/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 6

jaargang 43, 12 oktober 2000


Reportage


”Sporttechnologie, het vak van de toekomst”


Sport en technologie/Ivanca Maas
Foto's Bram Saeys

De jaarlijkse manifestatie die de gemeente Eindhoven organiseert in samenwerking met de TU/e en de Kamer van Koophandel Oost-Brabant stond dit jaar in het teken van sport en technologie. Tijdens de driedaagse manifestatie, van 6 tot met 8 oktober, vond een congres plaats waarin lezingen gehouden werden over de invloed van technologie op sportprestaties. Eën van de sprekers was TU/e-hoogleraar prof. dr. ir. Ruud Kriens. Ook was er een tentoonstelling, een lichtshow en een marathon.


 


De gemeente Eindhoven tracht technologie op een toegankelijke manier dichter bij de mensen te brengen. Zo wordt tijdens de jaarlijkse manifestatie technologie in verband gebracht met een ander op zichzelf staand onderwerp. Dit jaar was het thema ‘technologie en sport’, vanwege het EK (ook in Eindhoven werden wedstrijden gespeeld) en vanwege de Eindhovense sporters die tijdens de Olympische Spelen goed hebben gepresteerd. “Ik vind het een mooi thema waaraan we in de toekomst eigenlijk meer aandacht zouden moeten besteden. Het is opvallend hoeveel sport en technologie met elkaar te maken hebben. Het is de moeite waard hier verder op in te gaan. Over een vervolg is echter nog niets besproken, maar persoonlijk vind ik dat we het niet bij ëën keer moeten laten”, aldus prof. dr. Martin Rem, rector magnificus van de TU/e.

Sporttechnologie
Tijdens het congres ‘De invloed van technologie op sportprestaties’ werd de combinatie tussen sportprestaties, technologische ontwikkelingen en wetenschappelijke uitvindingen behandeld. Er werden verschillende lezingen gegeven en iedere spreker lichtte een ander onderdeel van de sportieve prestatie uit. Hierbij kwamen onder meer sporthulpstukken, de materialen waarvan deze gemaakt zijn en de conditie van de sporters aan bod. Ruud Kriens hield een lezing over sporttechnologie als vak van de toekomst. Hij is ervan overtuigd dat topsporters continu op zoek zijn naar extremen. “Iedere topsporter wil sterker, hoger, sneller, mooier en preciezer scoren. Ze willen allemaal zo snel mogelijk hun grenzen verleggen”, vertelde Kriens. De TU/e-professor liet tijdens de lezing met voorbeelden zien hoe technologische innovaties van de benodigde hulpmaterialen leiden tot verbeteringen van prestaties. De technologie gaat heel snel vooruit in het ontwikkelen van effectieve hulpmiddelen. Eën van de bekendste uitvindingen op sportgebied van dit moment is het haaienzwempak. Door de supergestroomlijnde vorm van het pak schiet de zwemmer nog sneller door het water. Het haaienpak werd al eerder geïntroduceerd in de schaatswereld maar het pak bleek meer succes te hebben bij het zwemmen en is inmiddels een begrip onder de zwemmers. Kriens legde uit hoe het constructief ontwerp, de fabricage, de ergonomie en het industrial design van de hulpstukken van invloed zijn op de prestaties van de topsporters.

Zwempakken
Niet alleen de vorm van de hulpstukken is belangrijk, ook de materialen waarvan de attributen gemaakt zijn hebben grote invloed op de prestatie. Anton Luiken van het Nederlands Textielinstituut sprak tijdens het congres over de nieuwste ontwikkelingen in de textiel. Luiken vertelde over de textielsamenstelling van de nieuwste zwempakken. Bij het vervaardigen van materiaal voor zwempakken moet er rekening worden gehouden met de ventilatie, de vochtabsorbatie en de warmteregulering van de stof. Of een sporter beter zwemt met een dergelijk pak hangt ook van de zwemmer af. “Sommige zwemmers hebben het liefst een hooggesloten pak aan, terwijl andere zwemmers het helemaal niet prettig vinden om zo’n strak pak te dragen tijdens het zwemmen”, zei Luiken. Ook Maurits Hendriks, bondscoach van het winnende hockeyherenteam tijdens de Olympische Spelen, vertelde over de invloed van materialen op het hockeyspel. Onder andere de vorm van de hockeystick en de bescherming van de spelers kwamen in zijn spreekbeurt aan bod. Ook al is de technologie op het gebied van materiaalontwikkeling nog zo ver, het is natuurlijk bij het beoefenen van topsport van groot belang dat de sporters zelf in een goede conditie verkeren. Toch komt ook hier weer technologie bij kijken. Om sporters in goede conditie te houden, moeten zij zich bijvoorbeeld aan bepaalde voedingsschema’s houden die gebaseerd zijn op het functioneren van een sportlichaam. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk na te gaan hoe het verbrandingsproces in een lichaam verloopt en hoe je het beste met de energie en de suikers in je lichaam kunt omgaan. Adrie van Diemen, inspanningsfysioloog Rabobank Wielrennen, belichtte tijdens zijn lezing onderwerpen als de bepaling van de trainingsintensiviteit voor het verbeteren van de vetverbranding en de consequenties daarvan.

Klapschaats
Op zaterdag was er behalve het congres ook een tentoonstelling waar verschillende succesvolle sporthulpstukken te bezichtigen waren. Deze uitvindingen, waaronder de eerste klapschaats van Ids Postma, de fiets en de kleding van wielrenners Michael Boogerd en Henny Kuiper en het winnende schaatspak van Ard Schenk, zijn sinds deze week te bezichtigen op de begane grond van het Hoofdgebouw van de TU/e. De attributen worden hier tot en met 26 oktober tentoongesteld. ’s Avonds werd de manifestatie voortgezet met een licht- en muziekspektakel op het Lichtplein bij de Witte Dame. Ook dit spektakel stond in het teken van sport en technologie. De betekenis van sport en het belang van technologie hierin werden door middel van beelden, foto’s en filmopnames van de Eindhovense sportgeschiedenis in beeld gebracht. Tijdens het spektakel trad ook een groep acrobaten op. De manifestatie eindigde zondag met de Eindhovens marathon. Bij het opzetten van de jaarlijkse technologiemanifestatie hebben de initiatiefnemers gekozen voor een groeimodel. Ze hopen dat de manifestatie na een aantal jaren zal uitgroeien tot een soort festival met een nationale uitstraling waaraan bedrijven en instellingen een bijdrage kunnen leveren. Eindhoven zal zich in de toekomst steeds meer profileren als vooraanstaande stad op het gebied van technologie. De manifestatie in 2001 staat in het kader van ‘Technologie en Cultuur’.

 






[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor