/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Bestuur
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 3 nummer 0

jaargang 42, 6 april 2000


Mensen

Untitled Document Peter Zwamborn

TUE-professor in tv-programma Kassa

Chantal Louwers


Foto Bram Saeys

De ontwikkelaars van de Zeropa beweren dat dit apparaatje schadelijke straling van mobiele telefoons gedeeltelijk absorbeert. “De Zeropa is een steentje van anderhalve centimeter. Het is onmogelijk dat zoiets dat veel kleiner is dan de golflengte deze radiogolven zou kunnen absorberen”, vertelt prof.dr.ir. Peter Zwamborn. Dat hij hierin gelijk heeft, liet de TUE-hoogleraar onlangs zien in het VARA-programma Kassa.

In september 1998 werd Zwamborn benoemd tot deeltijdhoogleraar Elektromagnetische effecten. Hij is één dag per week aanwezig op de TUE, maar zijn werkgever is TNO. Daar heeft hij sinds 1 januari van dit jaar een andere functie. “Ik ben op eigen verzoek uit het management gestapt, omdat je managementtaken moeilijk kan combineren met onderzoek doen.” Zijn nieuwe functie wordt omschreven als deskundige op het gebied van het gebruik van het elektromagnetisch spectrum. Het omvat alles wat met radiogolven te maken heeft. In de volksmond wordt Zwamborn ook wel eens stralingsdeskundige genoemd, maar zelf wil hij die term niet gebruiken. “Bij straling denkt iedereen meteen aan radioactieve straling. Daar houd ik me niet mee bezig. Ik spreek daarom liever over radiogolven of elektromagnetische golven.” Een tijdje geleden werd Zwamborn benaderd door Cees

van Keulen, mediavoorlichter van de TUE. Er had een medewerker van het VARA-programma Kassa gebeld die op zoek was naar iemand die in het programma iets zou kunnen vertellen over de (on)schadelijkheid van mobiele telefoons. “In mijn intreerede heb ik aandacht besteed aan GSM’s, vandaar dat Van Keulen aan mij heeft gedacht.” Waarschijnlijk kwamen ze ook bij Zwamborn terecht, omdat hij vaker in het nieuws is geweest. “Het is een netwerk van ‘ons kent ons’, maar ik ben niet de enige deskundige op dit terrein.”

Tijdens de uitzending plakte Zwamborn de Zeropa op een antenne en toonde dat er geen radiogolven geabsorbeerd werden. Ook hield hij er een stuk absorberend materiaal bij om aan te tonen dat zijn apparatuur werkte. “Het was pijnlijk om te zien hoe de importeur afging. Hij had zich duidelijk niet goed voorbereid”, aldus Zwamborn. Vorig jaar heeft hij in opdracht van ICT Nederland een persconferentie gehouden. Daarin werden de resultaten bekendgemaakt van onderzoek naar de temperatuurstijging van hersenen door GSM’s. “Na een kwartier mobiel telefoneren worden je hersenen slechts met 0,1 graad Celsius verwarmd. Deze opwarming is niet schadelijk”, legt Zwamborn uit. “Als je gaat joggen, stijgt de temperatuur in je hersenen al gauw van 37 naar 38 graden en zelfs dat kan geen kwaad. Of het gebruik van GSM’s onschadelijk is, weten we niet voor honderd procent zeker, maar we verwachten niet dat er acuut iets ernstigs aan de hand is. Dan waren we het allang te weten gekomen.” Zwamborn geeft mensen die toch ongerust zijn de tip een handsfree set of een car kit te gebruiken.

Ook al zou uit een onderzoek naar voren komen dat GSM’s honderd procent onschadelijk zijn, dan nog kan je volgens Zwamborn niet aan elektromagnetische velden ontsnappen. Die velden worden niet alleen door apparatuur veroorzaakt, maar ook door natuurverschijnselen, zoals een onweersbui of statische elektriciteit. “Op grond van de huidige situatie is het zo dat indien fabrikanten van apparaten zich aan de blootstellingnormen houden, het wel goed zit. Dat wil niet zeggen dat ik vind dat de onderzoeken moeten stoppen. Vooral het lange termijnonderzoek is nog lang niet afgerond. En als wetenschapper moet je toch nieuwsgierig blijven.”/.

Untitled Document De week van/Peter

Ir. Peter Brinkgreve is hoofd van de Gemeenschappelijke Technische Dienst.

Maandag: Elke maandag houden we een calamiteitenbespreking. Er gaat soms wat mis bij onderzoeksprojecten bij faculteiten. Nu bijvoorbeeld met een nieuwe detector van Calipso en de ECO-drive. Het verhelpen van dit soort storingen heeft meestal prioriteit boven de grote lopende projecten. ‘s Middags bespreking over FORC, een nieuw functie-inventarisatiesysteem dat we bij de GTD hebben ingevoerd. Natuurkunde wil het systeem ook gaan invoeren en is nieuwsgierig naar onze ervaringen.

Dinsdag: Oriënterend gesprek met medewerkers van het Cherenkov-project van hoogleraar Van der Wiel. Hij wil polymeren op een bepaalde wijze gaan be-stralen. De GTD gaat onderdelen maken voor de apparatuur die dat onder andere moet gaan doen. ‘s Middags aanwezig geweest bij de AVA-bijeenkomst. Prettig om voorzitter De Wilt te horen zeggen dat de GTD uniek is in Nederland.

Woensdag: Kaderoverleg, daarna gesprek gehad met de beoogde voorzitter van de Raad van Advies voor de GTD, decaan Schouten van Werktuigbouwkunde. Stafbijeenkomst van het FB over AVA. De GTD krijgt een gevoelige klap: 25 procent van de plaatsen moet weg. Dat zijn plaatsen die niet direct verbonden zijn met opdrachten naar aanleiding van hoogwaardig onderzoek. Natuurlijk heb ik bepaalde ideeën hoe een en ander in het vat gegoten moet worden. Ik toets die aan de meningen van de hoofden van de vijf capaciteitsgroepen van de GTD.

Donderdag: Gesprek met voorzitter Henk de Wilt over de mogelijke verhuizing van de GTD. We zouden naar laboratoria van W moeten verhuizen. Daar is echter veel te weinig ruimte voor alle apparatuur van de GTD. ‘s Middags eerst een projectvoortgangsbespreking, daarna aanwezig bij een interne bijeenkomst over real time dataverwerking bij notebooks en de rol van de GTD daarin.

Vrijdag: Vier promotierapporten uitgezocht die inzicht geven in wat het meest illustratief is voor de werkzaamheden van de GTD. De rapporten gaan naar de nieuw op te richten Raad van Advies voor de GTD. Het plan voor deze raad is voortgekomen uit de Added Value Analysis. ‘s Middags een gesprek gehad met professor Keurentjes over een nieuw onderzoeksproject waaraan de GTD een bijdrage gaat leveren. /.

Untitled Document /Overleden

Dr.ir. Piet A. Leclercq, universitair hoofddocent bij het Laboratorium voor Instrumentele Analyse van de faculteit Scheikundige Technologie, is op 22 maart na een kort ziekbed overleden. Hij werd 58 jaar.

Piet Leclercq was 33 jaar medewerker van de capaciteitsgroep Instrumentele Analyse, sinds 1972 als hoofd van de afdeling Massaspectrometrie en Laboratorium automatisering. In die functie was hij van grote betekenis voor het onderwijs en onderzoek van ons laboratorium. Dr. Leclercq was auteur of coauteur van meer dan honderdtachtig publicaties. Binnen de TUE was hij o.a. lid van de gemeenschappelijke commissie voor Biomedische en Gezondheids-techniek en van de bestuurscommissie Automatiseringsbeleid. Tevens was hij actief bestuurslid (1981-1983, voorzitter) van de Nederlandse Vereniging voor Massaspectrometrie. Wij zullen ons Piet herinneren als een aimabel mens, vol humor en met een zeer grote loyaliteit naar onze groep.

Prof.dr.ir. C.A. Cramers, Voorzitter

Laboratorium voor Instrumentele Analyse

/Faculteiten

Tentamen 1Z060 Ondernemen en Recht d.d. 6 juli 2000, 09.00-12.00 uur.

Het vak ‘Organisatiekunde voor niet-bedrijfskundigen’ (1Z340) wordt niet in het lentetrimester, blok A gegeven, maar in dat trimester in blok B. De colleges zijn op 9, 16 en 23 mei, 6 en 13 juni in het Auditorium zaal 2. Het vak is desgewenst ook te volgen door deel te nemen aan een aantal colleges van 1Z220 (dinsdag en donderdag eerste twee uur).

/Vacature

Universitair Docent bij de capaciteitsgroep Constructief Ontwerpen van de faculteit Bouwkunde. Gezocht wordt een (gepromoveerde) bouwkundig of civieltechnisch ingenieur op TU-niveau. Aanstelling voor twee jaar met uitzicht op vast dienstverband. Salaris max. f 8682. Meer informatie via: www.bwk.tue.nl. Vacaturenummer V38.418. Sluitingsdatum: binnen twee weken.














Website