spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB


Columnist:
Jesper van Berkel

Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
PrintE-mail Tweet dit artikel Deel dit artikel op Facebook
Light tea bij Kinjin
18 maart 2010 - In serene stilte, met een choreografie van kleine belangrijke gebaren, serveert theemeester Michel Decré thee. Zijn gast is Eugen Schindler, oprichter van Kinjin, de Japanse cultuurvereniging die de theemeester jaarlijks uitnodigt voor een theeceremonie. Dit gebeurde dinsdag 16 maart in het Stiltecentrum tijdens het lunchuur onder toeziend oog van 25 belangstellenden.
Foto: Bart van Overbeeke

De bijzondere attributen om thee te maken, brengt de meester in drie porties naar de hoek van de tatami-matten waarop het ritueel plaatsvindt. “Dit is de lightversie”, legt hij uit. Dat slaat niet alleen op de eenvoudige bewegingen en objecten, maar ook op de thee zelf. Er bestaat in Japan ook dikke thee, die uit de kom schuift wanneer je die omkeert. Maar vandaag gebruikt Decré twee schepjes knalgroene thee in poedervorm die hij met een bamboelepel in de cha wan (theekom) doet. Hij schenkt er kokend water op en daarna klopt hij het mengsel met een cha sen (bamboe kwast) tot een schuimend geheel. Dit biedt hij Schindler aan. De Informatica-alumnus draait de kom tot het ‘gezicht’ aan de juiste kant zit, zet de kom aan zijn mond en drinkt hem leeg tot een laatste luide slurp. Achteraf verklaart de theemeester dat dat nodig is omdat je zeker moet weten dat de kom leeg is voor je hem omgekeerd op de matten terugzet. (NS)