/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Bestuur
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 3 nummer 0

jaargang 42, 6 april 2000


Nieuws

Untitled Document TUE-docent ontwerpt school voor Turkije

Een enorme aardbeving verwoestte op 17 augustus 1999 grote delen van Noordwest Turkije. Niet alleen huizen werden vernietigd ook van veel scholen is niks meer over. Kinderen krijgen les in tenten of containers. Daarom werkt dipl.ing. Hüsnü Yegenoglu samen met de stichting ‘Utrecht helpt Turkije’ aan de bouw van een nieuwe basisschool in Turkije.


De verwoestingen die een aardbeving in augustus vorig jaar aanrichtte in Turkije. Foto: extern

Hüsnü Yegenoglu is Bouwkunde-docent aan de TUE en architect. Hij werd eind vorig jaar door de stichting benaderd met de vraag een schetsontwerp van een nieuwe school te maken. De gemeente Utrecht was bereid geld in het project te steken, maar wilde eerst zien wat de stichting van plan was met het geld te doen. Ook zijn de leden van de stichting al tijden bezig met inzamelingsacties en promotie via de media. In totaal is er al meer dan 1,2 miljoen gulden ingezameld. De schetsen en het geld zijn er, nu de bouw nog. Leden van de stichting ‘Utrecht helpt Turkije’ zijn een aantal weken geleden naar Istanbul geweest om afspraken te maken. Er is een locatie ter beschikking gesteld van tienduizend vierkante meter. “We willen er een basisschool bouwen met zestien lokalen (ongeveer vijfhonderd leerlingen) plus voorzieningen als toiletten, kantine, speelzalen en –plaatsen, een computerruimte en een bibliotheek”, vertelt de man die het ontwerp heeft gemaakt. Het is de bedoeling dat het gebouw in september, bij het begin van het nieuwe schooljaar, klaar is. Of dat zal lukken is niet zeker. “De mensen die naar Istanbul zijn geweest, waren zo onder de indruk van de ellende die ze daar gezien hadden, dat ze misschien iets te enthousiast beloftes hebben gedaan”, aldus Yegenoglu.

Yegenoglu is bezig duidelijke tekeningen te maken, die een aannemer in Turkije naar de Turkse situatie vertaalt. Lokale bedrijven zullen dat school bouwen, dat levert daar weer werkgelegenheid op. “We moeten er voor zorgen dat zo snel mogelijk met de bouw begonnen kan worden. De kinderen kunnen eigenlijk niet langer les krijgen in tenten.”

“Ik ben zelf van Turkse afkomst. Persoonlijke betrokkenheid leidt altijd tot meer actie, denk ik. Op de dag van de aardbeving was ik in Istanbul. Er zijn kennissen van mij om het leven gekomen. De chaos die ik daar gezien heb, kun je alleen begrijpen als je het zelf hebt meegemaakt.” Dit was reden genoeg voor Hüsnü Yegenoglu om zich in te zetten voor het project ‘Utrecht bouwt een school in Turkije’. “De TUE werkt aan het project mee door er kennis en tijd in te investeren. Ik zoek ook naar mogelijkheden om de studenten bij het project te betrekken. Bijvoorbeeld door een workshop te organiseren. Het is goed voor de studenten om te zien hoe iets dat in Nederland ontworpen is, vertaald wordt naar de Turkse situatie. Ze hebben daar een compleet andere bouwtraditie. Ik denk dat het leuk is als studenten zelf een keer een school zouden ontwerpen voor een andere omgeving.”

Yegenoglu is dankbaar voor de hulp die de universiteit biedt. “Het is mooi dat medewerkers van de TUE die zich ergens bij betrokken voelen, de kans krijgen zich daarvoor in te zetten. Dat we onze kennis kunnen gebruiken in het maatschappelijk leven. Ik vind dat zoiets hoort bij de sociale verantwoordelijkheid van de TUE. Omdat de TUE mij in dit project steunt, krijg ik de kans om op mijn manier hulp te bieden aan Turkije.”/.

Untitled Document “Mens heeft meer nodig dan verklaringen”

”Als we een goed onderwerp zochten voor een debat, hebben we het nu gevonden.” Deze woorden richtte Maarten Pieterson, hoofd van Studium Generale, afgelopen zondag tot een overvolle Senaatszaal. Jong en oud waren massaal naar de TUE gekomen voor het debat over geloof en wetenschap tussen professor dr. Rutger van Santen en bisschop Anton Hurkmans.

Stapels extra stoelen moesten worden bijgehaald om iedereen van een zitplaats te voorzien tijdens het debat, georganiseerd door Studium Generale. “Ik zou willen dat ik altijd voor zo’n volle zaal stond”, zo begon bisschop Hurkmans. “Wij staan voor wat legere kerken.”

De bisschop erkende dat er een zekere spanning is tussen geloven en weten, maar volgens hem zijn die twee niet in strijd met elkaar. “Geloof concurreert niet met weten. Godsgeloof is complementair, het geeft ondersteuning in het drukke leven van tegenwoordig.” Hurkmans heeft waardering voor de wetenschap en hoopt dat men nooit stopt met graven naar de existentie van het leven. “Maar de wetenschap heeft zo z’n beperkingen. Het gaat altijd over een bepaald vlak en is nooit allesomvattend. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk wetenschappelijk te bewijzen hoe de liefde tussen man en vrouw zit.”

Wetenschap is ook een religie volgens TUE-hoogleraar Van Santen. “Het is een proces waarin je probeert te achterhalen wat waar is en wat niet. Je moet jezelf tegen durven spreken. Het is een moeilijk, creatief proces waar je in moet geloven.”

Hurkmans gaf toe dat de kerk wetenschap nodig heeft, ondanks dat in vroeger tijden wetenschappers verguisd werden door de kerk. “We hebben het nodig om kritisch bevraagd te worden om onze mening bij te stellen. Dat laatste gaat in de kerk echter niet zo vlug.”


Hoogleraar Rutger van Santen (links) en bisschop Anton Hurkmans Foto: Bart van Overbeeke

Strijdpuntje

Collegevoorzitter Henk de Wilt vond dat de twee het te zeer met elkaar eens waren en probeerde de discussie wat op te laaien. “Ik zeg dat er een instrumenteel geloof en een transcendent geloof is. Zou wetenschap die instrumentele kant van het geloof niet geheel overbodig maken?”, zo luidde zijn vraag aan Hurkmans. “Geloof is meer een manier waarop je in de wereld staat”, vond de bisschop. “Om geloof alleen als weten te interpreteren, is wel heel smal gedacht.” Waarop Van Santen een strijdpuntje probeerde: “Wie moet zeggenschap hebben over de wetenschap?” Maar Hurkmans hield de boot een beetje af: “Dat zijn moeilijke morele vragen.” Waarop professor Lemstra vanuit de zaal constateerde dat Hurkmans ‘in sfeer blijft hangen’. “Geluk en liefde, dat zijn zaken die we straks allemaal vanuit de biochemie kunnen verklaren. Hoe ziet u het geloof over duizend jaar?” Hurkmans: “Een mens heeft meer nodig dan verklaringen, denk aan een gebroken hart. Dat valt niet op te lossen met wetenschap.”/.

Untitled Document Fiets-opruim-actie in stallingen TUE

De vijftien fietsenstallingen op het TUE-terrein worden vanaf volgende week opgeruimd.

Niet meer berijdbare exemplaren, zoals fietsen met platte banden, rijwielen zonder stuur of zadel of met slagen in de wielen, krijgen een label waar op staat dat ze worden verwijderd uit de dichtslibbende kelders en stallingen.

Zowel de afdeling Vastgoed als het Facilitair Bedrijf kreeg de laatste tijd steeds meer signalen dat de fietsenstallingen van de TUE erg vol raken. “De kelders slibben langzaam dicht met fietsen die niet meer als zodanig functioneren. Daarom is besloten dit probleem gezamenlijk structureel aan te pakken”, zegt Moniek Dupuis van het Facilitair Bedrijf. De procedure voor het opruimen duurt drie maanden. De komende week krijgen alle fietsen die in aanmerking komen om opgeruimd te worden een label. Dit blijft er een maand opzitten, tenzij de eigenaar het label verwijdert. Na een maand verdwijnen alle fietsen met een label naar de kelder van het Traversegebouw. Hier blijven ze nog twee maanden staan. Eigenaren kunnen in deze tijd hun fiets nog terugkrijgen door contact op te nemen met het Front Office (5959). De exemplaren die niet worden opgehaald, gaan weg als oud ijzer. Verwacht wordt dat er zo’n vierhonderd fietsen weg kunnen, die nu nog onnodig ruimte innemen in de stallingen. “Mensen hoeven niet bang te zijn dat hun goede fiets wordt opgeruimd. Er wordt met gezond verstand gekeken wat weg kan”, verzekert Simone Dekkers van Vastgoed./.

Untitled Document Bloemetje voor verhuurder

Het Bureau for International Activities gaat maandelijks een verhuurder in het zonnetje zetten. Wie woonruimte verhuurt aan één of meer buitenlandse gasten van de TUE maakt kans om te worden uitgeroepen tot verhuurder van de maand. De gelukkige verhuurder krijgt een bos bloemen en een cadeaubon van 25 gulden. Dinsdag 11 april zal het BIA de eerste verhuurder van de maand huldigen. Het BIA heeft een kleine vijftig verhuurders en hospita’s in haar bestand die regelmatig onderdak bieden aan buitenlandse studenten en medewerkers./.

Untitled Document Design Academy in Italië

Studenten van de Design Academy Eindhoven presenteren zich van 7 tot en met 16 april in Italië. Zij vertegenwoordigen Nederland tijdens de BIG Torino 2000, de Biënnale van Turijn. De expositie van de Academie tijdens de tweejaarlijkse tentoonstelling heeft de naam ‘Fake!’ meegekregen. Met dit project wordt de rol van design en de mogelijkheden die design biedt om de wereld te scheppen, onderzocht. De Academie is ook aanwezig op de Meubelbeurs van Milaan van 12 tot en met 15 april. Het thema van deze expositie is ‘Compact’.

Informatiedag

Stan Ackermans Instituut

Het Stan Ackermans Instituut houdt op maandag 17 april een informatiedag voor belangstellenden. Het instituut verzorgt postdoctorale ontwerpersopleidingen die opleiden tot ‘Master of Technological Design’.

Voor meer informatie, zie http://www.sai.tue.nl.

De informatiedag begint om 12.00 uur in het Auditorium met een informatiemarkt. ’s Middags biedt elke opleiding een eigen programma aan. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via voorlichting.sai@tue.nl.

Holstlezing

De Holstlezing 1999 is op te vragen bij het Servicebureau Auditorum. Auditorium 2.26, tst. 2250, Auditorium.fb@tue.nl. Titel: Een bloedstollende geschiedenis. Spreker: prof.dr. H.C. Hemker.

Symposium over invloed

van de media

‘Hoe komt men te weten wat er werkelijk gebeurt in de wereld?’ Die vraag staat zaterdag 15 april centraal op de TUE. Het Academisch Genootschap Eindhoven houdt die dag in samenwerking met Studium Generale en de Utrechtse Hogeschool Communicatie en Journalistiek het symposium ‘percepties van de werkelijkheid’. Er wordt gesproken over de invloed die de media hebben op oordeelsvorming.

Sprekers zijn prof.dr. Herman Pleij, Hans-Maarten van den Brink, Jaap van Ginneken, Nico Kussendrager en Herman Philipse. Ook zijn er workshops over foto, tekst, televisie en radio. Het programma begint om 10.00 uur. Info: 040-2474849 of email naar congresoffice@tue.nl.

Untitled Document Aansluitingsplatform

Scholen voor voortgezet onderwijs ontvangen van hogescholen en universiteiten graag informatie over de studieresultaten van hun oud-leerlingen in het hoger onderwijs. Om op eenduidige wijze op die behoefte in te kunnen spelen zullen enkele instellingen voor met name hoger onderwijs in zuid-Nederland de koppen bij elkaar steken in een werkgroep. Dat is een van de resultaten van een vergadering van het Aansluitingsplatform Zuid-Nederland, die op dinsdag 4 april plaatsvond op de TUE. Het platform concludeerde tijdens de vergadering dat het een contactorgaan wil zijn tussen vertegenwoordigers van Zuid-Nederlandse samenwerkings- netwerken van scholen voor voortgezet onderwijs, regionale opleidingscentra en instellingen voor hoger onderwijs. In de regio midden- en zuidoost-Brabant zal zo’n netwerk nu snel van de grond worden getild. Daarna kan de directe vertegenwoordiging van instellingen in midden- en zuidoost-Brabant in het platform worden vervangen door een vertegenwoordiger van dit netwerk. Een ander resultaat van de platformvergadering was de beslissing op de Internet-site van het platform informatie te gaan verspreiden over succesvolle aansluitingsprojecten tussen scholen en vervolgopleidingen. “Leren van elkaars successen”, zo formuleerde Willem te Beest het. Hij benadrukte dat het TUE-bestuur veel waarde hecht aan intensieve relaties met scholen voor voortgezet onderwijs en aan het verbeteren van de aansluiting tussen de TUE en de VWO-scholen die veel studenten aan de TUE afleveren. “Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid voor onze opleidingsdirecteuren”, zo stelde hij.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document Eerste TOP-ondernemers gestart

De TOP-regeling, het stimuleringsprogramma van de TUE voor startende ondernemers, is afgelopen maandag officieel van start gegaan. De eerste ondernemers die gebruik gaan maken van de regeling zijn Michel Berkelaar en zijn collega Coen van Eijk. Het tweetal gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van software die gebruikt kan worden voor het ontwerpen van elektronica.

Op korte termijn zullen nog twee andere ondernemers gebruik maken van de mogelijkheden die het TOP-programma biedt. Ir. Willem Kolenbrander gaat zich met zijn bedrijfje One Way Wave Services toeleggen op het versturen van data via etherfrequenties. Een derde gegadigde, Jacco Kwaaitaal, wil nog niet veel kwijt over zijn plannen. “Een toepassing die internet en draadloze technieken combineert. Het is nog niet concreet, dus ik kan er nog niet veel over zeggen”, aldus Kwaaitaal.

TOP staat voor tijdelijke ondernemingsplaats en biedt geld en huisvesting aan studenten of medewerkers die een eigen bedrijf willen beginnen. Volgens prof.dr. Leo Verhoef, hoogleraar ondernemerschap in het midden- en kleinbedrijf, zouden er dit jaar al zo’n tien starters op weg geholpen kunnen worden. Daartoe ontving de TUE onlangs zo’n 172.000 gulden aan subsidie van Stimulus. Via de regeling krijgt een nieuwe ondernemer onderdak op de campus, een inkomen door een renteloze lening van 30.000 gulden, twee mentoren, een cursus en beschikking over faciliteiten van de universiteit, zoals de bibliotheek. Na dat jaar kunnen ze doorstromen naar het Eutechpark, het Twinning Center of Multimediapaviljoen op het TUE-terrein.

