/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 2

jaargang 43, 10 mei 2001


Nieuws

Untitled Document

Gezamenlijk symposium BMT en IEEE
De biomedische studievereniging Protagoras en de IEEE Student Branch Eindhoven hebben dit jaar de krachten gebundeld om het symposium 'Elektrische Neurostimulatie' te organiseren. Op donderdag 17 mei vertellen in de Blauwe Zaal van het Auditorium verschillende sprekers meer over dit onderwerp.

Elektrische neurostimulatie is het opwekken en verwerken van zenuwprikkels in het menselijke lichaam met elektrische schakelingen. Er zijn zelfs technieken waardoor een verlamde patiënt weer kan lopen. De keuze voor het onderwerp 'Elektronische Neurosimulatie' was niet moeilijk. "Het is heel erg actueel. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan op dit gebied. Ook in de toekomst zal er steeds meer gewerkt worden met elektrische neurostimulatie," vertelt Annet Aarts, pr-coördinator van de organisatie.
Een andere reden is het feit dat het onderwerp veel raakvlakken heeft met verschillende opleidingen van de TU/e, maar vooral met Elektrotechniek en Biomedische Technologie.

"We hebben sprekers van verschillende instituten en ziekenhuizen. Zij zullen ondermeer vertellen over pacemaker technologie en ruggemergstimulatie. Er zal voor studenten die niet veel weten van het onderwerp ook een inleiding worden gegeven zodat iedereen kan begrijpen wat er nu precies verteld wordt", zegt voorzitter Johan van den Heuvel.
Het symposium duurt de hele dag. De inschrijving is al geopend en er zijn nu zo'n 30 aanmeldingen binnen. Voor alle info: www.tue.nl/ieee/symposium./.

Untitled Document

Groot feest voor 25-jarig bestaan FSE
De studieverenigingen van de TU/e hebben reden tot een feestje. De Federatie Studieverenigingen Eindhoven (FSE) bestaat namelijk 25 jaar. Op 16 mei is er daarom voor alle studenten van de TU/e een feest in discotheek Hollywood in Eindhoven.

De studieverenigingen behartigen al jaren de belangen van studenten met betrekking tot het onderwijs, maar op de TU/e moeten ook andere belangrijke punten aandacht krijgen. Daarom is de FSE in het leven geroepen. Beurzen regelen voor de bestuursleden van de studieverenigingen is een van de vele punten waar de federatie voor zorgt.
Het feest van komende week, het Fantastic Silver Event, is het eerste in een serie van feesten, die net zo groots moeten gaan worden als het Auditoriumfeest tijdens de Europese Week. "Over een paar jaar moet het zo zijn dat mensen denken: Dat feest was echt leuk vorig jaar, we gaan er nu weer heen", zegt Richard Jordan, een van de organisatoren en bestuurslid van studievereniging Simon Stevin.
Vanwege het zilveren jubileum is het thema van het feest zilver. Hollywood zal dan ook feestelijk door de commissieleden worden aangekleed. De feestvierders krijgen bij binnenkomst een welkomstdrankje en er zal een optreden plaatsvinden van de dansers van de Hollywood. Coverband Peewee zorgt voor de muzikale omlijsting van deze avond./.

De kaartjes zijn bij de studieverenigingen te koop voor 7,50 gulden.

Untitled Document

De beste ingenieurs, ontwerpers en doctors

Zes winnaars waren er dinsdagmiddag in de Blauwe Zaal. Er werden prijzen uitgereikt voor de beste ingenieur, de beste ontwerper en de beste gepromoveerde aan de TU/e.
De beste ingenieur is ir. Maikel Koelen, die tienduizend gulden kreeg. De tweede plek was voor ir. Bart Stouten.
De UFE en Océ prijs (10.000 gulden) voor de beste ontwerper bij het Stan Ackermans Instituut was voor ir. Mieke Moltzer. De tweede prijs was voor dipl. ing. Gebhard Friedl.
De ASML prijs voor het beste fundamentele onderzoek ging naar dr.ir. Maurice Heemels (links op de foto). Het beste toepassingsgerichte onderzoek was verricht door dr. Theo Arentze (rechts op de foto). Deze prijzen voor gepromoveerden gingen beide gepaard met tienduizend gulden en een oorkonde.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Demos Stepestafette afgelast vanwege MKZ crisis
De vooruitzichten voor het weer waren goed en de organisatie had al de nodige inschrijvingen binnen, maar vanwege de angst voor verdere uitbreiding van het mond- en klauwzeervirus (MKZ) kan de Demos Stepestafette 2001 geen doorgang vinden.

Net als voorgaande jaren zouden tijdens de twintigste editie van de Stepestafette verschillende teams op de step van Breda via Tilburg naar Eindhoven rijden. Het is echter de eerste keer dat het evenement niet doorgaat. "We kregen door MKZ geen vergunningen in sommige gemeenten, België mochten we zelfs niet in. We hebben geprobeerd een andere route vast te stellen, maar dat lukte niet," vertelt Jasper Mostermans van de StepEstafette Commissie, van Studentenvereniging Demos.

