/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 8

jaargang 43, 26 oktober 2000


Mensen

Untitled Document


 Wil Terhoeve
"Als surveillant moet je altijd puzzelen"


"Soms proberen studenten je over te halen om iets over de inhoud van het tentamen te vertellen, maar dat lukt ze toch niet. De inhoud van het tentamen ken ik trouwens niet eens. Wat ze veel vragen is of het moeilijk is. "Dat zul je wel ervaren, voor de één is het makkelijk, voor de ander niet", zeg ik dan meestal." Wil Terhoeve surveilleert al sinds 1991 bij de tentamens op de TU/e en behoort daarmee tot de allereerste lichting van
externe surveillanten.

Gerard Verhoogt
Foto: Bram Saeys

Terhoeve (1929) werkte 26 jaar bij de marechaussee in Eindhoven en Breda en ging na zijn pensioen surveilleren. Eerst bij de Hogere Agrarische School in Den Bosch, maar dat was hem te ver. Surveillanten krijgen een kleine, niet belastingvrije vergoeding, maar het daar gaat het Terhoeve niet om: "Het gaat vooral om het contact met de studenten, dat is het leuke ervan. Alleen voorafgaand aan de tentamens is daar tijd voor, daarna zijn de meeste studenten snel weg. Ik vind de studenten op de TU/e goed gedisciplineerd. Ze zijn bij een tentamen wel gespannen, soms ook te veel. Dat probeer je met een gemoedelijk praatje weg te nemen." Niet alleen tijdens een tentamen, ook er voor is er werk aan de winkel. Terhoeve zorgt dat de papieren er zijn, controleert of het een gesloten boek tentamen is of niet, deelt met zijn collega Heijmans de rijen in en sorteert de papieren voor het betreffende tentamen. Als de studenten binnenkomen controleert hij de collegekaarten en wijst ze eventueel waar ze moeten zitten, waarschuwt dat alle papieren van tafel moeten en deelt de tentamens uit.
Wat kenmerkt een goede surveillant? Terhoeve: "Je moet tijdens het tentamen niet lezen, brieven schrijven of puzzelen, je moet constant goed opletten en rondlopen. Daar worden we ook op gecontroleerd. En je moet opletten of de studenten iets nodig hebben of met vragen zitten, want we zijn er ook voor hen. Soms is een vraag onduidelijk, bijvoorbeeld omdat de student te zenuwachtig is en de vraag niet goed begrijpt. Een materiedeskundige, die altijd aanwezig is, kan dat ter plekke fluisterend verduidelijken. Het kan ook een algemene fout zijn en dat geeft hij dan aan iedereen door. Je moet opletten of studenten een (extra) pen en papier nodig hebben of naar het toilet moeten. Dat mag, maar één tegelijk, zodat er geen onderling contact is." Heeft Terhoeve al veel studenten op spieken betrapt? Terhoeve: "We bereiden het goed voor natuurlijk, met de controle van de collegekaarten. En bij bepaalde tentamens heeft spieken geen zin, bij wiskunde of economie moeten ze toch berekeningen maken. Elk tentamenformulier heeft een andere kleur en alleen die kleur papier mag op tafel liggen. Wie aantekeningen heeft op een andere kleur papier is dus frauduleus bezig. Dat heb ik niet veel meegemaakt. Dan beslist de materiedeskundige wat er gebeurt. Met laptops moet je anders opletten. Studenten mogen de muis en de stroomkabel gebruiken, maar de netwerkkabel moet afgekoppeld zijn." Wat is het raarste dat Terhoeve heeft meegemaakt tijdens het surveilleren? "Eigenlijk niet zo veel. Ik heb wel een keer op zaterdagmorgen meegemaakt, al weer een aantal jaar geleden, dat er twee studenten binnenkwamen die de avond tevoren blijkbaar op stap waren geweest. Eén van de twee was echt niet in staat om het tentamen te maken, maar hij wilde per se. De materiedeskundige en zijn medestudent vonden dat niet verantwoord. Hij heeft het tentamen niet gemaakt."