Nieuwe generatie

De TOP-regeling is eind jaren ’70 ontstaan aan de TUE, maar midden jaren tachtig vanwege bezuinigingen afgeschaft. De TOP-regeling ‘nieuwe stijl’ heeft meer kans van slagen, vermoedt Verhoef. “Destijds draaide de regeling op gelden van de universiteit en subsidie van de overheid. Nu doet ook het bedrijfsleven mee. Zo hebben we steun van de Rabobank en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Maar we hebben bijvoorbeeld ook de beschikking over accountants en een psychologisch adviesbureau die hun diensten tegen gereduceerd tarief aanbieden.” Volgens Verhoef is ook het type ‘startende ondernemer’ veranderd. Verhoef: “Er is een hele nieuwe generatie starters. Vroeger waren het studenten die geen baan konden vinden en daarom zelf maar een bedrijfje oprichtten. Dit zijn geen studenten meer. Deze mensen zijn al een stuk verder. Ze hebben een goed product of idee waar nog wel het één en ander aan ontwikkeld moet worden. Daar is deze regeling bij uitstek geschikt voor.”

Een van de bedrijven die van de oorspronkelijke TOP-regeling profiteerde was het Eindhovense ontwerp- en ingenieursbureau Yachting Consult. Het bedrijf is gespecialiseerd in scheepsbouw. Tegenwoordig heeft het bedrijf een omzet van tussen de 3,5 en 4 miljoen gulden en werken er dertig mensen./.

Untitled Document Elektrotechniek werkt aan zelfsturende bus

Een zelfsturende stadsbus die vrijwel automatisch van halte naar halte rijdt, lijkt een futuristisch beeld. Dat is het echter allerminst. Tussen Veldhoven en Eindhoven gaan in de toekomst bussen rijden die zelfstandig hun weg kunnen vinden. In zo’n bus hoeft de buschauffeur alleen nog maar gas te geven. In noodgevallen kan hij de besturing overnemen.

Bij de faculteit Elektrotechniek wordt onder meer onderzoek gedaan naar de manier waarop deze ‘tram zonder rails’ zich oriënteert op zijn positie. Rond 2003 wordt het project opgeleverd. Gisteren vond de officiële ondertekening plaats tussen de gemeenten Eindhoven, Veldhoven en APTS, het bedrijf dat de automatische bus bouwt. De bus is vernoemd naar Phileas Fogg, de hoofdpersoon uit Jules Vernes ‘Reis om de wereld in tachtig dagen’.

Dik de Bruin, AIO bij de vakgroep Meet- en Besturingssystemen van de faculteit Elektro-techniek, werkt sinds ’96 aan de automatische bus. De Bruin zocht naar een geschikte manier van geleiding van Phileas. Ook zoekt hij naar manieren waarop de bus soepeltjes bochten kan nemen.

Magnetische bakens

Voor het geleidesysteem is gekozen voor magnetische bakens die in het wegdek verwerkt zijn. De afstand tussen deze bakens is minimaal vier meter. Hoe de automatische piloot zich tussen de bakens oriënteert, is nog iets waar De Bruin zich het hoofd over breekt. Van satellieten wil hij geen gebruik maken omdat de signalen weg kunnen vallen tussen de bebouwing. “Het wordt waarschijnlijk een combinatie van technieken. Een gyroscoop gecombineerd met een aantal sensoren die kijken naar het aantal omwentelingen van de as en de stuurrichting van de bus. Deze combinatie van gegevens kun je gebruiken om de exacte positie van het voertuig te bepalen.”

De TUE draagt ook bij aan het ontwikkelen van een goede stuurinrichting van Phileas. Een bus is van zichzelf al een moeilijk te besturen voertuig. Wanneer daar nog eens een extra geleding aanhangt, wordt het nog moeilijker omdat de aanhanger behoorlijk gaat zwenken in een bocht. Het is de bedoeling dat van Phileas ook een dubbelgelede variant gaat rijden. Dat wordt dus een bus met twee verlengingen waarmee het voertuig zo’n 24 meter lang wordt. Een voertuig met deze lengte begint al aardig op een tram te lijken. De Bruin: “Om het zwenken tegen te gaan zullen alle wielen van Phileas bestuurbaar zijn. Wij zijn op zoek naar de juiste manier waarop de wielen meesturen.” Dat is een hele klus omdat het stuurgedrag van Phileas afhankelijk is van een heleboel factoren. Hoeveel lucht er in de banden zit bijvoorbeeld. Of hoe zwaar de bus belast is. Dat kan in een bus behoorlijk variëren. Een volle bus is bijvoorbeeld al twee keer zo zwaar als een lege. De Bruin: “Hoe zorg je dat de besturing stabiel blijft onder die variërende factoren? Daar zijn we nu nog volop mee bezig.”

Tijdwinst

Phileas kan helemaal zelf rijden. In hoeverre de bus dat ook daadwerkelijk gaat doen, is nog een discussiepunt. Het grote voordeel van een zelfrijdende bus is dat het voertuig uitermate precies kan sturen. De Bruin: “De bus kan veel preciezer navigeren dan een chauffeur. Je kunt hem dus heel dicht tegen het perron aanzetten zodat het instappen makkelijker wordt. Bovendien is het mogelijk om hem op de juiste plaats te laten stoppen. De bus rijdt hoogstens vijf centimeter te ver door. Een chauffeur zou nooit met die precisie kunnen sturen.” De Bruin: “Vooral uit het stoppen bij haltes is tijdswinst te behalen omdat daar de meeste tijd in gaat zitten.”

Als alles volgens schema verloopt gaat de automatische bus rijden in 2003. Over een paar maanden zal het eerste prototype gepresenteerd worden. Dat prototype, de workhorse, ziet er nog niet uit als een bus maar kan wel gebruikt worden voor tests. In mei 2001 zal de eerste bus het daglicht zien./.

Untitled Document `Via Net.Works neemt IAE over

Internet service provider IAE is overgenomen door het Amerikaanse Via Net.Works. Dat maakte het op het Eutechpark gevestigde internetbedrijf maandag 3 april bekend. IAE levert onder meer diensten aan bedrijven als Philips, Bavaria, Simac, Deloitte, Brabant Pers en de gemeente Eindhoven. Bij het bedrijf werken 38 mensen. Via Net.Works is een vooraanstaande internationaal operende internet-onderneming die zich toelegt op middelgrote en kleine bedrijven in Europa en Latijns Amerika. Het bedrijf is actief in twaalf landen. Vorig jaar nam Via Net.Works de Haagse provider bART al over.

IAE werd in 1994 opgericht door vier oud TUE-studenten. Het groeide in een paar jaar tijd uit van lokaal internetbedrijf tot de grootste onafhankelijke internet provider van Nederland.

Cursus Theater-vaardigheden

Het Onderwijs Service Centrum biedt weer een training ‘Theatervaardigheden in het Onderwijs’. Hierbij draait het vooral om theatrale aspecten van presenteren voor groepen. De training is bedoeld voor docenten die hun presentatievaardigheid willen versterken en zo effectiever willen leren presenteren.

De training is op vrijdagmiddag 12 en vrijdagmiddag 19 mei van 13.30 tot 17.00 uur. Meer info: Gijs Meeusen (tst. 4237) of Toine Andernach (tst. 3478). Aanmelden: tst. 5060, w.p.v.d.einde@ tue.nl of via Internet (http://www.osc.tue.nl).

Nieuwe rol van de stedenbouw-kundige

Professor E.H. Bakker houdt op 13 april om 17.00 uur in de Senaatszaal van het Auditorium een lezing over de nieuwe rol van de stedenbouwkundige.

Sinds 1997 is professor Bakker aangesteld als hoogleraar Stedenbouwkunde aan de faculteit Bouwkunde. Zij is in binnen- en buitenland onder meer bekend van het project Kop van Zuid in Rotterdam. Verder is Bakker directeur van BVR in Utrecht, adviseurs stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur. Bakker zal in haar lezing ook ingaan op actuele projecten waarbij zij betrokken is, zoals Strijp 1 en het centrum van Helmond.

Aanmelden bij A. Vermeulen, Traverse 3.07, telefoonnummer (247) 22 78.














Website