spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Eerste SG-lezing over het maken van leven

Een magische kogel met vingers

Kenniswerkers moeten beleefdheid laten varen
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
‘Scheikunst’ bij promotie aan TU/e
9 september 2008 - Tijdens haar onderzoek met de elektronen-microscoop viel het scheikundig technologe Nicole Papen-Botterhuis op hoeveel de microscopische structuren die ze bestudeerde lijken op plaatjes uit de ‘grote’ wereld. Zo heeft de rotskust op Madeira erg veel weg van een weggeëtst stuk polymeer. Papen-Botterhuis ging op zoek naar afbeeldingen die pasten bij microscoopopnamen en kleedde haar proefschrift aan met de bijzondere fotokoppels. Deze worden donderdag 11 september tentoongesteld tijdens de borrel na haar promotiezitting.

x3_s.jpg
Linksboven: de kustlijn van Madeira, daarnaast de rand van een stempel voor microcontact printen, die gemaakt is door een polymere film te smelten tussen een glasplaatje en een silicium wafer met lijnenpatroon. (opname met Scanning Electronen Microscoop)

Linksonder: koekjes met daarnaast een mal voor het maken van stempels voor microcontactprinten, gemaakt door een hydrofoob polymeer te smelten tegen een silicium wafer met dunne naalden erop. (opname gemaakt met een Scanning Electronen Microscoop)

Lees meer »

Thêta-roeier Arjan Kuipers op studenten-WK Belgrado

5 september 2008 - Arjan Kuipers van studentenroeivereniging Thêta gaat dit weekeinde de eer van de Technische Universiteit Eindhoven verdedigen in Belgrado. Hij doet dat met het team 4- tijdens het WK voor studenten.

x2_s.jpg
Arjan Kuipers, tweede van rechts. Foto: Paul Bloemen
Lees meer »

Miljarden jaren in een uurtje bij lezing Govert Schilling

4 september 2008 - ‘Help! We begrijpen het heelal niet.’ De bekende sterrenkundejournalist Govert Schilling waarschuwde het publiek voorafgaande aan de tweede Studium Generale-lezing op woensdag 3 september: slechts een fractie van onze wereld bestaat uit zichtbare materie, de rest blijft een raadsel. Er zijn dus veel meer vragen dan antwoorden, betoogde Schilling - auteur van ruim dertig boeken over het onderwerp. . x1_s.jpg
Govert Schilling tijdens zijn lezing op de TU/e. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Bij opening academisch jaar
Rector benadrukt belang BSA
4 september 2008 - Het College van Bestuur gaat door met zijn pogingen om het bindend studieadvies (BSA) per september 2009 ingevoerd te krijgen. Rector magnificus Hans van Duijn deelde dat maandag 1 september mee bij de opening van het Academisch Jaar. Voor ambitieuze en talentvolle bachelorstudenten wordt volgend studiejaar het zogeheten Star Program ingevoerd.
Lees meer »
Opening academisch jaar 2008/2009
4 september 2008 - Maandag vond de opening van het academisch jaar plaats met een voorstelling van artieste Annet Dellegno in het Auditorium. Ook werden prijzen uitgedeeld aan de beste student, masterdocent en bachelordocen van de TU/e. Een kort overzicht met foto's.

Foto’s: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Vertrouwenscommissie: ‘Promotiereglement geschonden in kwestie Cabbolet’

4 september 2008 - De Vertrouwenscommissie Wetenschappelijke Integriteit van de TU/e zou geconcludeerd hebben dat zowel het eigen promotiereglement van de TU/e als de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening (NGW) is geschonden bij het annuleren van de promotie van Marcoen Cabbolet in januari van dit jaar. Diens proefschrift zou onvoldoende kwaliteit bezitten, maar was wel al goedgekeurd. De TU/e wenst niet te reageren op het vertrouwelijke advies.
Lees meer »

TU/e krijgt leerstoel goederenvervoer

4 september 2008 - Er komt een leerstoel goederenvervoer aan de TU/e. De provincie Noord-Brabant subsidieert de leerstoel met 386.000 euro. De TU/e kan hiermee voor vier jaar een deeltijd hoogleraar (0,2 ft) en een fulltime promovendus aanstellen.
Lees meer »

Europese onderzoeksbeurs van 2,4 miljoen euro voor faculteit Bouwkunde

4 september 2008 - Prof.dr. Harry Timmermans van de faculteit Bouwkunde krijgt van de European Research Council (ERC) een subsidie van 2,4 miljoen euro. De hoogleraar en zijn onderzoeksgroep boekten succes met onderzoek naar stadsontwikkeling.
Lees meer »
Nieuw lid College van Bestuur
Lees meer »

Nieuw natuurkundelab in cyclotrongebouw

4 september 2008 - Het nieuwe laboratorium van de onderzoeksgroep Coherence and Quantum Technology (CQT) in het cyclotrongebouw is op vrijdag 29 augustus officieel geopend. De opening vormde de afsluiting van de samenvoeging van de voormalige groepen van prof.dr Marnix van der Wiel (versnellerfysica, FTV) en prof.dr. Herman Beijerinck (atoomfysica en quantumelektronica, AQT) tot een nieuwe groep onder leiding van prof.dr. Ton van Leeuwen.
Lees meer »
Elektro levert vierduizendste ingenieur af
4 september 2008 - Wenji Zhou (23) had dinsdag 26 augustus de eer om diploma nummer vierduizend bij Elektrotechniek te mogen ontvangen. De Chinees kreeg het felbegeerde papiertje die dag met 38 anderen in de Blauwe Zaal in het Auditorium. “I’m delighted”, zei de blij verraste afstudeerder.
Wenji Zhou ontving het vierduizendste Elektro-diploma uit handen van zijn begeleider prof.dr.ir. Jean-Paul Linnartz. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Automotive Technology start met dertien masterstudenten

4 september 2008 - De instroom van studenten bij de verse masteropleiding Automotive Technology bestaat uit dertien personen waaronder vijf internationale studenten, drie hbo’ers en één bachelor uit Delft.
Lees meer »
Eerste SG-lezing over het maken van leven
4 september 2008 - Vlak voor aanvang van de eerste Studium Generale-lezing van dit seizoen werden nog extra stoelen bijgeplaatst, en zelfs de trappen van de Blauwe Zaal waren goed gevuld. Universiteitshoogleraar prof.dr. Bert Meijer trok woensdag 27 augustus veel bezoek met de uitdagende getitelde lezing ‘Waarom we geen leven kunnen maken’ -al is het ook mogelijk dat veel van de aanwezige studenten waren gekomen voor de studiepunten die de SG-lezingen tegenwoordig opleveren.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Cyclotron kan tekort medische radio-isotopen niet opvangen

4 september 2008 - AccTec bv, dat de deeltjesversnellerfaciliteiten op de TU/e-campus beheert, kan niet worden ingezet om een dreigend tekort aan medische radio-isotopen te voorkomen. Dat komt doordat het cyclotron een ander soort isotopen maakt dan de reactor in Petten, die de komende maand nog gesloten blijft wegens een storing.
Lees meer »
TU/e zet wiskundecoryfee De Bruijn in het zonnetje
4 september 2008 - Prof.dr. Dick de Bruijn, emeritus hoogleraar Wiskunde aan de TU/e, is 9 juli 90 jaar geworden. Ter ere hiervan is er morgen, vrijdag 5 september, een symposium in De Zwarte Doos over de bijdragen van De Bruijn aan de wiskunde en informatica.
Prof.dr. Dick de Bruijn. Archieffoto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Masterclass-dagen over energie en klimaat
“Als je zekerheid hebt, is het te laat”

4 september 2008 - Dit collegejaar worden voor het eerst masterclass-dagen gehouden rondom het thema ‘energie en klimaat’. Ze zijn bedoeld om masterstudenten en promovendi te voorzien van de meest recente informatie op dit gebied. “Het is een informatieronde en niet zozeer een debatronde”, aldus emeritus hoogleraar Daan Schram, één van de initiatiefnemers.
Lees meer »