Untitled Document

De week van/Wim
Wim Timmermans is centraal roostercoördinator van de TU/e

Maandag: De tentamens zijn begonnen. In de hal van Matrix worden de laatste sporen van de Publieksdag verwijderd om daarin de examens van grote vakken af te nemen. Samen met Gerard Picavet (poolcoördinator externe surveillanten) moet ik zorgen dat tentamens zonder problemen plaatsvinden. Gerard houdt zich bezig met de praktische uitvoering en ik met de administratie. Een docent vraagt of de IR-poorten van de notebooks afgeplakt kunnen worden om fraude te voorkomen. In de lunchpauze met een goede vriendin naar buiten om wat bij te kletsen. Genoeg om over te praten, want ik heb haar een hele tijd niet gezien.

Dinsdag: Moeilijke dag vandaag. Wat problemen met mensen uit het onderwijs in verband met zaalreserveringen. Het blijft een moeilijk vak dat roosteren. Vooral als je tijdens de VWO-dagen een gebrek aan ruimten hebt. Dan is het moeilijk om vrienden te houden. 's Avonds heb ik in de huisbioscoop naar 'Saving private Ryan' gekeken.

Woensdag: Eerst even naar de Bloedbank voor de gebruikelijke aderlating elk kwartaal. Gelukkig was het niet druk dus het was in een half uurtje gepiept. Vergadering met collega's van het Auditorium. Ondanks de vele personeelswisselingen hier moet de kwaliteit van de service uiteraard goed blijven. Vandaar dit overleg. In de Laserquest op het Stratumseind de voetbalwedstrijd Nederland-Portugal bekeken. Laten we 't daar maar bij houden.

Donderdag: De printer heeft het begeven. Omdat het rooster- en reserveringsgebeuren sinds kort is geautomatiseerd ben ik erg afhankelijk van dit apparaat. Met een telefoontje naar de helpdesk FB wordt de storing echter dezelfde morgen nog verholpen. 's Avonds op bezoek bij verzorgingstehuis 'Brunswijck', waar mijn vrouw vrijwilligerswerk doet in het grand-café. Wat gepraat en gebiljart met bewoners. Was heel gezellig.

Vrijdag: Eerste begin gemaakt met het collegerooster Winter. Mensen uit de faculteit aangespoord de informatie op tijd in te leveren. Daarna vergadering met mensen van het FB en Vastgoed over het zalentekort bij het onderwijs. In verband met de opkomst van het Ontwerp-Gericht-Onderwijs zijn aanzienlijk meer ruimten gewenst dan normaal.

Zaterdag: Het is vandaag de laatste dag van de tentamens, maar daar hoef ik gelukkig niet bij te zijn.

Untitled Document

/Promoties
Ir.R. Schook (W) zal op 26 oktober promoveren op zijn proefschrift 'Bypass Transition Experiments in Subsonic Boundary Layers'. Aanvang 16.00 uur promotiezaal 5 van het Auditorium.

Op donderdag 26 oktober zal A. Telea (W&I) promoveren op zijn proefschrift 'Visualisation and Simulation with Object-Oriented Networks'. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.

Ir. M. Limpens (W, W&I) zal op woensdag 1 november promoveren op zijn proefschrift 'A Design Tool for Conveyor Belt Furnaces'. De zitting begint om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.

Ir. J. Fey (W, W&I) zal op dinsdag 7 november promoveren op zijn proefschrift 'Design of a Fruit Juice Blending and Packaging Plant'. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.

Drs. J. Weener (ST) zal op dinsdag 7 november om 16.00 uur zijn proefschrift 'A Closer Look at Dendrimers' verdedigen in promotiezaal 5 van het Auditorium.

Op woensdag 8 november zal T. Fleiner (W&I) promoveren op zijn proefschrift 'Stable and Crossing Structures'. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.

Ir.G. Hagelaar zal op maandag 13 november zijn proefschrift 'Modeling of Microdischarges for Display Technology' verdedigen. Dat gebeurt om 16.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium.

/Afscheid
Prof.dr.ir. F. Schurer zal op vrijdag 10 november zijn afscheidscollege geven. De titel van zijn rede luidt: 'Omzien in tevredenheid'. Professor Schurer beëindigde op 1 september 1998 zijn werkzaamheden als hoogleraar aan de faculteit Wiskunde en Informatica. Het afscheidscollege begint om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Na afloop zal professor Schurer recipiëren in de Senaatszaal van het Auditorium.














Website Cursor