/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 2

jaargang 43, 10 mei 2001


Voorpagina

Untitled Document

Virtuele campus online
De virtuele campus, Virtue, is sinds maandag online. Iedereen met een account aan de TU/e kan inloggen via www.virtue.tue.nl en rondlopen op de driedimensionale campus in Eindhoven, chatten, naar het gemeentekantoor gaan, de studentenverenigingen in de Bunker bezoeken en nog veel meer.

Met het online gaan van de virtuele campus heeft de TU/e een primeur in handen; als eerste universiteit in Nederland is er een driedimensionale versie waar allerlei actviteiten kunnen worden ontplooid.
Wie inlogt via zijn/haar account van de TU/e komt automatisch terecht in de Koepel, de centrale ontmoetingsruimte van de virtuele wereld. Vanuit die ruimte kan worden gegaan naar de Bunker, het winkelcentrum Plaza en de TU/e zelf. Iedereen kan een poppetje uitkiezen als identiteit om daarmee door het virtuele landschap te lopen en andere mensen te ontmoeten.
Virtue is nog niet af zoals ie nu is, maar blijft in ontwikkeling, zegt student-assistent Wouter van de Molengraft. "Het is nog experimenteren. We blijven bezig."

Medewerkers van Virtue kunnen deze week zelf niet rondlopen in hun creatie, omdat de laserverbinding met de TU/e eruit ligt en zij tijdelijk via het modem moeten werken. Cebra moest vanwege de renovatie van het Laplace-gebouw uitwijken naar de Celebuslaan in Eindhoven. Middels een laserverbinding stond Cebra in contact met het TU/e netwerk. Vandalen hebben echter begin deze week de kabel doorgeknipt. Gebruikers merken hier niets van, omdat de server bij de TU/e staat./.

Untitled Document Te mooi om waar te zijn
Het lijken fantastische projecten en aanbiedingen die worden gedaan op de drie pas geplaatste bouwborden op de TU/e campus, zoals een studentenflat zonder huur. Met de bouwborden moet aandacht worden gevestigd op de virtuele campus die sinds deze week online is. "Wat er op de borden staat, is eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar wel mogelijk op de digitale campus", zegt Margriet de Haas van Cebra, dat Virtue op poten heeft gezet.
Foto: Bram Saeys
Untitled Document

Online kijken wie er mee-eet
Veel studentenhuizen kampen met het probleem: niet weten wie er kookt en wie er mee-eet. Ook Tim Bertholet, student Elektrotechniek en zijn huisgenoot Bart Hoeijmakers hadden last van dit probleem. Toen zij in hun studentenhuis een permanente internetaansluiting kregen, was het idee snel geboren: een online eetlijst. Deze is inmiddels beschikbaar voor alle studentenhuizen via www.eetlijst.nl.

"We studeerden allemaal op de universiteit of hogeschool en enkelen liepen stage. Het was erg lastig te weten wie er allemaal mee zou eten. Je moest of even naar huis of bellen," vertelt Bertholet. Ook met boodschappen doen was dat lastig. Het probleem werd snel opgelost. Op internet kwam er voor het studentenhuis een lijst met daarop de namen van de bewoners; op die lijst konden zij vanaf elke plek met een computer zien wie er wel en niet mee-aten. Na een jaar van testen kreeg Hoeijmakers het plan de eetlijst ook voor andere studentenhuizen beschikbaar te stellen. Ongeveer twee weken geleden werd dat plan realiteit en ging www.eetlijst.nl de lucht in. Er zijn al tientallen aanmeldingen, waarvan zeker een derde deel Eindhovense studentenhuizen. Ook studenten uit andere steden hebben positief gereageerd op het initiatief van de twee studenten.
Naast een lijst met wie er wel of niet mee-eet, staat er ook een prikbord op de site. Daarop kan worden aangegeven of er nog boodschappen gedaan moeten worden. Ook kunnen de kosten van het eten automatisch worden berekend op de site./.

Untitled Document

Dogtroep speelt op TU/e terrein
De internationaal befaamde Dogtroep speelt eind augustus tien voorstellingen op het TU/e terrein. Dogtroep is een van de topacts in de programmering van de Stadsschouwburg, de bemoeienis van de TU/e is slechts het leveren van de locatie; het Laplace-plein.

Het gezelschap dat over de hele wereld faam heeft verworven met grootschalige beeldende theatervoorstellingen op binnen- en buitenlocaties, speelt van 21 augustus tot en met 1 september tien voorstellingen op het TU/e terrein. De productie die wordt gebracht, heet ONNO en is een vernieuwde voorstelling. Dogtroep speelt ONNO in Moskou, Amsterdam en Eindhoven. ONNO speelt zich af op 500 vierkante meter ingekaderde stad, tussen twee muren van zeecontainers en een groot videoscherm./.

Untitled Document

Johan vervangt Green Lizard op Virus-festival
De Tilburgse groep Green Lizard komt niet naar Virus. De band heeft hun akoestische optreden op de TU/e campus op 20 mei af moeten zeggen vawege stemproblemen van zanger Remi Tjon Ajong. Hij was eerder al aan zijn stembanden geopereerd, maar dat was niet afdoende. Het bestuur van Virus hoorde het nieuws maandagmiddag. "De zanger sukkelt al maanden met zijn stem, maar wij dachten 'dat zal met Virus wel over zijn'", zegt Jolien Kooijman, voorzitter van Virus. Dat was dus niet het geval; het bijzondere akoestische optreden gaat niet door. Als vervanger treedt de band Johan op, die momenteel met hun cd Pergola op nummer 1 staat in de Moordlijst. In de top 100 kwam de cd op nummer 49 binnen.
De muziek van Johan wordt vergeleken met de Engelse band Oasis.

Boringen voor warmte en koude-opslag
Volgende week zal de eerste fase van start gaan voor de aanleg van de riolering en ringleidingen ten behoeve van de Warmte en Koude Opslag. De eerste fase start bij de Dommel voor het Auditorium en loopt tot en met het kruispunt De Wielen / Den Dolech. De kruising blijft in het kader van deze werkzaamheden voorlopig afgesloten. Medio juni verwacht men de eerste fase af te ronden en de tweede fase zal voortgezet worden op De Wielen. Van 9 mei tot en met 24 mei zullen werkzaamheden (grondboringen) plaatsvinden op De Wielen ter hoogte van de hoek W-laag en N-laag. Hiervoor zal een aantal parkeerplaatsen bij N-laag worden afgesloten, de weg blijft wel gewoon toegankelijk.Ook zullen van 10 mei tot en met 18 mei op de hoek van Het Eeuwsel en De Lismortel boringen plaatsvinden. De weg blijft hier vrij maar parkeren is op deze plaats niet toegestaan.


Website Cursor