spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB


Columnist:
Monique Hendriks

Cursor in PDF formaatCursor als PDF
PrintE-mail Tweet dit artikel Deel dit artikel op Facebook
En hoe is het in Dubai?
4 september 2008 - Studenten van de TU/e gaan steeds vaker voor hun studie naar het buitenland. Voor stage of voor het verrichten van onderzoek, omdat het verplicht is of omdat ze het leuk vinden. Cursorlezers kunnen iedere week over de schouder van een TU/e-student in het buitenland meekijken.

Een droom die uitgekomen is: stagelopen in Dubai. Voor studenten Construction Technology toch wel een van dé steden waar het op dit moment te doen is. Bouwen, bouwen, bouwen, dat is wat ze doen hier. Hoger, groter, extremer en vooral meer dan waar ook ter wereld!

Dubai is een stad van uitersten. De luxe van het zevensterren-hotel Burj Al Arab, de palmeilanden en de Burj Dubai (op dit moment zevenhonderd meter hoog) zijn dingen waarvoor je ooit hier moet zijn geweest. Maar ook het stagelopen op een bouwplaats is de moeite waard: een kijkje in een heel andere keuken dan de Nederlandse. Hier is het geen luxe. Werkweken voor de Indische en Pakistaanse ‘workers’ van 66 uur zijn normaal. Hun maandloon is minder dan de gemiddelde huur van een studentenkamer in Eindhoven… En dat bij temperaturen van boven de 50° Celsius. De bouw draait hier zes dagen per week 24 uur per dag door.

Het draait hier alleen om productie. Vergeleken met Nederland zijn kwaliteit en veiligheid een stuk minder goed. Aan ons de taak om voor het lokale bouwbedrijf Convrgnt de bouw van hun 22 verdiepingen tellende TECOM Tower te analyseren en de resultaten voor te leggen. We krijgen steeds kleine ‘assignments’ over problemen waar de mensen hier zelf geen tijd voor hebben. We hebben nu, na één maand, onze eerste verbeteringen al in praktijk gebracht. We hebben een nieuwe manier om het beton te behandelen geïntroduceerd. De kwaliteit verbetert en ook het werk van de workers wordt verlicht. Het zal nooit zo goed worden als wij gewend zijn (dat moeten we ook niet willen), maar verbeteringen van het bouwproces zijn zeker mogelijk zonder de productie te temperen. Communicatie met de workers en het aanpassen aan hun cultuur is daarbij een extra uitdaging, maar het wordt gewaardeerd. Ook wij eten inmiddels met onze handen een bakje rijst als lunch.

Het is hard werken, maar de ervaring is alles waard! Het gaat niet alleen om werkervaring, maar zeker ook om de persoonlijke ervaringen met mensen uit een totaal andere cultuur. Een aanrader om te doen en een kans die je niet vaak zult krijgen!

Mark ten Thije en Dennis Segeren, studenten Bouwkunde


Mark ten Thije (links) en Dennis Segeren.