spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
    PrintE-mail Tweet dit artikel Deel dit artikel op Facebook
    Marijke Starke | “Het is moeilijk om niet hypocriet te zijn”
    14 oktober 2010 - In de discussie met haar vriend over gewone óf palmolievrije margarine -zo’n zeven keer duurder- moest ze zich uiteindelijk gewonnen geven. Een concessie, “maar ik wil mijn vriendje ook niet kwijt”, zegt Marijke Starke lachend. De masterstudente Sustainable Energy Technology houdt morgen, vrijdag 15 oktober, in het kader van Wereldvoedseldag een presentatie in Dynamo over de mondiale voedselproblematiek - een onderwerp dat haar na aan het hart ligt.

    De overdaad in het westen tegenover de honger van miljoenen burgers elders, het beslag op natuurlijke hulpbronnen, kinderarbeid, discriminatie, genetische modificatie, ondoorzichtige handelsstructuren, de effecten van onze vleesconsumptie op het klimaat; de wereldvoedselproblematiek is divers en complex. “Vroeger werd veel meer lokaal en op kleine schaal geproduceerd”, vertelt Starke. “Tegenwoordig zijn er veel meer mensen, die bijvoorbeeld het hele jaar door bepaalde exotische producten willen kunnen krijgen en voor wie op veel grotere schaal wordt geproduceerd. Een paar machtige bedrijven hebben de voedselketen stevig in handen, vaak ten koste van de kleine boeren bij wie productieprocessen veelal beginnen.”

    Verbeter de wereld, begin bij jezelf - het klinkt zo eenvoudig. Zelf eet Starke weinig en uitsluitend biologisch vlees -“gewone kip vind ik niet eens meer lekker”-, koopt ze alleen fairtrade koffie, suiker en cacao, scheidt ze haar afval en experimenteert ze erop los in haar eigen moestuintje. “Het geeft me een bepaalde structuur, een houvast waar ik me fijn bij voel.”

    Toch heeft de 21-jarige, sinds kort voorzitter van de TU/e-commissie Techniek voor Duurzame Ontwikkeling, naar eigen zeggen ook wel eens ‘een dipje’. “Het wordt je als consument niet altijd gemakkelijk gemaakt; ik kan daarom best begrijpen dat veel mensen het thema opzijschuiven. Ik vind het soms óók best een worsteling. Als ik alleen die dingen doe die ik goed vind, zou ik bijvoorbeeld alleen seizoensgroenten uit Nederland moeten eten, zou ik amper nog buiten de deur kunnen eten. Zou ik geen schoenen van bepaalde merken moeten dragen, omdat je er je bedenkingen bij kunt hebben hoe, door wie en onder welke omstandigheden ze gemaakt zijn. Het is heel moeilijk om niet hypocriet te zijn.”

    Volgens Starke heeft dan ook niet alleen de individuele consument een verantwoordelijkheid, maar moeten ook bedrijven zich bewust zijn van hun aandeel - evenals de universiteit.

    Ze is naar eigen zeggen, al lezend en lerend, steeds verder in de thematiek ‘gezogen’ - vooral sinds vorig jaar, toen ze na haar bachelor Werktuigbouwkunde aan het certificaatprogramma Technology, Development en Globalization begon en universitair docent Saurabh Arora ontmoette. “Hij vertelt zó bevlogen over grote problemen in de wereld, weet er ook écht veel van. Binnen de TU/e ging er echt een wereld voor me open. Vanaf dat moment wist ik dat ik me niet alleen wil bezighouden met technologische ontwikkelingen ‘aan de bovenkant’, maar dat ik me er juist hard voor wil maken om de ‘onderkant’, bijvoorbeeld ontwikkelingslanden, meer naar boven te halen.”

    Inmiddels volgt ze de master Sustainable Energy Technology; komend voorjaar begint ze aan haar afstuderen, onder begeleiding van Arora, op het gebied van biobrandstoffen. Momenteel loopt ze stage bij de internationale lobby- en campagneorganisatie Fairfood, waar ze zich vooral bezighoudt met een sectoranalyse van de cacao-industrie.

    Ze ziet zichzelf als idealist, maar wil haar opvattingen niet bij anderen door de strot duwen. “Ik vind wel dat mensen idealen moeten hebben. Of nou ja, ‘moeten’ - dat klinkt alweer zo dwingend... Ik hoop anderen wel van bepaalde zaken bewust te maken. Je kunt in je eentje niet altijd zichtbaar resultaat boeken, maar wel een verandering in gang zetten. Kijk naar Albert Heijn, dat steeds meer biologische producten verkoopt; misschien ontstaan vanuit een trend, maar érgens heeft daar wel een stuwende kracht achter gezeten.”

    Ze besluit: “Ik maak me zorgen om de voedselproblematiek, maar misschien nog wel méér over het feit dat niet meer mensen dat doen. Want wij westerse consumenten zijn een oorzaak van oneerlijke handelsstructuren die mensen elders op dezelfde wereld arm maken. Maar daarvoor moet je wel je ogen open willen doen”.

    Het Wereldvoedseldag-diner, mede georganiseerd door de Wereldwinkel Eindhoven, T!NT en Mosaic, begint vrijdag 15 oktober om 18.00 uur in jongerencentrum Dynamo.

    Foto | Bart van Overbeeke
    Interview |Monique van de Ven