De deelnemende teams zijn inmiddels op de hoogte gesteld, zij reageerden begripvol op de situatie. "Volgend jaar gaan we het gewoon weer opnieuw proberen," aldus een teleurgestelde Mostermans. /.

Untitled Document

Createch start in september
Ook dit jaar zullen studenten van de faculteiten Werkbouwtuigkunde, Elektrotechniek, Informatica, Technische Natuurkunde, Technologie Manage-ment en Biomedische Technologie hun hersenen weer pijnigen om met een goed resultaat te komen voor de ontwerpwedstrijd Createch. Deelname van overige faculteiten is op dit moment onzeker. Hoewel de voorrondes pas in september beginnen, gaan de dames en heren van de organisatie de komende tijd promotiewerk doen. In de week van 16 mei zijn ze met een stand in het Auditorium te vinden zodat geïnteresseerden informatie kunnen vragen en zich kunnen inschrijven.

Philips nam in het begin van de jaren negentig het initiatief voor Createch, omdat de Nederlandse industrie had geconstateerd dat er onvoldoende ingenieurs afstudeerden en het aantal dat zich aangetrokken voelde tot ontwerpen zeer klein was. Enkele jaren geleden namen de Technische Universiteiten de organisatie over, omdat zij vinden dat de wedstrijden een aanvulling vormen op het reguliere onderwijsprogramma.
Tijdens de wedstrijd moeten studenten een beroep doen op hun vakkennis en creativiteit, tevens wordt verwacht dat de studenten ondanks de verschillende opleidingen samen tot een goed resultaat kunnen komen. De groepen die strijden om het beste en origineelste ontwerp van de TU/e bestaan uit studenten van de verschillende faculteiten. "Vorig jaar was dat wel eens moeilijk, maar als je je probeert te verplaatsen in het vakgebied van je groepsgenoten moet het lukken," vertelt Esther Martens, studente Biomedische Technologie en een van de organisatoren van Createch 2001.

Geheim
Wat de opdracht voor de voorrondes op de TU/e is, is al bekend bij de organisatie. "We moeten het alleen nog geheim houden. Als het nu al bekend wordt gemaakt, kunnen studenten zich al voorbereiden. Dat willen we voorkomen, de kansen moeten voor iedereen gelijk zijn. Ik kan al wel verklappen dat we dit jaar geprobeerd hebben om het menselijk lichaam er meer bij te betrekken, dit vanwege de deelname van Biomedische Techno-logie," aldus Martens.
Voor de finale krijgen de deelnemers van de drie Technische Universiteiten weer een nieuwe opdracht voorgeschoteld. In november strijden de teams tegen elkaar aan de TU/e voor het beste ontwerp van Createch 2001. /.

Untitled Document

Arabisch studentenfeest
De Eindhovense Multiculturele Studentenvereniging MOSAIC houdt donderdag 17 mei een Arabisch studentenfeest. Er zal live Arabische muziek worden verzorgd door de band Noujoum Bourgone en deze wordt afgewisseld met muziek van dj Mo. Het feest is in café de Apendans (tegenover het NS-station aan de centrumzijde) en begint om 17.00 uur, de toegang bedraagt f 12,50. Er zal tijdens het feest geen alcohol worden geschonken, maar iedereen is welkom.

Foto's gala bestellen
Wie zichzelf terug wil zien op foto's van het gala van 12 april, kan hiervoor naar de site van Dekate Mousa gaan. Deze studenten fotografievereniging heeft enorm veel foto's gemaakt tijdens het feest in het Evoluon en heeft ze op het web gezet: www.dse.nl/~dekate. Hier zijn ze ook na te bestellen.

Lezing Hernando de Soto
'Waarom kapitalisme zo'n succes is in het Westen maar faalt in de rest van de wereld', is de ondertitel van het tweede boek van de Peruaanse econoom Hernando de Soto. De Soto komt maandag 21 mei naar de TU/e voor een lezing (20.00 uur in de Blauwe Zaal). Een week eerder, op maandag 14 mei, houdt Studium Generale in samenwerking met de vakgroep Technology and Development Studies (TDS) van de opleiding Techniek & Maatschappij een voorbereidingsavond over het boek van De Soto. Deze wordt gehouden van 19.30 tot 21.00 uur in collegezaal 12 van het Auditorium.

ESSF-Buitentoernooi
Woensdag 30 mei houdt de ESSF een buiten-sporttoernooi voor alle studenten. Vanaf 12 uur kan er in teams van zes personen deel worden genomen aan twee van de volgende vier sporten: tennis, voetbal, hockey en volleybal. Tevens kunnen een aantal demonstratiesporten beoefend worden zoals kanoën en klimmen.
De kosten voor deze middag zijn fl 10,- per team. Aansluitend kan er (voor fl 7,50 pp) worden gebarbecued. De dag wordt afgesloten met een feest. Opgeven kan tot 23 mei bij de portier van het Sportcentrum of via www.essf.nl.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor