/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 0

Jaargang 43, 9 november 2000


Voorpagina

Untitled Document

Lustrum Asfalthappertjes

De leden van de Eindhovense Studenten Motor Club (ESMC) De Asfalthappertjes zijn motorliefhebbers, Hells Angels zijn het allerminst. Toch leken ze er het afgelopen weekeinde even op tijdens hun lustrumfeest in een kampeerboerderij in De Mortel. Speciaal voor het tienjarig bestaan van de club hadden de leden zich uitgedost als stoere Hells Angels. Een weekeinde lang werden de leden vermaakt met oudhollandse spelen, een loterij en natuurlijk feest. Zondagmorgen was de laatste activiteit: het katerontbijt. "We hebben er bewust voor gekozen niets met de motor te doen, dat doen we het hele jaar door al", zegt voorzitter Nancy Klomp. "Nu was het tijd om flink te feesten."

Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Beoogde nieuwe diensthoofden bekend

Hermus directeur bedrijfsvoering
Het CvB heeft drs. ing. J. Hermus, hoofd van de Stafafdeling Personeel en Organisatie, benoemd tot opvolger van G. Pasmans als directeur bedrijfsvoering van de faculteit Elektrotechniek. Pasmans legt zijn functie op 1 maart neer, na deze jarenlang te hebben uitgeoefend bij een groot aantal faculteiten van de TU/e. Daarmee gaat de meest ervaren directeur bedrijfsvoering van de TU/e zeer verdiend van zijn FPU genieten.

Als beoogd diensthoofd voor de nieuwe diensten, waarvan de functie van diensthoofd was opengesteld, zijn aangewezen:
ICTS: dr. ir. Ronald Waterham; hij is hoofd van het huidige ICT Service bedrijf;
Interne Zaken: drs. Martin Boers; hij is hoofd van de Commerciële Dienst en plaatsvervangend (momenteel waarnemend) directeur van het Facilitair Bedrijf;
Communicatie Service Centrum: drs. Fred Gaasendam; hij is momenteel hoofdredacteur van de Cursor; zijn huidige functie komt daarmee vacant;
Onderwijs Service Centrum: drs. Wim van Meeuwen; hij is plaatsvervangend hoofd van het huidige OSC.

Lees verder

Untitled Document

Biomedische Technologie leidt ondernemers op


De faculteit Biomedische Technologie (BMT) gaat onderzoekers opleiden tot ondernemers. Projecten van AIO's, post-docs of afgestudeerden worden in de onlangs opgerichte Development Unit uitgewerkt tot een bedrijf dat het idee omzet in een product.

"We willen laten zien dat wat we hier doen tot iets leidt", zegt decaan prof.dr.ir. Jan Janssen van BMT. "We willen niet blijven steken in prototypes, maar echt dingen maken waar mensen iets aan hebben. Natuurlijk blijft onderzoek heel belangrijk voor BMT, maar via de Development Unit laat de faculteit zien waar ze mee bezig is. En het is natuurlijk ook de bedoeling om geld binnen te halen voor meer biomedisch onderzoek aan deze faculteit.
Momenteel lopen er twee projecten binnen de Development Unit. Dr. Giovanna Cacciola is bezig met een kunststof hartklep en dr.ir. Frank Gijsen ontwikkelt software die cardiologen helpt beslissingen te nemen over bypass-operaties bij patiënten. Beiden zijn gepromoveerd aan de TU/e en werken nu in dienst van de universiteit verder aan hun promotie-onderwerp. Als ze ver genoeg zijn, laat de universiteit hen los om daadwerkelijk een bedrijf op te starten./.

Lees verder

Untitled Document

Lezing over het Nieuwe Atlantis
TU/e hoogleraar prof.dr.ir. Harry Lintsen houdt 16 november een lezing over het Nieuwe Atlantis. Dit gebeurt om 17.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Lintsen houdt zijn verhaal naar aanleiding van het gelijknamige boek van Francis Bacon uit 1627, waarin hij een nieuwe maatschappij schetst waarin geen armoede en honger meer zijn. Wetenschap en technologie hebben deze verdreven. In de lezing staat Lintsen stil bij de vragen voor wie de profetie lijkt te zijn uitgekomen en welke technologieën hiertoe bij hebben gedragen. Maar bovenal wie er gelukkiger door is geworden. Lintsen is professor aan de TU/e en aan de universiteit van Delft. Hij studeerde Natuurkunde en specialiseerde zich daarna in de geschiedenis van de techniek. Zijn ambitie is om de opkomst van de moderne technische maatschappij te beschijven en te verklaren. Momenteel werkt hij samen met andere onderzoekers aan een zevendelige serie over de techniek in de 20ste eeuw. Aanmelden voor de lezing kan bij Annelies Vermeulen via telefoonnummer 040-247 2278.

Orgelconcert
Organist Ruud Huijbregts bespeelt zaterdag 18 november het orgel van de TU/e in het Auditorium. Dit doet hij vanaf 11.30 uur. Eerst geeft Huijbregts een korte toelichting op het Pel en Van Leeuwenorgel. Daarna brengt hij enkele werken ten gehore, met medewerking van het Eindhovens Christelijk Mannenkoor. Na afloop is er koffie. Huijbregts bespeelde in het voorjaar ook het orgel, waarbij hij in het kader van het Bachjaar werken van deze componist liet horen.

Prijzengeld
Thinkquest
te hoog

Het prijzengeld dat minster Hermans van Onderwijs beschikbaar heeft gesteld voor de Thinkquest wedstrijd is nog niet voor de helft gebruikt. Hermans had een miljoen gulden gereserveerd voor de winnaars van de web ontwerp wedstrijd voor scholieren, maar de jury vond dat te veel. Vorig jaar was de prijzenpot nog 50.000 gulden. Dit jaar is uiteindelijk 400.000 gulden aan prijzen uitgereikt voor de beste ontwerpen van websites op internet.

Symposium
privacy internet

Betekent spullen kopen op internet ook je privacy verkopen? Deze en andere zaken worden besproken tijdens een congres op donderdag 23 november op de KUB in Tilburg. Wat gebeurt er met je gegevens die je invoert en wie mag er wat mee doen? Verschillende mensen uit diverse vakgebieden geven hier hun visie op. Inschrijven voor het congres kan tot en met donderdag 16 november via http://stuwww.kub.nl/elsa/congres. Studenten betalen vijftien gulden.

Studenten willen
OV-kaart niet kwijt

Studenten willen de OV-studentenkaart behouden. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Intomart in opdracht van minister Hermans van Onderwijs. De minister wilde weten wat de wensen van de studenten zijn voor de OV-jaarkaart. Hermans gaat binnenkort onderhandelen met de openbaarvervoersbedrijven over een nieuw contract voor de OV-studentenkaart. Als tijdens de onderhandeligen blijkt dat deze bedrijven te veel geld vragen dan hoeft de OV-kaart volgens Hermans niet per se te blijven bestaan. In dat geval wil hij de studiebeurs met honderdtwintig gulden verhogen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en de studenten zelf vinden dit geen goed plan. Fransien van ter Beek, voorzitter van de LSVB: "Honderdtwintig gulden zal nooit genoeg zijn om een OV-jaarkaart te vervangen." Het ISO is ook tegen het plan van Hermans en wil juist dat de weekkaarttijden worden verruimd als oplossing voor de drukte in de treinen op vrijdagavond en maandagochtend.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor