus de VSNU in een verklaring. In de Voorjaarsnota in Nederland wordt eenmalig vijftig miljoen uitgetrokken voor genenonderzoek. Er is echter veel meer geld nodig volgens de VSNU, wil Nederland een vooraanstaande onderzoeksnatie blijven./.

Untitled Document

Bier uit een koelkast op zonne-energie
"We hebben veel geleerd en veel plezier en heftige discussies gehad", zo vat Bastiaan Bergman, student Werktuigbouwkunde, het multidisciplinaire project 'The Design of a Photovoltaic Refrigerator' samen. Samen met studenten van de National University of Singapore (Nus) werkten zes TU/e-studenten van verschillende faculteiten aan de bouw van een koelkast die op zonne-energie werkt.

De groep in Eindhoven kreeg als hoofdelement de beschikking over een Stirlingkoeler en die in Singapore over een DC-compressor. Beide groepen moesten vervolgens een koelkast bouwen en deze na afloop met elkaar vergelijken. Afgelopen vrijdag gaf het Eindhovense team een presentatie om de resultaten van het project aan geïnteresseerden te laten zien. De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar de koelkast, waarvoor verschillende apparaten werden gebruikt om het eindresultaat te verkrijgen. Zo maakten de zes studenten gebruik van twee zonnepanelen, een buffer (die ervoor zorgt dat koelkast koud blijft), de Stirlingkoeler, een thermische sifon en zeker vijftien kilo aan aluminium. Dat laatste zal een van de grootste problemen worden als de koelkast daadwerkelijk in gebruik zal worden genomen. Ten eerste is de koelkast door de grote hoeveelheid aluminium enorm zwaar en ten tweede is het gebruik van grote hoeveelheden aluminium niet milieuvriendelijk.
De samenwerking met de studenten van Nus verliep soms moeizaam. "Ze kwamen ooit met hele rare ideeën aan, zoals de koelkast volspuiten met isolatieschuim; dat was voor ons heel frustrerend maar van de andere kant was het ook wel grappig", aldus Bergman. "We hielden in het begin vooral contact met ze via e-mail en videoconference, later zijn we ook met ICQ gaan werken. Toen werd het contact veel persoonlijker, je leerde elkaar beter kennen. We kwamen er toen pas achter dat het tweedejaars studenten Scheikunde waren."

Ter afsluiting van de presentatie maakt het team de deur van de koelkast open: "We hebben voor iedereen een flesje bier uit onze koelkast op zonne-energie. Eens kijken hoe dat smaakt!" /.

Untitled Document

Gratis rechtshulp voor stagiaires
Studenten die vragen hebben over stages en afstudeeropdrachten, kunnen voortaan gratis terecht bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Daarnaast kunnen vragen over rechten en plichten bij stages worden gesteld op de site www.stagecentrum.nl.

Volgens Maudy Keulemans, voorzitter van het ISO, is dit initiatief hard nodig:
"Stages worden een steeds groter deel van de opleiding. Het is echter niet duidelijk wie er verantwoordelijk is als er iets fout gaat. Studenten worden bijvoorbeeld behandeld als werknemers, maar krijgen veel te weinig begeleiding. Soms worden ze als goedkope werkkracht gezien. Het probleem is dat er nog geen wettelijke kaders zijn op het gebied van stage-overeenkomsten. Het is een vaag iets", aldus Keulemans.

Verplicht
Het ISO pleit er daarom voor dat stage-overeenkomsten verplicht schriftelijk moeten worden vastgelegd. Nu gebeurt dat vrijwel niet.
Om alle vragen op het gebied van stages beantwoord te krijgen, kunnen studenten terecht bij het ISO, het LSR of www.stagecentrum.nl. Op deze site kunnen stages en afstudeeropdrachten worden gevonden, maar ook juridische en andere vragen hierover worden gesteld. De LSR beantwoordt de juridische vragen, binnen drie dagen.
Vragen kunnen studenten kwijt op www.iso.nl of www.lsr.nl of www.stagecentrum.nl of er kan worden gebeld met het LSR via 030-2231644./.

Untitled Document

Eurobotters: "Voor ons voelt het als een overwinning"
"Het is moeilijk winnen van een team dat binnen anderhalve seconde de opdracht heeft vervuld", vertellen Eef Moeskops en Frank van Heesch, twee leden van het TU/e team dat deelnam aan Eurobot 2001 en daar de tweede plaats behaalde. Samen met elf andere studenten en vier begeleiders gingen Moeskops (Elektrotechniek) en Van Heesch (Werktuigbouwkunde) naar het Franse La Freré-Bernard om met hun tien robots zo hoog te eindigen.

Afgelopen januari begon het team met de voorbereidingen van de wedstrijd. Hoe konden de robots zo snel mogelijk de planeten en de ster veroveren door er vlaggetjes op te plaatsen? Na veel brainstormen en bouwen had het team tien robots om de opdracht uit te voeren. De hoofdrobot stond via infra-roodsensors in verbinding met de kleinere robots, zodat deze opdrachten konden ontvangen en de robots hun werk konden doen. Daarna was het tijd om naar Frankrijk te gaan.
"Toen we aankwamen, hing er een erg goede sfeer en een vreselijke lucht, maar daar wende je wel aan. We hebben de eerste dag nog wat aangepast aan de robots en daarna konden we naar bed." Van Heesch vult Moeskops aan: "Jij misschien, maar ik heb samen met de informatici onder ons nog heel wat werk verzet. Ook de tweede nacht zijn we vrijwel de hele nacht doorgegaan om aanpassingen te verrichten."
De kwalificatiewedstrijden verliepen vrijwel vlekkeloos, maar de kwartfinale werd met veel geluk gewonnen. "We moesten tegen een Frans team. Zij protesteerden op een gegeven moment omdat een van onze vlaggetjes scheef zou staan. De scheidsrechters zijn toen gaan meten, maar omdat de hoogte drie meter was, ging dat moeilijk. We hebben de wedstrijd opnieuw gespeeld en het Franse team won. Toen bleek echter één van hun vlaggetjes veel te scheef te staan. Dát kon wel gemeten worden en zo wonnen we uiteindelijk." Daarna ging het team door naar de finales waar opnieuw een Franse tegenstander tegenover hen stond, de gedoodverfde winnaar. "Ze hadden een enorm groot budget, waardoor ze betere apparatuur konden gebruiken en dat is in feite oneerlijk. Het publiek moedigde ons aan en riep de hele tijd 'Eindhoven, Eindhoven'. Zij waren echter zo snel dat we geen kans maakten. Toch hebben we onze hoofdrobot sneller gemaakt en op Kamikaze-stand gezet. Hij gooide een robot om van het andere team en dat leverde ons strafpunten op, maar het was wel leuk omdat het publiek uit zijn dak ging! Voor ons voelde het als een overwinning."/.

Untitled Document

Ere-doctoraat Dijkstra
Oud-TU/e hoogleraar prof.dr. Edsger W. Dijkstra heeft onlangs een eredoctoraat ontvangen van de Athens University of Economics and Business in Athene. Dijkstra kreeg het eredoctoraat vanuit het de-partment of informatics voor zijn gehele werk.

Dit is het tweede eredoctoraat voor Dijkstra. "Ik vind het altijd heel bijzonder, omdat het een wederzijdse transactie is waarbij na afloop geen van beiden bij elkaar in het krijt staan. Beide partijen zijn dankbaar; de een omdat hij het doctoraat krijgt, de ander omdat deze persoon de instelling status geeft door het eredoctoraat aan te nemen. Bovendien is het een elegante manier om contacten te onderhouden."
Dijkstra heeft geen banden met de Griekse universiteit, evenmin met de Queens universiteit in Belfast, waar hij zijn eerste eredoctoraat ontving. "Dat maakt het leuk, want ik heb de eredoctoraten echt gekregen voor het werk dat ik heb gedaan en niet voor verrichte werkzaamheden aan de universiteit. Er zijn mensen die een eredoctoraat krijgen omdat ze bijvoorbeeld ooit geld hebben geschonken. Dit is alleen voor mijn werk." Op de vraag of het na vijftig jaar in het vak te hebben gezeten nog geen tijd wordt voor een eredoctoraat aan de TU/e, lacht Dijkstra en antwoordt diplomatiek: "Daar laat ik me niet over uit."
Dijkstra begon zijn academische carrière als hoogleraar aan de TU/e. In 1970 vertrok hij naar Amerika waar hij onderzoek deed voor automatiseringsbedrijf Burroughs en later hoogleraar werd aan de universiteit van Texas./.

Untitled Document

Zwemmen, lopen, fietsen
Eén kilometer zwemmen, veertig kilometer fietsen en tien kilometer lopen. Dat deden de deelnemers aan de Eindhovense (kwart) Triatlon afgelopen zaterdag. Die werd georganiseerd door de studenten Wieler- en Triatlonver-eniging Squadra Veloce, de Eindhovense Sportraad en de Eindhovense triatlonvereniging de Triotters. Rondom en in recreatieplas Aquabest werd gestreden in verschillende onderdelen. "De promo-triatlon was voor de jeugd en uit de kwart-triatlon kwamen twee klassementen gerold. Eén algemeen en één studentenklassement", vertelt Mark van den Broek van Squadra Veloce. "Vorig jaar was ook het NSK triatlon een onderdeel van de wedstrijd, dit jaar niet. Dat wordt komend weekend in Groningen gehouden. Wel was de Eindhovense Triatlon meteen het clubkampioenschap van Squadra Veloce."
Winnaars van het clubkampioen-schap waren Christophe Stoelinga en Monique Seijger. Winnaar van het algemeen klassement werd Frank Heldoorn. Hij is momenteel Nederlands Kampioen op de lange afstand.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document

NSK zweefvliegen verplaatst
De jaarlijkse Nederlandse Studenten Kampioenschappen zweefvliegen zijn verplaatst naar 25 en 26 augustus. Organisator van dit evenement is Zweefvliegclub Eindhovense Studenten (ZES). Vanwege de dreiging van mond- en klauwzeer (mkz) moest het toernooi uitwijken van komend weekeinde naar het laatste weekeinde van augstus. Inschrijven kan nog tot 15 augustus. Door de uitbraak van mkz is het vliegseizoen laat begonnen, waardoor veel potentiële deelnemers nog niet genoeg ervaring hebben dit seizoen.

Openingstijden RB
RB de studentenwinkel heeft de openingstijden gewijzigd voor de zomerperiode. Dit vanwege het tekort aan student-medewerkers. Van maandag 11 juni tot en met vrijdag 22 juni is de winkel in de hal van het Hoofdgebouw open van 10.30 tot 15.30 uur en vanmaandag 25 juni tot en met vrijdag 13 juli van 11.30 tot 14.00 uur. Studenten die willen werken in RB, kunnen zich aldaar melden.

Schuitlezing
Professor dr. Gerhard Ertl houdt vandaag (donderdag 14 juni) om 11.30 uur de jaarlijkse Schuit-lezing over katalyse in het Auditorium van de TU/e. De titel van de lezing is Reactivity of Surfaces. De lezing maakt deel uit van een symposium, maar is gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Skatelezing
Het Auditorium van de Witte Dame is woensdag 20 juni het podium voor een lezing over skaten en de bijbehorende cultuur. De lezing wordt gegeven door Iain Borden, directeur van de afdeling Architectural History and Theory van het Bartlett University College in Londen. Hij is tevens auteur van het boek 'Skateboarding, Space and the City: Architecture and the body'. Hierin beschrijft hij de geschiedenis van het skateboarden en de relatie met de openbare ruimte en de stad. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk en kan via 040-2961663.

Carlson Wagonlit mail
Carlson Wagonlit Travel op het TU/e terrein is per heden bereikbaar via e-mail. Hier kunnen vragen worden gesteld over reizen. Voor het maken van reserveringen is nog steeds een reisvergunning nodig. Het mailadres is cwtein01.tu.team01@cwt.nl.

Studenten komen goed rond
Tachtig procent van de studenten in het hoger en universitair onderwijs vindt dat zij genoeg inkomsten heeft. Studenten aan universiteiten hebben iets meer te besteden dan hbo-studenten, omdat zij meer geld van hun ouders krijgen. Het gemiddeld maandinkomen ligt op 1188 gulden, exclusief OV-jaarkaart. Dit bestaat voor veertig procent uit betaald werk, voor dertig procent uit de studiebeurs, voor twintig procent uit bijdragen van ouders en voor tien procent uit leningen en overige bronnen. Dit zijn een paar conclusies uit de Studentenmonitor 2000. Er is onderzoek gedaan onder tienduizend studenten, de respons was 37 procent.

Chemie Olympiade
De internationale Chemie Olympiade komt volgend jaar naar Nederland. Aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt van 5 tot en met 14 juli 2002 de eindronde gehouden voor de wedstrijd voor middelbare scholieren op het gebied van scheikunde. Aan het evenement doen 240 leerlingen uit zestig landen mee.

Vacatures
MANAGEMENT ASSISTENT, bij het Onderwijs Service Centrum, sluitingsdatum 22-06-2001, duur: vast dienstverband voor 38 uur per week, salaris: 4447, meer info: http://www.
osc.tue.nl.

MEDEWERKER STUDENTENWERKPLAATS, Faculteit Bouwkunde, ingangsdatum: 08/06/2001, sluitingsdatum: 08/07/2001, duur: vast dienstverband voor 40 uur per week, salaris: 5071, http://www.
tue.nl/bwk.

STUDIEVOORLICHTER (intern), Faculteit Elektrotechniek, ingangsdatum: 01/07/2001, sluitingsdatum: 25/06/2001, duur: vast dienstverband voor 20 uur per week, http://www
ele.tue.nl/vacatures/.














Website Cursor